NOS SportAangepast

Hockeysters na shoot-outs in finale

De Nederlandse hockeysters hebben net als in 2008 in Peking ook in Londen de olympische finale bereikt. Daarin is Argentinië de tegenstander.

Nieuw-Zeeland bleek een lastige horde voor Oranje. Na de 2-2 in reguliere speeltijd besliste Ellen Hoog de shoot-outs.

Voor Nieuw-Zeeland kende de wedstrijd aanvankelijk een ideaal verloop. Uit de eerste strafcorner maakte Kayla Sharland een vroege openingstreffer en moest Oranje in de achtervolging. Nederland, dat dit toernooi nog weinig tegenslag kende, ging onrustig met de achterstand om, waar Nieuw-Zeeland haar geliefde counterspel kon spelen. Na veel stroef lopende aanvallen maakte Maartje Paumen vanuit haar eerste corner gelijk.

Keepster Sombroek excelleert

Na de pauze kwam de ploeg van Max Caldas niet tot rust. Uit een uitbraak mocht Krystal Forgesson vogelvrij de 1-2 binnen slaan, waarna Oranje net als voor rust gejaagd de aanval koos. Wederom moest Paumen met een strafcorner Nederland in de wedstrijd houden.

In het vervolg domineerde Oranje, maar veel aanvallen strandden al ruim voor de cirkel. Pogingen van Paumen en Lideweij Welten raakten op een haar na het doel.

Nadat Nederland in de tweede verlenging tevergeefs een strafbal had geclaimd, moesten shoot-outs voor het eerst in de olympische historie uitkomst bieden. In die shoot-outs hielden Joyce Sombroek, Hoog, Eva de Goede en Naomi van As hun hoofd koel.

"Mijn hart is dertig jaar ouder"

Bondscoach Max Caldas was niet echt verrast door de kracht van de opponent. "Ik had een zwaar gevecht verwacht, maar geen worsteling tegen onszelf. Mijn hart is vandaag dertig jaar ouder geworden."

"We hebben elke training op shoot-outs geoefend", verklapte Joyce Sombroek, die drie opponentes van scoren afhield. "Ik zet een knop om, schakel mijn zenuwen uit en focus me volledig op de bal."

Aanvoerster Maartje Paumen worstelde al het hele toernooi met de strafcorner, de troef van Oranje. Op het moment supreme sloeg Paumen twee keer toe. "Ik had toch beloofd dat ze zouden komen, gelukkig op het juiste moment. Wie we ook treffen in de finale: wie het hardst werkt, wint."

Weer Argentinië

Nederland speelt in de eindstrijd tegen Argentinië, dat Groot-Brittannië met enige moeite versloeg: 2-1. Argentinië en Oranje bestreden elkaar de afgelopen jaren in drie finales. Argentinië won de Champions Trophy en het WK van 2010, Nederland de Champions Trophy van 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl