NOS NieuwsAangepast

Prins: "Prestaties naar behoren"

Prins Willem-Alexander heeft het erg naar zijn zin op de Olympische Spelen in Londen, vertelt hij in een interview met de NOS. "Het is prachtig om voor het eerst de Zomerspelen met mijn gezin mee te maken."

De prins vindt dat er geen reden is om teleurgesteld te zijn over de prestaties van de Nederlanders. "De Nederlandse sporters presteren hier absoluut naar behoren", zegt hij.

Op niveau

"We steken als gemeenschap natuurlijk heel veel geld in onze topsporters, dus daar mag je ook wel wat van verwachten." De prins staat achter het strenge selectiebeleid van NOS*NSF: "Hier zijn geen toeristen welkom."

Volgens Willem-Alexander dragen het mislukte EK en de matige Tour de France mogelijk bij aan een negatieve stemming. "Maar we hebben prachtige Olympische Spelen. We presteren gewoon op het niveau waar we horen, in de topvijftien. De toptien is natuurlijk altijd een heel mooie ambitie voor Nederland, maar we horen in de topvijftien thuis en daar zitten we ook."

Spelen 2028

De prins blijft de ambitie steunen om in 2028 de Zomerspelen naar Nederland te halen. Volgens hem kan het evenement dienen als een katalysator voor de ontwikkeling van het land.

"Het is voor Nederland belangrijk om een visie te hebben, om te werken aan een plan hoe we ons land neerzetten in 2028. Wat willen we met onze infrastructuur, onze woningen, onze sport?" Hij is ervan overtuigd dat Nederland de Spelen aan kan.

Meer jongeren

Prins Willem-Alexander is het enige Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité en zit in de marketingcommissie. Hij zegt dat de organisatie via nieuwe sporten probeert de Spelen aantrekkelijker te maken voor jongeren.

"Het gemiddelde kijkerspubliek is redelijk oud aan het worden. Vanuit een marketing-standpunt is het erg belangrijk dat wij onze sponsors een jonger publiek kunnen aanbieden. Dat moet je via nieuwe sporten doen." Ook het gebruik van sociale media past in die strategie, zegt de prins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl