NOS SportAangepast

Olympisch blog: 31 juli

Hockeydames Oranje in trek en Michael Phelps schrijft historie op de vierde dag van de Spelen in Londen.

08:34 uur: Veel Nederlanders in actie

De vierde olympische dag brengt veel Nederlandse sporters op de been.

De eersten die in actie gaan komen, zijn de hockeysters die al om 9.30 uur beginnen aan hun tweede groepsduel. Tegenstander is Japan dat het toernooi opende met een 4-0 nederlaag tegen thuisland Groot-Brittannië. Oranje heeft al een 3-0 zege op België op zak.

09:17 uur: Opstellingen Nederland-Japan

Om 9.30 uur spelen de Nederlandse hockeyvrouwen in de Riverbank Arena hun tweede groepsduel met Japan. Bekijk hier de opstellingen.

09:24 uur: Waar twee Amerikaanse zwemmers strijden...

...gaat er een Fransman voorlopig met goud vandoor, erkent de New York Times.

Man of the #Olympic swim meet may yet be Lochte or Phelps. Right now, it's Yannick Agnel #NYT piecetinyurl.com/d8lexru #London2012— Christopher Clarey (@christophclarey) juli 31, 2012

09:30 uur: Nederland-Japan onderweg

Volg de wedstrijd LIVE via NOS.nl.

09:34 uur: Lammers zet Oranje op 1-0

Kim Lammers etaleert na vijf minuten haar scherpte en zet Oranje op 1-0. Het derde doelpunt voor de spits van Laren op deze Spelen.

09:37 uur: Routine

HO - NED vs JPN (women) Japan's Akemi Kato (41-212) is oldest player ever in women's #Olympics hockey.— Infostrada Sports (@Infostrada2016) juli 31, 2012

09:40 uur: Voorbereidingen

De organisatie maakt voor vandaag het judotoneel van onder anderen Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en Guillaume Elmont (-81 kg) gereed.

Moet ik natuurlijk wel.de foto meesturen. Het poetsen van de mat. #judo #OS2012 twitter.com/KeesJongkind/s?— Kees Jongkind (@KeesJongkind) juli 31, 2012

09:47 uur: Politie jaagt op Twitteraars

De politie van het Engelse graafschap Dorset stelt een onderzoek in naar beledigende tweets aan het adres van schoonspringer Tom Daley. De populaire Brit verspeelde maandag bij het synchroonspringen van de 10-metertoren een medaille.

Strange business the Olympics. You can be 4th best at something out of all the people on the entire planet and be deemed a failure#brutal— Gary Lineker (@GaryLineker) juli 31, 2012

10:00 uur: Fraaie treffer Hoog: 2-0

Ellen Hoog brengt Nederland met een snoeiharde backhand op 2-0. De aanvalster van Amsterdam tekent voor haar derde treffer op een Olympische Spelen. In Peking was ze tweemaal succesvol.

10:07 uur: Einde eerste helft

Het einde van de eerste helft tussen Nederland en Japan. De dames van bondscoach Max Caldas rusten met een 2-0 voorsprong.

10:16 uur: Tweede helft van start

De hervatting van Nederland-Japan.

10:19 uur: Haase redt het niet

Een samenvatting van Robin Haase-Richard Gasquet van maandag in de eerste ronde van het mannenenkelspel.

10:23 uur: Nummer vier voor Lammers

Kim Lammers maakt haar tweede treffer tegen Japan en vierde van het toernooi. Oranje op rozen: 3-0. Het voorbereidende werk is van de opkomende Carlien Dirkse van den Heuvel.

10:26 uur: Gele kaart Hoog

Ellen Hoog krijgt een tijdstraf van vijf minuten.

10:27 uur: Komazawa zet Japan op scorebord

De Japanse aanvalster Rika Komazawa profiteert van onoplettendheid in de Nederlandse defensie en brengt de marge terug tot twee doelpunten (1-3).

10:32 uur: Gas op die lolly

GM! Nog een dag relaxen -boek 3 van de E.L.James trilogie- en vanaf morgen weer #GasOpDieLolly #100vrij— Ranomi Kromowidjojo (@ranomikromo) juli 31, 2012

10:33 uur: Aansluitingstreffer Japan

Japan komt opnieuw dichterbij (2-3). Aki Mitsuhashi verrast keepster Joyce Sombroek met een 'tip-corner'.

10:42 uur: Janssen/Hogerwerf in herkansing

Roeisters Inge Janssen en Ellen Hogerwerf komen deze ochtend in actie in de herkansingen van de zware dubbeltwee. De race is hier LIVE te volgen.

10:51 uur: Tweede groepszege hockeyvrouwen

Nederland verslaat Japan met 3-2 door treffers van Kim Lammers (2) en Ellen Hoog. Donderdag speelt Oranje zijn eerstvolgende groepswedstrijd tegen China.

10:55 uur: Willeboordse in actie

Judoka Elisabeth Willeboordse komt in actie in de klasse tot 63 kilogram. Haar partij tegen de Libanese Caren Chammas is hier LIVE te volgen.

11:00 uur: Willeboordse naar achtste finales

Elisabeth Willeboordse neemt Caren Chammas in de houdgreep en wint op ippon. De Nederlandse ontmoet in de volgende ronde Severine Nebie uit Burkina Faso.

11:05 uur: Zware dubbeltwee uitgeschakeld

Inge Janssen en Ellen Hogerwerf redden het niet in de herkansing van de zware dubbeltwee. De roeisters eindigen op de zesde en laatste plaats. Later komt het duo nog in actie voor de strijd om plaats zeven tot en met twaalf.

11:07 uur: Lichte dubbeltwee in herkansing

Ook roeisters Maaike Head en Rianne Sigmond komen deze ochtend in actie in de lichte dubbeltwee. De herkansing van de Nederlandsen is hier LIVE te volgen.

11:12 uur: Guillaume Elmont in actie

Guillaume Elmont hoopt de prestatie van broer Dex te overtreffen in de klasse tot 81 kilogram. Hij opent zijn toernooi tegen de Fransman Alain Schmitt. Het judotoernooi is hier LIVE te volgen.

11:24 uur: Lichte dubbeltwee naar halve finales

Maaike Head en Rianne Sigmond plaatsen zich voor de halve finales van de lichte dubbeltwee. De roeisters eindigen als eerste in de herkansingen.

11:29 uur: Derde tijd Verschuren op 100m vrij

Sebastiaan Verschuren is door naar de halve finales van de 100 meter vrije slag. De zwemmer verslaat in zijn serie de wereldkampioenen uit 2007 en 2011, de Canadees Brent Hayden en de Australiër James Magnussen. Verschuren noteerde van het hele veld de derde beste tijd in de series.

11:37 uur: Geen succes Guillaume Elmont

Guillaume Elmont verliest in de eerste ronde van het judotoernooi (-81 kg) van Alain Schmitt. De drie scheidsrechters wijzen unaniem de Fransman als winnaar aan, nadat de reguliere tijd en golden score geen winnaar opleveren.

11:44 uur: Stekelenburg op 200m schoolslag

Lennart Stekelenburg zwemt in de vijfde serie op de 200 meter schoolslag. Het zwemtoernooi is hier LIVE te volgen.

11:52 uur: Herkansing vrouwenacht

De vrouwenacht strijdt om een plaats in de finale. Volg hier LIVE de race.

12:00 uur: Vrouwenacht naar finale!

De vrouwenacht bereikt de finale van het olympisch toernooi. Oranje roeit naar de eerste plaats in de herkansingsronde. Aanstaande donderdag is de finale.

12:01 uur: Stekelenburg niet goed genoeg

Lennart Stekelenburg mist de halve finales van de 200 meter schoolslag. Hij eindigt als achttiende in de series. Op de 100 meter schoolslag strandde Stekelenburg ook in de series.

12:16 uur: Tweede ronde Willeboordse

Elisabeth Willeboordse verschijnt op de tatami voor een plaats in de kwartfinales. Daarvoor moet ze afrekenen met Severine Nebie uit Burkina Faso. De partij is hier LIVE te volgen.

12:20 uur: Willeboordse eenvoudig verder

Elisabeth Willeboordse wint na één minuut en veertig seconden op ippon haar tweede partij met een houdgreep. De Nederlandse treft de Chinese Lili Xu in de kwartfinales.

12:28 uur: Guillaume Elmont zag "wit, wit en wit"

12:39 uur: Verschuren: "Ging lekker"

"Dit ging wel lekker, ja", glimlacht Verschuren na het bereiken van de halve finales van de 100 meter vrije slag. "Stap één is gezet, nu op weg naar de tweede stap: het bereiken van de finale. Ik hoop voor de eerste keer onder de 48 seconden te gaan. Dat zou wel mooi zijn."

12:44 uur: Kleine ogen hockeysters

Met een wedstrijd om 8.30 uur voor de boeg, zaten de Nederlandse hockeydames dinsdagochtend vroeg aan het ontbijt. "De wekker ging bij ons al om tien over vijf", aldus aanvoerster Maartje Paumen. "Maar als je eenmaal bent opgestaan, heb je er geen idee meer van dat het nog zo vroeg is. Eenmaal op het veld had het net zo goed al één uur 's middags kunnen zijn."

13:06 uur: Nederlanders op het water

Pieter Jan Postma (Finn), Rutger van Schaardenburg (Laser), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Dorian van Rijsselberghe (RS-X) beginnen aan hun races bij Weymouth. De derde en vierde race van Bouwmeester is hier LIVE te volgen.

13:18 uur: Willeboordse-Xu van start

Volg deze kwartfinalepartij in het judotoernooi tot 63 kilogram LIVE via NOS.nl

13:23 uur: Willeboordse naar herkansingen

Elisabeth Willeboordse verliest op ippon na een heupworp van de Chinese Lili Xu. Later op de dag komt de Nederlandse nog in actie in de herkansing.

13:33 uur: Paumen: "We hadden het moeilijk"

Hoog: "We waren eilandjes"

13:34 uur: Van Rijsselberghe wint eerste race

Dorian van Rijsselberghe geeft zijn visitekaartje af. De Nederlander wint in de RS-X-klasse de openingsrace. Hij eindigt voor de Pool Przemylaw Miarczynski (+0.42) en de Duitser Toni Wilhelm (+1.20).

Later vandaag volgt de tweede race.

13:39 uur: Halve finales lichte vier zonder

Volg de race hier LIVE.

13:46 uur: Roeiers naar finale!

De roeiers van de lichte vier zonder bereiken de finale door in de halve finales als derde te eindigen achter nummer één Groot-Brittannië en nummer twee Zwitserland.

13:52 uur: Bouwmeester vierde, Murphy nog ongeslagen

Marit Bouwmeester finisht als vierde in de derde race van de Laser Radial-klasse. De zege gaat naar de Ierse Annalise Murphy (de koploper in het klassement) en zij behoudt een honderd procent score. Bouwmeester blijft derde in het algemeen klassement.

Later op de dag volgt de vierde race.

14:06 uur: Li Jiao tegen Li Xiaoxia

Volg deze kwartfinale van het tafeltennistoernooi LIVE via NOS.nl.

Even snel een kijkje bij de buren van het tafeltennis! twitter.com/Ayolt/status/2?— Ayolt Kloosterboer (@Ayolt) juli 31, 2012

14:12 uur: Elmont naar zwaardere gewichtsklasse

Guillaume Elmont denkt na zijn snelle uitschakeling nog niet aan stoppen. De judoka verhuist wel naar een zwaardere gewichtsklasse (-90 kg). Hij gaat er vanuit dat hij er bij de volgende Spelen niet meer bij is. "Ik bekijk het van jaar tot jaar. Eerst ga ik heel lang op vakantie.''

14:18 uur: Tweede heat Van Rijsselberghe

De tweede heat in de RS-X-klasse gaat van start met Dorian van Rijsselberghe die meteen de leiding pakt.

14:31 uur: Regen op Wimbledon

Het tennistoernooi is tijdelijk stopgezet. De Britten zijn in afwachting van Andy Murray, die de Fin Jarkko Nieminen op het centercourt treft.

14:33 uur: Van Rijsselberghe soeverein

Dorian van Rijsselberghe wint ook de tweede race op de eerste dag van de RS-X-klasse. Przemylaw Miarczynski (+1.06) en de Duitser Toni Wilhelm (+1.07) eindigen net als in de eerste manche op respectievelijk de tweede en derde plaats.

14:39 uur: Li Jiao uitgeschakeld

Tafeltennisster Li Jiao verliest haar kwartfinalepartij tegen de als tweede geplaatste Chinese Li Xiaoxia: 0-4 (5-11, 9-11, 9-11, 7-11). Jiao kan zich nu opmaken voor de landenwedstrijd met Li Jie en Elena Timina.

14:54 uur: Het dak is dicht

...en we gaan dus weer verder tennissen.

Out comes Andy Murray to rapturous applause under the Centre Court roof... #olympictennis— Wimbledon (@Wimbledon) juli 31, 2012

De partij tussen Andy Murray en Jarkko Nieminen is hier LIVE te volgen.

15:00 uur: Willeboordse in herkansing

Elisabeth Willeboordse strijdt tegen de Japanse Yoshie Ueno. Volg de partij LIVE.

15:06 uur: Pech voor zeiler Postma

Pieter-Jan Postma is in zijn vijfde race in de Finn-klasse getroffen door materiaalpech. Eén van zijn lijntjes brak die het zeil van zijn Finnboot strak op de giek trekt. Postma eindigt hierdoor op bijna tien minuten van de Spaanse winnaar Rafael Trujillo Villar.

15:07 uur: Willeboordse uitgeschakeld

Yoshie Ueno verslaat Elisabeth Willeboordse in de laatste seconde op yuko. De Nederlandse mist hierdoor de strijd om het brons.

Ben aan het bijkomen van de laatste partij van Elisabeth Willeboordse. Verliest in de laatste seconde terwijl ze zo sterk judoode.— Kees Jongkind (@KeesJongkind) juli 31, 2012

15:14 uur: Bouwmeester van start in race vier

De zeilboten in de Laser Radial-klasse zijn onderweg voor de vierde race. Marit Bouwmeester verdedigt haar derde plaats in het klassement. De race is hier LIVE te volgen.

15:48 uur: Serena niet in gemengd dubbelspel

Serena Williams komt niet in actie in het gemengd dubbelspel. Er was sprake dat ze op Wimbledon een koppel zou vormen met Andy Roddick, John Isner, Bob of Mike Bryan. Dubbelspecialistes Liezel Huber (met Mike Bryan) en Lisa Raymond (Bob Bryan) maken nu hun opwachting.

16:01 uur: Bieber brengt hoofd Franklin op hol

?@justinbieber: heard @franklinmissy is a fan of mine. now im a fan of hers too. CONGRATS on winning GOLD! #muchlove? I just died! Thankyou!— Missy Franklin (@FranklinMissy) juli 31, 2012

16:05 uur: Schuil/Nummerdor om 16.30 uur

16:19 uur: Bouwmeester finisht als vijfde

Marit Bouwmeester besluit de tweede dag in de Laser Radial-klasse met een vijfde plaats. Annalise Murphy uit Ierland blijft een klasse apart met haar vierde zege in vier races.

16:25 uur: Kraker op Wimbledon

In de tweede ronde van het tennistoernooi kruisen oud-Wimbledonkampioen Novak Djokovic en drievoudig finalist Andy Roddick de degens. De partij is hier LIVE te volgen.

16:31 uur: Tweede duel Schuil/Nummerdor

Richard Schuil en Reinder Nummerdor beginnen aan hun tweede groepsduel in het beachvolleybaltoernooi tegen de Duitsers Jonathan Erdmann/Kay Matysik. Het duel is hier LIVE te volgen.

16:40 uur: Postma zesde na dag drie

Pieter-Jan Postma herstelt zich enigszins van zijn rampzalige vijfde race door in de zesde heat een dertiende plaats te noteren. De Finn-zeiler kreeg in race vijf materiaalpech en eindigde daardoor als laatste. In het tussenklassement is Postma de nummer zes.

16:46 uur: Zin in goud

Had a great day at the office today, I'm ready for it. #ziningoud #Londen2012 #OS2012moby.to/dilisk— Churandy Martina (@Martina200m) juli 31, 2012

En ook dan zitten we natuurlijk bovenop het nieuws.

Zo, koffers gepakt, apparatuur staat klaar. Op naar Londen. Vanaf vrijdag jullie op de hoogte van Nederlandse successen bij atletiek.#radio1— andy houtkamp (@andyhoutkamp) juli 31, 2012

16:54 uur: Ongeloof Willeboordsen na uitschakeling

Ook bondscoach Marjolein van Unen uit haar teleurstelling:

17:18 uur: Djokovic klopt Roddick

Novak Djokovic bereikt de laatste zestien van het olympische tennistoernooi. Op Wimbledon is de Serviër veel te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick: 6-2, 6-1.

17:24 uur: Volg Meppelink en Van Gestel

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel staan op het punt aan hun tweede groepsduel in het beachvolleybaltoernooi te beginnen. De tegenstanders zijn Becchara Palmer en Louise Bawden uit Australie. Het duel is hier LIVE te volgen.

17:51 uur: Wijze les van Lochte

Always reach for the moon cuz if u slip up u will still be a star!! #Jeah— Ryan Lochte (@ryanlochte) juli 31, 2012

18:02 uur: Phelps kan historie schrijven

Michael Phelps kan vanavond zijn achttiende olympische medaille in de wacht slepen. Daarmee zou hij het 48-jaar oude record van turnster Larissa Latynina evenaren. De Amerikaan zwemt twee finales: de 200 meter vlinderslag en de 4x200 meter vrije slag.

18:06 uur: Sensatie bij eventing

De Duitse eventing-ruiter Michael Jung haalt de geschiedenisboeken met zijn paard Sam. Met zijn overwinning in het individuele klassement is hij de eerste ruiter die na de Europese- en de wereldtitel ook olympisch goud op eventing, vroeger military geheten, heeft veroverd.

18:17 uur: Ook Murray verder

Na Novak Djokovic dringt nu ook Andy Murray door tot de achtste finales van het olympisch tennistoernooi. De Britse hoop op goud laat op het gras van Wimbledon de Fin Jarkko Nieminen kansloos: 6-2, 6-4. Zijn volgende tegenstander is Marcos Baghdatis uit Cyprus.

18:21 uur: Eindeloze rally Ding en Feng

18:26 uur: Eerste zege Meppelink/Van Gestel

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel boeken hun eerste zege bij de Olympische Spelen. Ze zijn in twee sets te sterk voor de Australischen Becchara Palmer en Louise Bawden: 21-19 21-15. Meppelink en Van Gestel verloren eerder hun openingspartij in Londen.

18:49 uur: Zwemtiener gaat op voor tweede goud

18:57 uur: Frits Barend heeft naar judo gekeken

Hoe zou voetbal veranderen als verdedigende ploegen net als bij judo strafpunten krijgen voor passiviteit of alleen verdedigen #londen2012— Frits Jelle Barend (@fbarend) juli 31, 2012

19:14 uur: Nederlandse ochtend

19:25 uur: Date?

@robin_haase over een half uur ga ik eten.. Tot dan!— Ranomi Kromowidjojo (@ranomikromo) juli 31, 2012

19:48 uur: Tsonga wint slijtageslag

Jo-Wilfried Tsonga wint op Wimbledon een marathonpartij van Milos Raonic. De Fransman klopt de Canadees met 25-23 in de derde set.

19:50 uur: Goud Amerikaanse turnsters

De Amerikaanse turnsters winnen de olympische landenwedstrijd gewonnen, voor het eerst sinds 1996 (Atlanta). Team USA haalt het onaantastbare totaal van 183,596 punten en blijft daarmee Rusland (178,53) en Roemenië (176,414) voor.

20:04 uur: Latertje Keizer en Van Iersel

Sanne Keizer begint vanavond met Marleen van Iersel pas om 00.00 uur aan haar tweede wedstrijd op de Spelen en ze heeft er zin in ...

Yeahh Nederlands Beachvolleybal doet het goed! Nu wij nog.... Pfff laatste wedstrijd van de dag, ben er klaar voor:-)#os 2012— Sanne Keizer (@sannekeizer) juli 31, 2012

20:38 uur: Verschuren zwemt naar finale

Sebastiaan Verschuren wordt knap derde in zijn halve finale van de 100 meter vrije slag. Hij tikte aan in 48.13, daarmee gaat hij als vierde de finale in.

20:46 uur: Schmitt wint 200 vrij

De Amerikaanse Allison Schmitt wint de 200 meter vrije slag in een fraaie tijd van 1:53.61, een olympisch record.

20:54 uur: Le Clos klopt Phelps!

Michael Phelps lijkt op weg naar zijn vijftiende gouden olympische medaille, maar wordt in de laatste meters van de 200 meter vlinderslag toch nog geklopt door de Zuid-Afrikaan Chad le Clos. Phelps pakt wel zilver. Zijn achttiende olympische medaille, een evenaring van het record van turnster Larissa Latynina.

21:24 uur: Boom gaat er weer voor

Morgen start om 14:31,30 gevoel was vandaag er goed! Morgen knallen!!!!! #ziningoud— Lars Boom (@lars_boom) juli 31, 2012

21:35 uur: Hockeydames populair

De Nederlandse hockeydames zijn een hit op Twitter. Niet omdat ze weer gewonnen hebben, maar omdat hun fraaie uiterlijk de wereld rond gaat.

The Netherlands women's field hockey team has been dubbed the hottest team at the Olympics.You decide. fb.me/1rlkWgZtO— K106.3 (@K1063sarnia) juli 31, 2012

22:04 uur: Ye troeft zwemelite wederom af

De zestienjarige Chinese zwemster Ye Shiwen verovert haar tweede olympische titel. Drie dagen nadat ze de beste was op de 400 meter wisselslag, toont ze zich nu de sterkste op de 200 wissel.

22:07 uur: Eindelijk goud Phelps

Michael Phelps pakt nu wel zijn vijftiende gouden olympische medaille. Hij wint met Amerika de 4x200 meter wisselslag. Het is in totaal zijn negentiende olympische medaille, een verbetering van het record van turnster Larissa Latynina.

22:37 uur: Yao Jie laat op zich wachten

WTF is happening @ the #WembleyArena? Massive delay... #OS2012— Mark Brasser (@brasser8) juli 31, 2012

22:38 uur: Morgen de beurt aan Verwijlen

Morgen naar schermen, met Bas Verwijlen dankzij ge-degen voorbereiding als Nederlandse troef!— Edwin Cornelissen (@EdwinC1973) juli 31, 2012

23:10 uur: Jie gaat beginnen

Yao Jie kan eindelijk beginnen aan haar wedstrijd tegen de IJslandse Ragna Ingolfsdottir. Dat duel is hier LIVE te zien.

00:11 uur: Yao Jie naar achtste finales

Badmintonster Yao Jie bereikt in Londen de achtste finales van het olympisch toernooi bereikt. De Nederlandse wint ook haar tweede groepswedstrijd, tegen de IJslandse Ragna Ingolfsdottir, en treft nu de Indiase Saina Nehwal (4).

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl