NOS SportAangepast

Gouden kogelstootster betrapt

Kogelstootster Nadzeya Ostaptsjoek is haar olympische gouden medaille kwijt. De Wit-Russin is betrapt op het gebruik van doping, zo meldt het IOC.

Ostaptsjoek veroverde vorige week met overmacht de olympische titel met een stoot van 21,36 meter. Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland eindigde als tweede met 20,70 meter, maar zal nu alsnog de gouden plak krijgen. De Russin Jevgenija Kolodko schuift door naar het zilver en de Chinese Gong Lijiao wordt alsnog met een bronzen medaille beloond.

Ostaptsjoek werd op de dag voor haar finale en op de dag zelf getest. Beide urinestalen vertoonden sporen van het middel metenolon, een anabole steroide.

"Natuurlijk gaan we dit besluit aanvechten, maar het is nog niet helemaal duidelijk tegen wat en tegen wie we beroep aantekenen", liet de Wit-Russin weten. "We nemen een beslissing zodra we meer informatie hebben."

Sprakeloos

Valerie Adams was even sprakeloos toen ze maandag hoorde dat ze alsnog goud heeft gewonnen op de Olympische Spelen.

De drievoudig wereldkampioene kreeg de olympische titel bij het kogelstoten, nadat de Wit-Russin Nadzeja Ostaptsjoek vanwege doping was gediskwalificeerd. Adams verruilde het zilver daardoor voor goud. "Het duurt wel even voordat ik het kan bevatten", aldus de 27-jarige atlete. Adams: "Dit is geweldig, ik ben natuurlijk hartstikke blij. Het maakt me als Nieuw-Zeelandse ongelooflijk trots. Voor de atleten die trots zijn om volledig 'schoon' te sporten, is het bemoedigend dat het systeem werkt en dat dopingzondaars worden gepakt." Het krachtmens uit Nieuw-Zeeland veroverde 4 jaar geleden in Peking ook olympisch goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl