NOS NieuwsAangepast

Bloedbad Spelen München herdacht

In Londen is een herdenking gehouden voor de elf Israëliërs die omkwamen bij het bloedbad tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. De Britse premier Cameron noemde het een van de zwartste bladzijden in de olympische geschiedenis. Hij, en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle, zeiden dat de wereld het bloedbad nooit mag vergeten.

Leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September gijzelden in september 1972 elf atleten en coaches van de Israëlische ploeg in het olympisch dorp in München. Bij een poging hen te bevrijden kwamen ze allemaal om het leven, evenals vijf gijzelnemers en een Duitse politieman.

De herdenking was georganiseerd door onder meer het Israëlische Olympisch Comité en de Israëlische ambassade in Londen.

Kritiek

Weduwen van twee atleten hadden het IOC opgeroepen tijdens de openingsceremonie van de spelen in Londen een minuut stilte te houden om de Israëliërs te herdenken, maar voorzitter Rogge wees dat af. Eén van de weduwen haalde tijdens de herdenking in haar toespraak uit naar het IOC. Ze vindt dat het comité zich moet schamen omdat het elf leden van de olympische familie is vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl