"Spelen zijn op massagraven"
Door verslaggever Mattijs van de Wiel
Het is alsof er Olympische Spelen worden gehouden in Auschwitz, zeggen de Tsjerkessen. En ze vinden die vergelijking niet eens overdreven. De Tsjerkessen hebben hun eigen reden om de keuze voor Sotsji voor een sportief feest onbegrijpelijk te vinden. Want juist daar heeft volgens hen 150 jaar geleden een genocide plaatsgevonden.
Bloedige strijd
Het olympisch dorp in de bergen boven Sotsji is gebouwd op de plaats waar in 1864 de Tsjerkessen werden verslagen door de troepen van de tsaar. Het was het einde van een bloedige strijd tegen de Russen, die een eeuw lang duurde.
Tienduizenden Tsjerkessen, een etnische groep in het noorden van de Kaukasus, werden vermoord. Wie zich niet wilde laten nationaliseren tot Rus, moest het gebied verlaten. Ze kwamen vooral terecht in het huidige Turkije, Jordanië en Syrië. En daar vormen ze nog steeds een hechte gemeenschap, die probeert de Tsjerkessische tradities in stand te houden.
Massagraven
In Nederland wonen naar schatting ruim 500 Tsjerkessen. Een van hen is de 26-jarige studente Jenetay Hatko uit Amsterdam. Ze begrijpt niets van de keuze voor dit gebied: "Ik kan er niet bij dat op een plek waar massagraven liggen en waar al die mensen zijn vermoord, Olympische Spelen worden gehouden. En ook nog eens in het 150ste herdenkingsjaar van de nederlaag".
Tot frustratie van Hatko heeft de Tsjerkessische kwestie bijna geen aandacht gekregen in de aanloop naar de Winterspelen. Via sociale media probeert ze het verhaal van haar volk bekendheid te geven. "Niemand weet er iets over. Het wordt totaal genegeerd door Rusland, we bestaan niet eens."