NOS SportAangepast

Rijsselberghe grapt: "Geluk gehad"

Na negen races was windsurfer Dorian van Rijsselberghe al zeker van olympisch goud. Hoe doet hij dat toch? "Nou, heel veel geluk!"

"Nee, het is ongeloofijk", vervolgt Van Rijsselberghe, maar nu serieus. "Ik had hier nooit van durven dromen. Het is ook nog niet helemaal binnengekomen, maar ik ben wel superblij."

Van Rijsselberghe mag een race wegstrepen van zijn scorekaart en hij koos voor de tiende race, die hij daarom liet lopen. Een toonbeeld van dominantie. "Het laat wel zien dat ik een goede serie heb neergezet?" "Het kan niet mooier. Hier is vier jaar lang hard voor gewerkt, en nu komt het eruit rollen."

Van den Berg trots op Dorian

Stephan van den Berg was in 1984 de eerste, Dorian van Rijsselberghe in 2012 de laatste. Na 28 jaar heeft Nederland weer een olympisch kampioen windsurfen, de discipline die na dit jaar van het olympische programma verdwijnt.

"Het maakt me zeer trots dat Dorian hetzelfde kunstje als ik heeft geflikt", zei Van den Berg. "Ik vind het prachtig, ik geniet er vol van."

De vijftigjarige Van den Berg werd in 1984 de eerste olympisch kampioen windsurfen. "In 1979, toen ik zeventien was, werd ik voor het eerst wereldkampioen. Een jaar later hoorden we dat windsurfen een olympische sport werd. Toen moest ik het nog vier jaar volhouden, dat is wel lang geweest."

Volgens Van den Berg was Van Rijsselberghe een klasse apart voor de kust van Weymouth. "Hij was zó dominant. Hij heeft die vorm ook vastgehouden, ook na rustdagen, dat is zo knap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl