NOS SchaatsenAangepast

Hersman: druk op Kramer immens

De druk op Sven Kramer om in Sotsji olympisch kampioen te worden op de tien kilometer is enorm. Na de mislukte wissel in Vancouver vier jaar terug gaat iedereen ervan uit dat het hem nu wél lukt.

"In Nederland praten we er continu over, maar ook de buitenlandse kranten en magazines in Sotsji staan er vol van. Het is voor hem alleen maar nieuws als hij niet wint. Ik heb veel respect voor de druk die hij moet dragen", zegt NOS-commentator Martin Hersman.

Kramer komt aanstaande zaterdag ook al in actie op de 5 kilometer. Hij is torenhoog favoriet. Op die afstand verdedigt Kramer zijn gouden medaille van Vancouver. Het enige olympische goud dat Kramer tot nu toe won in zijn carrière.

Spanningsboog

Voor Kramer en de andere Nederlandse favorieten is het nu de kunst om de druk niet te laten exploderen. Hersman, die als schaatser deelnam aan de Olympische Winterspelen van 1994 en 1998, vergelijkt het met een school- en rijexamen.

"Als je te vroeg in spanning zit, ga je op een gegeven moment door de spanningsboog heen en kun je niet meer presteren. Dat spel kent Kramer, maar eenvoudig om het onder controle te krijgen is het niet." De tien kilometer voor mannen staat op dinsdag 18 februari op het programma.

'Spook' Tuitert

Ook de naam van Mark Tuitert als kanshebber op een medaille wordt stiekem genoemd. De regerend olympisch kampioen op de 1.500 meter wist zich na een moeizaam seizoen verrassend te plaatsen voor Sotsji en is met name bij buitenlandse media populair.

"Zijn naam spookt hier rond, vooral bij de Amerikaanse en Canadese journalisten. Op alle afstanden is meer concurrentie dan ooit. Het kan legendarisch worden, maar tegelijkertijd wordt het voor iedereen heel erg lastig", zegt Hersman.

Michel Mulder

Voor Michel Mulder worden het de eerste Olympische Spelen. Toch is hij direct een groot kanshebber voor een gouden medaille op de vijfhonderd meter. Woensdag op de training reed de wereldkampioen sprint als enige schaatser een tijd van onder de 35 seconden.

Hersman is onder de indruk: "Dat was alweer zijn dertiende 34'er van het seizoen. Het maakt niet uit wanneer en op welk tijdstip, Mulder schudt de snelle tijden nu echt uit zijn mouw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl