NOS NieuwsAangepast

Grenada relatieve winnaar OS

Als het aantal olympische medailles per aantal inwoners wordt berekend, staat Nederland op de 18de plaats van de 84 medaillewinnende landen.

Relatief gezien waren er in Londen 800.000 Nederlanders nodig om een plak olympisch eremetaal binnen te halen, blijkt uit berekening van de website medalspercapita.com.

Caraïben

In de top-3 van het gewogen landenklassement staan uitsluitend Caraïbische eilanden.

Het kleine Grenada mag na Londen als winnaar in de medaillespiegel kijken. Het eiland haalde weliswaar maar één medaille - het goud van Kirani James op de 400 meter- maar daar staan ook niet meer dan 110.821 eilanders tegenover. Ze kregen een halve dag vrij om de medaille te vieren.

Verder is het geen verrassing dat sprinterseiland Jamaica in het gewogen landenklassement op 2 staat. Met een populatie van niet eens 3 miljoen Jamaicanen kon het eiland van Usain Bolt twaalf medailles winnen op de sprintnummers.

De Republiek Trinidad en Tobago vervolledigt het podium met 4 medailles, waaronder verrassend goud voor de 19-jarige speerwerper Keshorn Walcott

India

Helemaal onderaan de lijst bungelt India. Ondanks de enorme populatie van 1,2 miljard inwoners haalde het land maar 6 plakjes binnen.

"India heeft pech, want de grootste sport in India is cricket, en dat is geen olympische sport", zei India-kenner Saskia Konniger onlangs nog in het Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen.

"India is een 'anarchistische democratie' waar publieke voorzieningen voor andere sporten niet goed georganiseerd zijn.Tweederde van de Indiase bevolking is helemaal niet zo met sport bezig, omdat een heel groot deel gewoon bezig is met overleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl