Olympische vlam toert door heel Groot-Brittannië

De Olympische toorts zal volgend jaar een rondreis maken door Groot-Brittannië en langs meer dan duizend plaatsen komen. Dat heeft de organisatie van de Londense Olympische Spelen bekendgemaakt.

De vlam wordt in mei 2012 traditiegetrouw aangestoken in het oude Griekse Olympia. Daarna wordt hij naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen, waar hij op 18 mei aankomt op Land's End, de zuidwestelijkste punt van Engeland. Vandaar gaat de estafette verder vanaf het hoogste punt van Wales (1.085 meter), de Snowdon.

De vlam gaat naar alle grote Britse monumenten, zoals Stonehenge en het Schotse Loch Ness. 8000 fakkeldragers zullen met de vlam bijna 13.000 kilometer afleggen door Groot-Brittannië. De helft van hen is tussen 12 en 24 jaar, want de organisatie wil dat de aandacht naar jongeren gaat. De fakkel wordt ook vervoerd per boot, fiets, tram en trein. Daarnaast worden luchtballonnen, kano's en schaatsen ingezet om de vlam uiteindelijk in Londen te laten aankomen.

Openingsceremonie

De trip duurt 70 dagen en eindigt op 27 juli, als de vlam vanaf de rivier de Thames naar het Olympisch Stadion in Londen gaat. Daar wordt tijdens de openingsceremonie het Olympisch vuur aangestoken. Filmmaker Danny Boyle (Slumdog Millionaire) regisseert de ceremonie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl