Voetbalsters VS prolongeren titel

De Amerikaanse voetbalsters hebben in Londen voor de derde keer op rij de olympische titel veroverd. Tegen Japan, regerend wereldkampioen, maakte Carli Lloyd beide treffers: 2-1.

In een herhaling van de WK-finale was de VS lang de bovenliggende partij. De Japansen combineerden aardig, maar kwam het strafschopgebied in zicht, dan ging het mis. De VS was slagvaardiger en na acht minuten kopte Lloyd de 1-0 binnen.

Na rust verdubbelde Lloyd de marge met een bekeken schot. Japan, dat voor rust al de lat raakte, bleef met combinaties gaatjes zoeken en werd beloond met een frommelgoal van Yuki Omigi. Japan hield het overwicht en de VS zocht de counter.

Mana Iwabuchi kreeg nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar keepster Hope Solo, nog niet in goeden doen in Londen, redde fraai. In de slotfase kon het moe gestreden Japan geen vuist meer maken.

Brons Canadese voetbalsters

De Canadese voetbalsters legden beslag op het brons. De ploeg van coach John Herdman won in Coventry met 1-0 van Frankrijk door een treffer in blessuretijd van Diana Matheson.

Canada mocht zijn handen dichtknijpen met het brons, want Frankrijk, dat op het WK van 2011 ook al vierde werd, was vrijwel de hele wedstrijd beter. De Françaises hadden meer balbezit en creëerden met name na rust kans op kans. Gaetane Thiney, Camille Abily, Eugenie Le Sommer en Louisa Necib slaagden er echter niet in de opgelegde mogelijkheden te benutten.

In de blessuretijd belandde de bal met enig geluk voor de voeten van Matheson en die rondde koeltjes af.