NOS SportAangepast

ISU buigt zich over 'zaak-Knegt'

De Internationale Schaatunie (ISU) beraadt zich nog op eventuele sancties tegen Sjinkie Knegt. De shorttracker kreeg zondag een rode kaart tijdens het Europees Kampioenschap in Dresden voor het opsteken van twee middelvingers en een trappende beweging tijdens de finish van de aflossing. Het kostte hem de bronzen medaille in het individuele klassement.

Omdat een rode kaart uitzonderlijk is in het shorttrack, aarzelt de ISU over de aanpak van het incident. Pas bij een tweede rode kaart volgt een schorsing van twee maanden, zo geven de reglementen van de Internationale Schaatsunie aan. Toch vergadert niet alleen de tuchtcommissie van de ISU over de kwestie, maar ook het bestuur. In het uiterste geval kan de ISU Knegt deelname aan de Olympische Spelen ontzeggen.

De woordvoerder van de ISU, Fabrice Prahin, zegt: "Dit is geen normale situatie. Het is 'under discussion'. Er zijn hier veel mensen met deze zaak bezig. Er is geen eerder geval bekend van een rode kaart voor dergelijk gedrag. Ik durf niets te zeggen over de consequenties. Alles is mogelijk. In de loop van de week komen we met een beslissing."

Consequenties onduidelijk

Ondanks de dreigende taal van de ISU, verwacht Prahin dat de zaak voor Knegt uiteindelijk met een sisser zal aflopen. "De Nederlandse bond en het Nederlands Olympisch Comité beslissen over de samenstelling van de Nederlandse ploeg op de Spelen. De ISU stelt slechts het aantal deelnemers vast en dat is bij Nederland maximaal. Dus het is vrij aan hen om te bepalen wie naar de Spelen gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl