NOS SportAangepast

Gelana pakt goud op marathon

Tiki Gelana heeft de olympische titel op de marathon veroverd. De Ethiopische, in 2011 winnares in Amsterdam en dit jaar in Rotterdam, verbeterde in 2.23,07 het olympisch record van 2000 met zeven seconden.

De 24-jarige Gelana ontdeed zich op ruim één kilometer van de meet van Priscah Jeptoo, Tatjana Petrova en Mary Keitany, met wie ze een kopgroep vormde. De Keniaanse Jeptoo, de nummer twee van de WK van 2011, liep in 2.23.12 naar het zilver. De Russin Petrova, bij de Spelen van 2008 vierde op de 3.000 meter steeple, won in een persoonlijk record (2.23.29) brons.

De Nederlandse Hilda Kibet (2.28.52) werd 24ste. Lornah Kiplagat handhaafde zich net als Kibet tot ongeveer vijftien kilometer in een omvangrijke kopgroep, maar haakte daarna af en moest na zo'n dertig kilometer de strijd staken.

Nederlandse vrouwen ontevreden

De 31-jarige Kibet: "Ik heb mijn best gedaan, maar ik wist ook dat ik mijn eigen wedstrijd moest lopen om te kunnen finishen. Tevreden kan ik niet zijn, want ik had hier in de top tien willen eindigen. Daar heb ik in de afgelopen maanden ook alles voor gedaan." Kiplagat, 38 jaar oud, moest het strijdtoneel verlaten vanwege knieklachten, vertelde haar trainer en echtgenote Pieter Langerhorst: "Ze heeft heel hard getraind, maar wist zelf ook dat een supertijd er niet in zat. Ze had te veel pijn om de race uit te kunnen lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl