NOS SportAangepast

Zonderland: "Bevat het nog niet"

"Ik kan het nog niet bevatten", was de eerste reactie van Epke Zonderland na zijn gouden rekstokoefening op de Olympische Spelen.

"Het ging zo snel voorbij. Ik was best nerveus en stond te trillen toen ik de zaal in kwam", bekende Zonderland. "Gelukkig hield ik mezelf goed onder controle."

De Nederlander probeerde zich in de aanloop naar zijn oefening van alles en iedereen af te sluiten. "Ik heb de oefeningen van de anderen niet gezien en me alleen maar gericht op mijn eigen oefening."

"Scheelde soms niet veel"

"Ik heb er jaren op getraind, maar in de training is het zo anders. Het ging de laatste tijd wel fantastisch, dus ik was vol vertrouwen. Maar ik had niet verwacht dat ik toch zo zenuwachtig zou zijn. Je denkt dat je 'cool' kunt blijven maar dat was ik niet.''

"De insteek was: er vol voor gaan. Dat heb ik geleerd van mijn optreden in Peking, vier jaar geleden. Toen twijfelde ik en ging het mis. Nadat ik geland was dacht ik: het kan. Maar het is altijd afwachten.''

Zonderland deed een zeer moeilijke oefening met een unieke drievoudige sprong (Cassina-Kovacs-Kolman): "Ik ben zo blij dat het is gelukt. Het scheelde soms niet veel, de vluchtelementen liepen anders dan ik ze in mijn hoofd had. Ik was erg dankbaar dat ik op de mat stond."

De Fries is, nu hij olympisch goud heeft gepakt, nog niet klaar met turnen. "Nee, dit is niet het einde van mijn loopbaan. Er zit nog steeds progressie in. Het zou leuk zijn het tot Rio vol te houden.''

"Ik gun het Epke"

De Duitse turner Fabian Hambüchen, die zilver won, toonde zich een goed verliezer. "Ik wist dat Epke, als hij zijn oefening goed zou uitvoeren, mij zou passeren. Hij is de enige op de wereld die dit kan, de terechte kampioen. Ik gun het Epke."

De coach van Zonderland, Daniël Knibbeler, was zeer onder de indruk van de olympische titel voor zijn pupil. "Hambüchen had met 16,4 een goede score neergezet, dat had ik wel gezien. Maar we wisten ook wat Epke kon. Nog voor de score bekend was, genoot ik al. We zouden met elke medaille dolgelukkig zijn geweest. Het is niet te geloven, bizar. Ik ben coach van een olympisch kampioen.''

Ook André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, was laaiend enthousiast. "Dit is voor mij dé medaille van deze Spelen. Dit was mijn grootste wens." Bolhuis zat tijdens de spannende finale op de tribune van de North Greenwich Arena. "De zaal explodeerde. Dit is zo mooi. Epke is de enige van zeven miljard mensen die dit kan. En je ziet ook dat iedereen het hem gunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl