NOS SportAangepast

Londen vreest verkeersinfarct op OS

Door correspondent Arjen van der Horst, in Londen

De Londenaren noemen het gekscherend de Britse versie van Le Strike: signal failure. Londen heeft misschien niet zoals de Fransen geregeld te kampen met stakingen in het openbaar vervoer, maar de hoofdstedelijke metro ligt wel geregeld plat door seinstoringen. Zo kwamen gisteren beveiligers van het Olympisch Park en leden van het organisatiecomité langdurig vast te zitten door een combinatie van seinstoringen en metrodeuren die niet werkten.

Voor de meeste Londenaren is dit evengoed onderdeel van het dagelijkse leven als regen en gaten in het wegdek. De komende weken houden de Londenaren de vingers gekruist in de vurige hoop dat het wel mee zal vallen tijdens de Olympische Spelen. Meer dan dat kunnen de inwoners van de Britse hoofdstad niet doen.

Achilleshiel

Anders dan in de meeste Olympische gaststeden zijn er de afgelopen jaren geen grootse infrastructurele projecten uit de grond gestampt, zoals extra metrolijnen of snelwegen. Hier en daar zijn stations gemoderniseerd en perrons verbreed. De enige noviteiten zijn een razendsnelle treindienst tussen het Olympisch Park en King's Cross en een kabelbaan over de Theems (die overigens vaak leeg is).

Het openbaar vervoer wordt dan ook gezien als de achilleshiel van de Olympische Spelen in Londen. Het treinstation Stratford, dat pal naast het Olympisch Park ligt en waar de meeste bezoekers zullen arriveren, krijgt de komende weken een kwart miljoen bezoekers te verwerken, meer dan er aankomen op piekdagen op de luchthaven Heathrow. Het station, dat flink is opgeknapt, kan de passagiersstroom wel aan, maar de vraag is hoe de toevoerlijnen het zullen houden.

Auto rijden

De Central Line en Jubilee Line zijn de belangrijkste Olympische metrolijnen. Op een normale weekdag zitten die al bomvol en ze kampen geregeld met uitval en vertragingen. Het zal moeilijk worden voor bezoekers om uit te wijken naar de weg. Een taxirit van het centrum naar het Olympisch Park kost al gauw 60 euro. Zelf rijden is een optie, maar eigenlijk wil je helemaal geen auto rijden in een stad waar het autoverkeer permanent vaststaat.

Een Londense forens die op Stratford uitstapte, had voor ons misschien wel het zinnigste advies. "Het beste is je irritatie over het openbaar vervoer in te slikken en te genieten van de Spelen. Dit past ook wel bij ons: keep calm and carry on."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl