NOS SportAangepast

Turnsters VS veroveren titel

Voor het eerst sinds 1996 hebben de Amerikaanse turnsters de olympische titel in de teamwedstrijd veroverd. In de finale waren de Amerikaansen veel te sterk voor Rusland, Roemenië en China.

In 2004 en 2008 kwamen de Amerikaanse vrouwen als wereldkampioen naar de Spelen, maar moesten ze genoegen nemen met zilver. Ook op de laatste WK pakte Amerika de titel, maar ditmaal werd het WK-goud wel aangevuld met de olympische titel.

Was het gat met titelhouder Rusland op de WK in Tokio ruim 4 punten, in Londen gaven de zilveren Russinnen nog meer toe: 183,586 om 178,530. Roemenië, de olympisch kampioen van 2000 en 2004, won net als in 2008 het brons met 176,414.

Superieur op drie toestellen

Gabrielle Douglas, die als enige op alle vier de toestellen uitkwam, Jordyn Wieber (regerend wereldkampioene op de meerkamp), McKayla Maroney (WK-goud op sprong), Kyla Ross en Alexandra Raisman turnden een foutloze wedstrijd.

Meteen op het eerste onderdeel (sprong) legden ze de basis voor de titel. Op brug scoorden de Russinnen iets beter, maar op balk en vloer was Amerika weer ongenaakbaar. Titelhouder China haalde op brug de hoogste score, maar maakte op balk en vloer veel te veel fouten.

Amerika's coach Marta Karolyi: "Door alle wedstrijden die ze geturnd hebben, hadden de meisjes zoveel zelfvertrouwen dat ze zich ook hier staande hielden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl