NOS SportAangepast

Goud ver weg voor 'Duitse' Totilas

Totilas plaatst de volgers van de internationale paardensport weer voor raadsels. Zo gracieus als het in Nederland gefokte dressuurpaard, dat in 2010 voor een recordbedrag werd verkocht aan Duitsland, zich bewoog in combinatie met ruiter Edward Gal, zo bokkig gedraagt hij zich met de Duitser Matthias Rath. Een kwestie van chemie?

door Wybren de Boer

Aanleiding voor de onrust in hippische kringen is het optreden van Totilas met Rath eerder deze maand in het Noord-Duitse Vechta. Terwijl tweeduizend toeschouwers klaar zaten voor een showvoorstelling van het wonderpaard, presenteerde Totilas zich als een nukkig en bokkig paard dat in continue disharmonie verkeerde met zijn Duitse berijder. Het optreden leidde tot ontzette reacties onder liefhebbers van de paardensport.

"De chemie tussen paard en ruiter ontbreekt", zegt de Nederlandse bondscoach Sjef Janssen na het zien van het bewuste optreden. De Nederlandse paardensport-journalist Jacob Melissen trekt op basis van de beelden een heldere conclusie: "Nu blijkt dat niet iedere ruiter zomaar even op Totilas kan gaan zitten en even een gouden medaille wint."

Vijftien miljoen euro

En zo is de euforie waarmee Duitsland in oktober 2010 Totilas verwelkomde, omgeslagen in zorgen en twijfels. Volgens Janssen meenden de Duitsers destijds een zekere gouden olympische medaille te hebben gekocht. Met Gal had Totilas in de voorgaande jaren de dressuurwereld betoverd, resulterend in nimmer vertoonde scores en bekroond met drie gouden medailles tijdens de Wereldruiterspelen van 2010 in het Amerikaanse Kentucky.

De Duitse oud-springruiter en paardenhandelaar Paul Schockemöhle betaalde naar verluidt vijftien miljoen euro voor Totilas. Niet eerder werd zoveel geld betaald voor een dressuurpaard. Overigens liet Schockemöhle vrijwel meteen weten dat het niet zozeer zijn bedoeling was de gitzwarte hengst in te zetten voor de wedstrijdsport, als wel om het wonderpaard te gebruiken voor de fokkerij. Fokkers die bij Schockemöhle een buisje sperma van Totilas bestellen dienen daarvoor 15.000 euro te betalen.

Totilas terugkopen

Aan het verkopen van Totilas denkt Schockemöhle naar eigen zeggen niet. Dat laat onverlet dat in Duitsland en Nederland inmiddels verhalen circuleren over een op handen zijnde terugverkoop van het paard. In eerste instantie zouden de Duitsers getracht hebben Janssen aan te trekken als trainer voor de combinatie Totilas-Rath, maar met het oog op de Olympische Spelen wees de Nederlandse bondscoach dat verzoek af. Verkoop lijkt derhalve de enige oplossing om Totilas te behouden voor de wedstrijdsport.

"Totilas zal niet verkocht worden. Dat verlies kan en wil Schockemöhle zich niet permitteren", zegt Carsten Sostmeier, die als commentator voor de Duitse televisie Totilas meermalen in actie zag. Zijn Nederlandse collega Melissen houdt hoop: "Het is alleen te hopen dat de liefhebbers Totilas op een gegeven moment weer in zijn oude vorm terugzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl