NOS SportAangepast

Weer goud Bolt, Martina vijfde

Usain Bolt heeft bij de Olympische Spelen in Londen na zijn titel op de 100 meter ook de titel op de 200 meter geprolongeerd. Achter de ongenaakbare Jamaicaan eindigde Churandy Martina op een vijfde plaats.

Bolt was als een speer weg en knalde zonder tot het uiterste te gaan naar 19,32. Yohan Blake (19,44) eindigde net als op de 100 meter als tweede achter zijn illustere landgenoot. Warren Weir maakte het Jamaicaanse feestje compleet door het brons te pakken.

Martina, die in 2008 zilver dacht te winnen maar werd gediskwalificeerd omdat hij buiten de baan was geweest, kwam in 20,00 over de finish. Dat was 0,04 boven zijn Nederlands record.

"Gedaan wat ik moest doen"

"Ik ben trots", vertelde Bolt naderhand. "Het was een zwaar seizoen voor mij. Toch ben ik naar Londen gekomen om te doen wat ik moest doen. En dat heb ik gedaan. Ik kan daarom alleen maar tevreden zijn. Vanaf nu concentreer ik mij op de volgende race om in de estafette nog een keer goud te winnen."

Usain Bolt is de eerste atleet geworden die tijdens twee opeenvolgende Olympische Spelen de beste is op zowel de 100 als de 200 meter. De Amerikaan Carl Lewis won drie keer goud en één keer zilver op de sprintnummers van de Spelen in 1984 en 1988.

Het was bovendien de eerste keer dat een atleet twee olympische titels prolongeerde, sinds de Fin Lasse Viren in 1972 en 1976 de 5.000 en 10.000 meter won.

"De wil van God"

"Dit is de wil van God", reageerde Churandy Martina op zijn vijfde plaats. "Ik heb mijn best gedaan. Ik kon niet harder lopen."

Teleurgesteld dat hij buiten de prijzen was gebleven, was hij niet. "Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op de Olympische Spelen zowel in de finale van de 100 als 200 meter hebben gelopen", aldus de sprinter die eerder op de 100 meter als zesde was gefinisht.

"Ik ga me nu richten op de estafette van vrijdag", keek Martina kort na zijn race alweer vooruit. "Ik ga daar weer lekker snel proberen te lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl