liveblog
Aangepast

stroom 12/01/2016

liveblog gesloten

'Geert Wilders volgt Donald Duck via anoniem Twitter-account'

Op zijn openbare Twitter-profiel is Geert Wilders uiterst kritisch op wie hij volgt. Maar volgens RTL houdt de PVV-leider er een tweede account op na, waarin hij minder selectief is. Via dit profiel volgt hij onder andere de tweets van pornoster Kim Holland, zeventien Donald Duck-accounts en een Venlose carnavalsvereniging.

De tweets vanaf het account zijn inmiddels gewist. Hier legt RTL uit hoe ze het dubbelspel van de politicus ontdekte.

Zeker 10 doden bij explosie Istanbul

Bij een explosie in het toeristische hart van Istanbul zijn 10 doden gevallen. Ook is er een onbekend aantal gewonden. De explosie was in de wijk Sultanahmet, waar de oude kathedraal en moskee Hagia Sophia staat. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De Turkse staatstelevisie zegt dat het lijkt te gaan om een zelfmoordaanslag. Het gebied is helemaal afgezet.

Tweede Kamer tegen hogere ov-boete

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de boete die studenten moeten betalen als ze hun ov-studentenkaart niet op tijd stopzetten, niet wordt verhoogd. De minister wil de boete verhogen van tweehonderd naar driehonderd euro. Maar onder andere D66 ziet dat niet zitten. De partij wil dat het makkelijker wordt om je reisproduct stop te zetten.

Tussenjaar minder populair door leenstelsel

In het schooljaar 2014-2015 zijn minder havo- en vwo-scholieren na hun eindexamen op wereldreis gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze gingen vaker meteen naar het hbo of de universiteit om nog in aanmerking te komen voor de basisbeurs. Een jaar later werd het leenstelsel ingevoerd waardoor meer studenten een schuld opbouwen.

Minder geslaagden gingen op wereldreis

Nederlandse massaclaim tegen Volkswagen

Zo'n 5.000 Nederlandse Volkswagen-bezitters hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen de autofabrikant. Ze eisen 3.000 tot 6.000 euro schadevergoeding vanwege de sjoemelsoftware. De eerste zitting in de zaak is in april. Het kan jaren duren voordat duidelijk wordt of er een schadevergoeding komt. In Nederland worden in totaal 160.000 auto's teruggeroepen door Volkswagen vanwege het dieselschandaal.

460.000 pakketjes waren te laat in december

Webwinkels hadden vorige maand grote moeite om pakjes op tijd te bezorgen. In de feestmaand kwamen 460.000 pakjes te laat aan. Dat is wel iets minder dan vorig jaar, maar het blijft pijnlijk. Vooral op pakjesavond. Het ging in een derde deel van de gevallen om speelgoed.

Ruim 70.000 ouders hadden wel wat uit te leggen aan de kinderen

Onderzoeker Frank Quix

Papierwerk ziekenhuizen gaat ten koste van patiënten

Ziekenhuizen hebben het te druk met papierwerk, en dat gaat ten koste van de zorg voor patiënten. Dat zegt de vereniging van ziekenhuizen na onderzoek. De uitgebreide papierwinkel is bedoeld om de zorg beter te maken, maar volgens ziekenhuizen schiet het z'n doel voorbij. De patiëntenregistratie kost de ziekenhuizen zo'n 80 miljoen euro per jaar.

wilma jansen, kwaliteitsadviseur ziekenhuis dortdrecht