NOS SportAangepast

Winterspelen officieel geopend

De 22ste Olympische Winterspelen zijn in Sotsji officieel begonnen. Nadat de lichten in het Fisjt-stadion waren gedoofd, begon de ceremonie met een feeërieke verbeelding van Russische landschappen.

Olympisch foutje

Na een klein half uurtje was het de bedoeling dat vijf enorme sneeuwvlokken zouden veranderen in de olympische ringen, maar dat lukte niet helemaal. Een van de sneeuwvlokken liep de promotie mis.

Nadat een mannenkoor het Russische volkslied had vertolkt, betraden de sporters het stadion. Traditiegetrouw opende de Griekse delegatie (met biatlete en langlaufster Tsakiri Panagiota als vlaggendraagster) de parade. Om klokslag 18.00 uur leidde Jorien ter Mors met het rood-wit-blauw de Nederlandse olympiërs naar binnen.

Mascottes

Nadat Rusland (met bobcoryfee Aleksandr Zoebkov als vaandeldrager) het defilé had afgesloten, meldden de mascottes van deze Spelen (ijsbeer, luipaard en haas) zich op het middenterrein. De flink uit de kluiten gewassen dieren maakten plaats voor dansers, acteurs en acrobaten. Zij voerden hoogtepunten uit de Russische historie ten tonele in een samenspel met lichteffecten, kleurrijke objecten en uiteraard Ljoebov.

Speeches van Dmitri Tsjernisjenko (voorzitter van het organisatiecomité) en IOC-preses Thomas Bach vormden de opmaat voor het officieel voor geopend verklaren van de Winterspelen door de Russische president Vladimir Poetin.

Na een sprookjesachtig ballet werd de olympische vlag gehesen, de hymne van de Olympische Spelen vertolkt door sopraan Anna Netrebko en de eed afgelegd namens sporters, arbiters en coaches.

Vuur

Het olympische vuur in het stadion werd ontstoken door oud-kunstrijdster Irina Rodnina en ijshockeylegende Vladislav Tretjak. Ze deden dat met de fakkel die werd gedragen door onder anderen Maria Sjarapova en Jelena Isinbajeva.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl