NOS NieuwsAangepast

Agrosector blij met Rutte in Sotsji

Door binnenlandredacteur Tineke Hoekstra

De komst van premier Rutte naar de Olympische Winterspelen is voor de Nederlandse agrarische bedrijven die actief zijn in de regio Sotsji enorm belangrijk. Dat zegt voorzitter Herman Vermeer van de stichting Plus for Progress, een samenwerkingsverband van agrarische bedrijven die zaken doen in Rusland.

Plus for Progress noemt het bijvoorbeeld belangrijk dat er snel een einde komt aan het Russische importverbod voor pootaardappelen. Haast is geboden omdat de aardappelen al bijna de grond in moeten.

Achterland

De hoop van Rene Kremers, initiatiefnemer van Plus for Progress, is gevestigd op lobbywerk van Rutte. ''Je kunt goed zaken doen met de Russen, maar je moet wel netjes met ze omgaan.''

De stichting Plus for Progress is 4 jaar geleden opgericht door een groep ondernemers, die gezamenlijk de Nederlandse technologie wilden promoten in Rusland en Oekraïne. Inmiddels zijn er dertig bedrijven bij aangesloten, die bijna allemaal zaken doen in het vruchtbare achterland van Sotsji.

Stallen

De Nederlandse agrarische sector exporteerde vorig jaar voor een kleine half miljard euro naar Rusland. Het gaat dan om machines, poot- en zaaigoed, maar vooral om kennis en deskundigheid. Door trainingen en coaching en begeleiding helpen ze Russische boeren om hun bedrijf te leiden.

Kremers verkoopt complete melkveebedrijven: van levend vee tot melkmachines en de inrichting van stallen. Ook verkoopt hij satellietmonitoring om de groei van de gewassen te kunnen volgen.

Snelweg

Hij woonde afgelopen dagen een seminar bij in Krasnodar, waar Russische boeren werden getraind in het gebruik van moderne Nederlandse technologie. Volgende week komt er een groep jonge Russische boeren naar de Agrarische Hogeschool in Dronten om het vak te leren.

De sector hoopt een impuls te krijgen van het toernooi. Zo heeft president Poetin een nieuwe snelweg laten aanleggen, dwars door het dunbevolkte gebied van Sotsji, via Krasnodar naar Moskou. Die snelweg ligt er ook na de Spelen nog; daar moet de sector van profiteren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl