NOS VoetbalAangepast

Dilemma voor islamitische atleten

Door redacteur Mustapha Esadik

Voor islamitische atleten worden het bijzondere Olympische Spelen. Voor het eerst sinds dertig jaar valt de islamitische vastenmaand, de ramadan, samen met het grote sportevenement. Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang.

Een groot dilemma voor islamitische sporters: een botsing tussen het vervullen van de religieuze plicht en de kans om op de Olympische Spelen te schitteren. Ongeveer 3.000 atleten moeten een keuze maken: wel of niet vasten. In totaal doen ongeveer 14.000 atleten mee aan de Olympische Spelen.

Marokkaans voetbalelftal

De voetballers van het Marokkaans elftal hebben ook te maken met deze lastige keuze. Zij bereiden zich momenteel voor in Hoenderloo.

Marokko is één van de zestien landen die zich hebben geplaatst voor het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. Marokko zit in de poule met Honduras, Japan en Spanje. Aan het voetbaltoernooi van de Spelen mogen alleen spelers van 23 jaar (of jonger) meedoen, aangevuld met drie oudere dispensatiespelers. In de selectie is plaats voor achttien spelers.

Het Marokkaans elftal heeft een groot Nederlands aandeel. De coach is Pim Verbeek. In de technische staf zitten Henk Duut, Robbert Verbeek en Ali Afellay. In de selectie zitten vier Marokkaanse Nederlanders, namelijk Zakaria Labyad (PSV), Nordin Amrabat (ex-PSV, nu Galatasaray), Imad Najah (PSV) en Soufian El Hassnaoui (De Graafschap). Op de reservelijst staat Adnane Tighadouini van Vitesse.

Marokko zit nog tot zaterdag in Hoenderloo, waarna de selectie naar Glasgow afreist voor de eerste groepswedstrijd.

Verdeeldheid

De beslissing om wel of niet te vasten zorgt voor verdeeldheid in de groep. Zes spelers hebben ervoor gekozen om te eten, terwijl de rest van de spelersgroep van plan is om te blijven vasten.

Opvallend is dat de Franse Marokkanen eten, terwijl de Nederlandse Marokkanen vasten. Aanvaller Amrabat is ervan overtuigd dat hij met vasten een topprestatie kan blijven leveren. "Ik doe het al jaren op het hoogste niveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl