NOS SportAangepast

Bosch wint brons na herkansing

Judoka Edith Bosch heeft in Londen via de herkansing brons gewonnen in de klasse tot zeventig kilogram.

In de strijd om die medaille, die ze ook al in 2008 in Peking won, moest hantei de beslissing brengen. De juryleden wezen Bosch - en niet de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-sul - aan als winnares.

Bosch ging in Londen eigenlijk alleen maar voor goud, de enige nog ontbrekende medaille op haar palmares. Die droom spatte echter in de kwartfinales uiteen; ze liep tegen de Duitse Kerstin Thiele al snel tegen een schouderworp aan en verloor: waza-ari.

Veerkracht

Viervoudig Europees kampioene Bosch, die bij de Spelen ook al eens zilver (2004) won, raapte zichzelf bijeen en won in de herkansingen dankzij twee straffen van Tachimoto. In het duel om brons leek het toch nog mis te gaan en weer toonde Bosch veerkracht.

De Zuid-Koreaanse Hwang kwam vlak voor tijd met een yuko voor, maar met nog enkele seconden te gaan, trok Bosch de stand gelijk. In de verlenging bleven scores uit, waarna de arbiters unaniem voor de Nederlandse kozen.

Decosse pakt goud

De Francaise Lucie Decosse ging met het goud aan de haal. Het dertigjarige boegbeeld van het Franse vrouwenjudo won in de finale van Kerstin Thiele, de Duitse die Bosch de baas was.

De drievoudig wereldkampioene werd in 2004 in Athene zevende en in 2008 in Peking tweede, beide keren in de klasse tot 63 kilogram. In Londen realiseerde ze, een gewichtsklasse hoger, alsnog haar droom. En op die titel was niets af te dingen, want Thiele was volstrekt kansloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl