NOS SportAangepast

Kromowidjojo: tijd voor feest

"Ik ben nu nog even moe, maar vanavond ga ik het zeker vieren", was de eerste reactie van Ranomi Kromowidjojo naar haar tweede gouden medaille. Na de 100 meter vrij pakte ze ook goud op de 50 meter vrije slag.

"Hier was ik voor gekomen'', glunderde de Groningse. "Ik had mezelf druk opgelegd om goud te pakken en die druk was de komende dagen behoorlijk toegenomen door alles reacties vanuit Nederland. Iedereen verwachtte dat ik goud zou winnen.'' De tweede gouden plak noemde de zwemster "de ultieme beloning.''

Na haar gewonnen race op de 50 meter vrij moest Kromowidjojo nog één keer aan de bak op de 4x100 wissel. "Het was echt bizar om nog te zwemmen. Ik kwam het water uit en kon gelijk mijn badmuts verwisselen."

Veldhuis: afscheid met medaille

In het kielzog van Kromowidjojo won Marleen Veldhuis een bronzen medaille op de 50 meter vrij. Met die plak zette Veldhuis meteen een punt achter haar loopbaan.

Veldhuis: "Een mooiere afsluiting kan ik me niet wensen. Ik heb na mijn zwangerschap heel hard gewerkt om weer op dit niveau te komen. Dan is het prachtig hier met een medaille afscheid te nemen. En dat terwijl ik eerst dacht te zien dat ik als vijfde was geëindigd. Het duurde even tot het tot mij doordrong dat ik derde was.''

De 33-jarige Twentse brak in 2002 door op het EK lange baan, waar ze brons won met de estafetteploeg op de 4x100 vrij. Hoogtepunt was olympisch goud in 2008 in Peking op de 4x100 meter vrije slag.

Veldhuis reeg de successen in al die jaren aaneen. De in Eindhoven wonende zwemster greep 53 medailles op EK's, WK's en Olympische Spelen. Ze was goed voor acht wereldrecords, negen Europese records en daarnaast ook nog ontelbare Nederlandse records. In 2010 beviel ze van een dochter.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl