NOS SportAangepast

Smulders verrast met brons in BMX

BMX-renster Laura Smulders heeft in Londen olympisch brons veroverd.

In de finale ging de achttienjarige Smulders voor het eerst dit toernooi goed van start en ook op de ruim 400 meter lange weg naar de finish deed ze alles goed.

Smulders had in de halve finale voluit moeten gaan om de eindstrijd te bereiken. Ze was ingedeeld bij titelkandidate Mariana Pajon uit Colombia, die later het goud zou veroveren, en bij de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker, die uiteindelijk zilver greep.

Pajon, ook pas twintig jaar, zit al sinds haar vijfde op de BMX-fiets. Op die leeftijd veroverde ze ook haar eerste nationale titel. Er zouden nog vele prijzen volgen, waaronder de wereldtitel in 2011 in Kopenhagen.

Deelname twijfelachtig

De medaille voor Smulders kwam als een grote verrassing. Niet in de laatste plaats omdat haar deelname aan de Spelen nog even twijfelachtig was, nadat concurrente Lieke Klaus een kort geding had aangespannen omdat zij vond dat niet Smulders maar zij naar Londen had moeten gaan.

Klaus verloor de zaak, omdat de rechter oordeelde dat de keuze van bondscoach Bas de Bever, die Smulders op het olympische parcours kansrijker achtte, terecht was. Beiden blijken dat goed ingeschat te hebben.

"Ik kom net kijken"

De verbazing viel van haar gezicht te lezen. "Het is niet te geloven", stamelde Smulders. "Ik had niet verwacht dat ik brons kon halen. Mijn doel was een plaats in de finale en dan misschien in de topzes rijden. Dan was ik al gelukkig geweest."

"Bijna iedereen in de finale is al eens wereldkampioen geweest", aldus de medaillewinnares uit het Gelderse Horssen. "En ik ben pas achttien, ik kom net kijken. Ik kwam over de finish en werd gek."

Techniek

Smulders geldt als een technische rijdster op de crossbaan. "Ik ben niet de sterkste, andere grotere meiden moeten het meer van hun kracht hebben. Dankzij mijn techniek kan ik bijvoorbeeld de bochten beter aansnijden en op de bulten mijn snelheid behouden of zelfs nog versnellen."

Een jaar geleden, nadat ze het atheneum had afgerond, koos ze voor een fulltime leven als topsporter. "Ik wilde kijken hoe ver ik kon komen, maar eigenlijk dachten we meer aan Rio 2016."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl