NOS SchaatsenAangepast

Zeldzame Oranje-hattrick 5 km

Met hun gouden, zilveren en bronzen race op de 5.000 meter in Sotsji hebben Sven Kramer, Jan Blokuijsen en Jorrit Bergsma een zeldzame prestatie geleverd. Het is pas de derde keer in de olympische schaatshistorie dat het podium wordt ingenomen door drie schaatsers uit hetzelfde land.

Twee keer was het een Nederlands trio dat de concurrentie verpletterde. Behalve zaterdag in Sotsji gebeurde dat ook zestien jaar geleden in Nagano. Op de Olympische Spelen van 1998 eisten Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma op de tien kilometer het eremetaal op.

Ook de Noren waren een keer oppermachtig. In 1964 in Innsbruck wonnen Knut Johannesen, Per Ivar Moe en Fred Anton Maier goud, zilver en brons op de vijf kilometer.

Vrouwen

Bij de vrouwen gebeurde het vier keer dat er drie schaatssters uit hetzelfde land op het podium stonden. In 1964 beleefde de Sovjet-Unie de primeur op de 500 meter met de legendarische Lidija Skoblikova, Irina Jegorova en Tatjana Sidorova.

Twintig jaar later pakten de Oost-Duitsen Andre Schöne, Karin Enke en Gabi Schönbrunn de plakken op de 3 km. Op de 5 km in 1992 (Gunda Niemann, Heike Warnicke, Claudia Pechstein) en de 3 km in 1998 (Niemann, Pechstein, Anni Friesinger) was het raak voor Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl