NOS NieuwsAangepast

"Weet je wat een klapschaats is?"

Door verslaggever Robbert Dijkhuizen in Sotsji

Als je door het olympisch park loopt, struikel je over de mensen in vrolijk gekleurde tenues. Het zijn de vrijwilligers die voor de atleten, toeschouwers en de pers alles in goede banen moeten leiden.

In totaal heeft de organisatie 25.000 vrijwilligers ingezet. Dit zijn voornamelijk Russen. Maar er lopen ook 21 Nederlanders tussen. Een van hen is de 28-jarige Linda van Aalten. Zij heeft haar werk als pr-consultant even onderbroken voor dit avontuur.

Sollicitatiegesprek

Na de Olympische Spelen van Londen twee jaar geleden hoorde Van Aalten dat je je als vrijwilliger kon opgeven voor de Spelen. Ze hoefde niet lang na te denken. Na een online vragenformulier, verschillende testen, de juiste documenten en een Skype-sollicitatiegesprek hoorde ze eind vorig jaar dat ze was gekozen tot een van de gelukkigen.

Van Aalten is actief in het International Broadcast Centre, waar ze de pers helpt met allerlei vragen. "Ik was benieuwd hoe het is om te werken op een groot internationaal evenement. En waar kun je dan beter zijn dan hier."

Klapschaats

Iets verderop bij de Adler-schaatsarena komen we nog twee Nederlanders tegen, Barry en José Grippeling. Ook zij hebben een lange weg van formulieren invullen, vragenlijsten en een Skype-gesprek moeten doorlopen.

"Wat ze je dan vragen in zo'n gesprek? Of je weet wat een klapschaats is, dat vonden we wel een grappige. Verder krijg je van de organisatie te horen hoe duurzaam deze Olympische Spelen zijn en aan welke regels de toeschouwers zich moeten houden in de stadions."

Dichtbij

Voor zo'n avontuur is wel een investering nodig. Van Aalten moest twee maanden onbetaald verlof nemen en zelf de reis betalen. Kost en inwoning worden betaald, maar het eten is matig (pap bij het ontbijt) en de woning wordt gedeeld met andere vrijwilligers.

Van Aalten heeft het ervoor over, om de ervaring en om de sport te zien. Zo woont ze morgen een schaatswedstrijd bij, al moest ze het kaartje wel zelf kopen.

Voor hun periode in Sotsji hebben de Grippelings hun kinderen ondergebracht bij familie. "We hebben allebei veel met sport. We doen dit om de Olympische Spelen van dichtbij mee te maken. Dichter bij de Spelen kom je niet."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl