NOS NieuwsAangepast

Zwerfhonden Sotsji afgemaakt

Ze lopen er al jaren rond, maar kort voor het begin van de Olympische Winterspelen maken ze de Russische autoriteiten steeds ongeruster: de duizenden zwerfhonden in Sotsji.

De dieren lopen in de buurt van hotels, bij sportcomplexen en over straat. Onlangs zou een hond een kind in Sotsji hebben gebeten. Om te voorkomen dat olympische sporters oog in oog komen te staan met een groep zwerfhonden, heeft het bestuur van Sotsji een bedrijf ingehuurd om de dieren af te maken.

Directeur Alexej Sorokin zegt dat zijn ongediertebestrijders honden vangen en laten verdwijnen. Hij wil niet zeggen op wat voor manier dat gebeurt.

Horrorscenario

Sorokin kreeg het vorige week doodsbenauwd toen hij een repetitie van de openingsceremonie van de Spelen bijwoonde. Een zwerfhond liep volgens hem naar een van de artiesten.

"We hebben het dier meteen weggehaald", zegt hij. "God verhoede dat zoiets gebeurt tijdens de echte openingsceremonie. Dat zou verschrikkelijk zijn voor Rusland."

Asiel

Het afmaken van de straathonden roept veel weerstand op. Dierenrechtenactivisten spreken van vreselijke praktijken en willen dat de honden naar een asiel gaan of worden gesteriliseerd.

"Twee moordenaars van Sorokin doen dit al langer. Ze maken samen bijna 300 honden per maand af", zegt een activist.

Olympische ringen

Sommige Russische vrijwilligers in Sotsji zien de dieren niet als een bedreiging. Zij aaiden de honden die vandaag door het olympisch dorp liepen.

Een van de straathonden had een bijzonder plekje gevonden om in de zon te liggen: onder de olympische ringen waar winnaars een medaille krijgen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl