NOS SportAangepast

Goud mountainbiker Kulhavy

Mountainbiker Jaroslav Kulhavy heeft de olympische titel veroverd. De Tsjech troefde op Hadleigh Farm Nino Schurter in de eindsprint af. Achter de Zwitser ging het brons naar de Italiaan Marco Aurelio Fontana.

Schurter leidde in de eerste ronde de dans, waarna Kulhavy versnelde. Schurter en Fontana gingen mee en ruim een ronde later sloten ook Jose Antonio Hermida uit Spanje en de Zuid-Afrikaanse Burry Stander even aan, maar zij moesten snel weer lossen.

Het trio aan kop maakte er een spannend slot van. Nadat Fontana met een gebroken zadelpen was afgehaakt in de titelrace, leek Schurter op de technische passages zijn slag te slaan. Kulhavy kroop echter steeds weer in zijn wiel en had in de eindsprint duidelijk de beste benen.

Van Houts zeventiende

Rudi van Houts, de enige Nederlander in koers, reed na een goede start lang rond de tiende tot veertiende plaats, maar de Brabander werd in de voorlaatste ronde door een lekke band ver teruggeworpen. Van Houts werd uiteindelijk zeventiende, op bijna vier minuten van Kulhavy.

"Het ging helemaal niet zoals ik wilde"keek de 28-jarige mounibiker terug op zijn olympische race. "Een plaats in de topacht had gemoeten, want dat ben ik waard."

Van Houts had aanvankelijk nog wel een plek bij de beste tien in zicht, maar hij verloor in de derde ronde de aansluiting met een groep toen hij een kleine schuiver maakte. "En later liep mijn band ook nog leeg en moest ik extra lucht erbij doen. Ik had gewoon niet de goede benen vandaag."

Absalon na lekke band kansloos

Voor Julien Absalon, de kampioen van Athene en Peking en ook nu genoemd als kanshebber, was de race snel voorbij. De Fransman reed in de eerste ronde lek en liep een fikse achterstand op. Hij kneep een ronde later in de remmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl