NOS NieuwsAangepast

Belgen boos op fakkeldrager Mittal

De Belgische metaalvakbonden zijn woedend dat de Indiase zakenman Lakshmi Mittal in Londen de fakkel van de Olympische Spelen mag dragen.

Mittal is topman van staalgroep ArcelorMittal en heeft onlangs besloten om de hoogovens in Luik te sluiten. Daardoor raken zo'n 3000 Belgen hun baan kwijt.

De metaalvakbonden hebben een brief gestuurd aan de Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge. Daarin schrijven ze dat de keuze voor Mittal als fakkeldrager "een echte belediging is" voor de werknemers in Luik. "Sinds mijnheer Mittal 's werelds nummer één van de staalindustrie werd, heeft hij wereldwijd bijna 70.000 werknemers ontslagen", schrijven ze.

Volgens de vakbonden is dat genoeg reden om Mittal het lopen met de fakkel te ontzeggen, te meer omdat in het charter van de Olympische Spelen het principe is opgenomen dat iedereen "sociaal verantwoordelijk" moet zijn.

Sponsor

Als Mittal met de fakkel mag lopen, wordt hij volgens de metaalvakbonden in België beloond voor "alle levens die hij stukmaakt".

Het is de bedoeling dat Lakshmi Mittal donderdag, samen met zijn zoon, de fakkel door de Londense wijken Kensington en Chelsea draagt. Mittal is de sponsor van "The Orbit", een 115 meter hoge uitzichttoren in het olympisch park in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl