NOS SportAangepast

Nipte zege hockeysters op Japan

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun tweede olympische poulewedstrijd in winst omgezet. Tegen Japan was de ploeg van bondscoach Max Caldas oppermachtig, maar zakte het na rust ver weg: 3-2.

Net als tegen België opende Oranje vol vuur. Met fanatieke pressie werd Japan direct overrompeld. Al na drie minuten was spits Kim Lammers het eindstation van een mooie aanval opgezet door aanvoerster Maartje Paumen.

Japan, dat wel twee strafcorners kreeg, kwam slechts sporadisch in de buurt van keepster Joyce Sombroek. Toen Ellen Hoog met een harde diagonale backhand voor de tweede treffer zorgde, leek het duel al na een half uur beslist.

Onweer

Na rust maakte Lammers haar vierde treffer van dit olympische toernooi na prachtig voorbereidend werk van Carlien Dirkse van den Heuvel, die goed doorkwam over de linkervleugel.

Na een gele kaart voor Ellen Hoog - waarover de 'zondaar' zich overigens erg boos maakte - stond Oranje vijf minuten met een speelster minder op het veld. Japan meldde zich prompt in de Nederlandse cirkel en zorgde ook voor gevaar. Keepster Sombroek was kansloos bij een inzet van dichtbij Rika Komazawa en werd kort daarop verrast door de tip-in van Aki Mitsuhashi bij een strafcorner.

De 3-2 zorgde voor veel onrust in het Nederlandse spel. Passes kwamen niet meer aan en de gezichten van de titelverdedigster kwamen op onweer te staan. Lidewij Welten kwam nog in de buurt van de bevrijdende vierde goal, maar haar pegel belandde op de paal.

Tien over vijf

Paumen wenste het vroege tijdstip van de wedstrijd (08.30 uur Engelse tijd) niet als excuus aan te voeren voor de terugval van Oranje. "De wekker ging bij ons al om tien over vijf af. Maar als je eenmaal bent opgestaan en hebt ontbeten, heb je er geen idee meer van dat het nog zo vroeg is. Eenmaal op het veld had het net zo goed al één uur 's middags kunnen zijn."

Maar ook zij had de wisselvalligheid in het Nederlandse spel geconstateerd. "Soms was het heel goed, maar soms ook heel slecht. Ik heb daar nog geen verklaring voor. Maar ik ga zeker niet de schuld zoeken bij het vroege aanvangsuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl