NOS SportAangepast

IOC-lid: enorme corruptie Sotsji

Het Zwitserse IOC-lid Gian-Franco Kasper heeft een aantal pittige uitspraken gedaan over corruptie rond de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Kasper zei dat eenderde van het budget voor Sotsji is opgegaan aan corruptie. Contracten voor sportfaciliteiten en infrastructuur zijn gegund aan wat hij noemde "een bouwmaffia van zakenlieden met innige banden met het Kremlin en de Russische president Vladimir Poetin".

Kasper is niet de eerste beste. De 69-jarige Zwitser is voorzitter van de Internationale Skifederatie (FIS) en al veertien jaar lid van het IOC.

"Wat iedereen zegt"

De totale kosten van de Winterspelen in Sotsji bedragen naar schatting ruim 51 miljard euro. Kasper heeft geen bewijzen voor zijn bewering dat eenderde daarvan als smeergeld is gebruikt: "Het is wat iedereen in Rusland zegt." Hij benadrukt dat het verdwenen geld afkomstig is uit Rusland zelf, en niet van het IOC of commerciële partners.

Kasper is niet de eerste die met de beschuldigingen over corruptie komt. In mei presenteerde de Russische oppositieleider Boris Nemtsov een rapport, waarin stond dat rond de 20 miljard euro van het budget van Sotsji "is gestolen door oligarchen en bedrijven uit de directe omgeving van Poetin".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl