NOS SportAangepast

Jorien ter Mors vlaggendraagster

Jorien ter Mors draagt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag. Dat heeft chef de mission Maurits Hendriks in Sotsji bekendgemaakt.

De 24-jarige Ter Mors is de enige Nederlandse sporter die op twee verschillende sporten in actie komt. Ter Mors doet in Sotsji mee aan het langebaanschaatsen (1.500 meter) en het shorttracktoernooi (500, 1.000 en 1.500 meter en relay).

Ter Mors wordt gezien als een serieuze medaillekandidaat in Sotsji. Ze werd vorige maand Europees kampioen shorttrack en was bij NK in Amsterdam op alle afstanden de snelste.

Eerder weg

Ter Mors hoefde niet lang na te denken toen Hendriks haar polste voor de klus. "Wat ik geantwoord heb? Dat ik het heel gaaf vind, een hele eer."

Ze komt maandag voor het eerst in actie, op de 500 meter en de aflossing bij het shorttrack. "Ik vind dat geen enkel probleem", reageerde de Enschedese. "Ik draag die vlag naar binnen en daarna mogen we gaan zitten. Je mag zelfs eerder weg."

Vrouw aan de beurt

Hendriks liet weten dat hij het de hoogste tijd vond dat een vrouw weer eens de vlag zou dragen. Snowboardster Nicolien Sauerbreij was in 2002 de laatste vrouw die die eer te beurt viel.

Daarna koos NOC*NSF achtereenvolgens voor judoka Mark Huizinga (2004, judo), schaatser Jan Bos (2006), hockeyer Jeroen Delmee (2008), bobsleeër Timothy Beck (2010) en plankzeiler Dorian van Rijsselberghe (2012).

"Maar het was ook hoog tijd voor een vrouw als je kijkt naar de prestaties van de Nederlandse sporters", legde Henriks uit. "Vrouwen dragen meer dan gelijkwaardig bij aan de successen."

"Klasse van Bob"

De keuze voor Ter Mors leidde tot teleurstelling bij Bob de Jong. De 37-jarige schaatser, die voor de vijfde keer deelneemt aan de Winterspelen, werd alom beschouwd als een voorname, zo niet de belangrijkste kandidaat.

"Ik heb het Bob een paar dagen geleden verteld. Hij was teleurgesteld, maar dat vind ik niet raar", vertelde Hendriks. De chef de mission kreeg vervolgens een sms van De Jong. "Hij schreef dat hij het begreep en morgen gewoon mee gaat lopen. Dat vind ik klasse."

Geen garantie

De Nederlandse vlaggendrager bij de Winterspelen is meestal een schaatser. Het dragen van de Nederlandse driekleur tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen is overigens geen garantie voor succes: Leo Visser was in 1992 de laatste vlaggendrager die op het toernooi ook een medaille won.

Bij de opening in Vancouver werd het rood-wit-blauw, zoals gezegd, door Timothy Beck het stadion binnengedragen. Bij de sluitingsceremonie was Sven Kramer, de olympisch kampioen op de vijf kilometer, de gelukkige.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl