NOS SportAangepast

Olympische Spelen voorbij

De Olympische Spelen in Londen zijn voorbij. Zondagnacht om 00.50 uur sloot IOC-voorzitter Jacques Rogge de 27ste editie van de Spelen officieel af. Hij roemde de organisatie en vooral de vrijwilligers. Het waren "happy and glorious games", zei Rogge.

De sluitingsceremonie stond in het teken van de Britse muziek. 80.000 toeschouwers in het stadion en ongeveer een miljard tv-kijkers zagen een show vol bekende Britse artiesten van de afgelopen vijftig jaar.

Zangeres Emeli Sandé opende de avond, verder waren er optredens van onder anderen Madness, Pet Shop Boys, Ray Davies (Kinks), Roger Taylor en Brian May (Queen), George Michael, Kaiser Chiefs, Eric Idle, Take That, Jesse J. en The Who.

John Lennon

Een hoogtepunt was een eerbetoon aan John Lennon. Terwijl 'Imagine' klonk, vormde een grote groep mensen in het midden van het stadion het gezicht van de ex-Beattle.

Ook de Spice Girls kwamen speciaal voor de afsluitingsceremonie weer bij elkaar. Ze reden in het stadion rond bovenop Britse taxi's.

De show waarbij ook het centrum van Londen in grote lijnen was nagebouwd met onder meer de Big Ben, Tower Bridge en het reuzenrad London Eye, kostte volgens The Sunday Telegraph 25,5 miljoen euro.

Ranomi Kromowidjojo

De sporters genoten zichtbaar van de show. Ze kwamen achter de vlaggendragers het stadion binnen. Voor Nederland was zwemster Ranomi Kromowidjojo de vlaggendraagster. Zij behaalde bij deze Spelen twee keer goud (50 en 100 meter vrij) en zilver met de estafetteploeg.

Nederland behaalde bij de Spelen in Londen twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Daarmee is Nederland op de medaillespiegel als dertiende geëindigd, een plaats lager dan vier jaar geleden in Peking.

De Olympische Spelen van Sydney in 2000 waren voor Nederland het succesvolst. Toen werden er 25 plakken binnengehaald, waarvan twaalf gouden.

Rio

Over vier jaar zijn de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Burgemeester Paes van Rio nam de olympische vlag in ontvangst en daarna presenteerde de stad zich met een show waarbij voetballegende Pele het stralende middelpunt vormde.

De Nederlandse olympische ploeg keert vanmiddag terug uit Londen. Rond 16.00 uur arriveren bijna 200 sporters met de trein op het station in Den Bosch. Op het Stationsplein worden ze gehuldigd. De NOS zendt de huldiging rechtstreeks uit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl