liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Klimaatactivisten opgepakt

In Parijs zijn op de Place de la Republique honderd klimaatactivisten opgepakt. Op het plein geldt sinds de aanslagen van ruim twee weken geleden een samenscholingsverbod, maar er waren toch een paar honderd mensen naartoe gekomen om een menselijke keten te vormen. De politie bestookte hen met traangasgranaten. De activisten gooiden flessen naar de politie. Inmiddels is het plein schoongeveegd. Morgen begint in Parijs de grote VN-klimaattop. Namens Nederland gaan premier Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma ernaar toe.

Parijs, nadat de politie Place de Republique heeft schoongeveegd

Max sluit af zonder punten

Max Verstappen heeft zijn debuutjaar in de Formule 1 afgesloten zonder WK-punten in de Grand Prix van Abu Dhabi. De 18-jarige coureur finishte als twaalfde. Maar hij kreeg strafpunten omdat hij in de slotfase van de race een veel snellere coureur geen vrije doorgang gaf. Hij eindigt daardoor op de 16e plaats.

Max Verstappen heeft het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi in mineur afgesloten

Demonstranten opgepakt bij Pegida-betoging

De Rotterdamse politie heeft zeker 10 demonstranten opgepakt, omdat ze zich niet aan de regels hielden. De arrestaties waren vlak voor een anti-islamdemonstratie van Pegida. Het is niet duidelijk of het om Pegida-aanhangers gaat, of om tegendemonstranten. De Pegida-betoging in Rotterdam verloopt rustig, volgens de politie.

Concrete afspraken vewacht

Vanmiddag gaan de 28 leiders van de Europese Unie in gesprek met de Turkse regering in Brussel. Ze willen samenwerken om het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt terug te dringen. De verwachting is dat er concrete afspraken uit deze top zullen komen.

Twee mensen vermist in IJsselmeer

De politie zoekt vandaag met duikers en sonarapparatuur naar de twee vermiste opvarenden van het jacht dat vrijdag is gezonken op het IJsselmeer. Gisteren is het jacht geborgen. De politie vermoedt dat het schip is gezonken na een aanvaring. Vrijdag en gisteren hebben politie en vrijwilligers van de Kustwacht naar de slachtoffers gezocht tot het donker werd. Het is vrijwel zeker dat de twee zijn omgekomen.

Kogel door de slaapkamer

In Baarn is gisteravond een kogel door een slaapkamerraam van een woning gevlogen. Niemand raakte gewond. Ook ging er een kogel door een autoruit. De politie kan er nog niet veel over zeggen, maar ze denken dat het niet om een doelgerichte actie gaat.

Wereldwijd klimaatparades

Vandaag worden over de hele wereld klimaatparades gehouden, in de aanloop naar de internationale klimaattop in Parijs volgende week. In Sydney, in Australië, liepen duizenden mensen mee. Ook Nederland komt vandaag in in actie. Vanaf 12 uur begint een mars het Museumplein in Amsterdam. De organisatie verwacht zo'n 5.000 mensen.

Grote brand partycentrum

In Mijdrecht heeft een grote brand gewoed in een partycentrum. Het gebouw is helemaal afgebrand. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Hoe de brand in het partycentrum is ontstaan, is onduidelijk.

Brand legt partycentrum Mijdrecht in de as

'Het was vreselijk'

In Egmond zijn gisteravond honderden strandwandelaars geëvacueerd. Ze liepen in een wandeltocht van Bergen naar Egmond aan Zee, maar veel wandelaars waren niet gekleed op het stormachtige weer en dreigden onderkoeld te raken Er deden zo'n 7.000 mensen mee met de wandeltocht.

Wandelaars bij Egmond aan Zee van strand gehaald vanwege storm

NPO hele avond niet online

Door een DDoS-aanval op de NPO waren veel sites van de publieke omroep gisteravond urenlang onbereikbaar. De site en app van de NOS lagen eruit, net als de sites van andere landelijke en regionale omroepen. Even na middernacht deden de meeste sites het weer.

Duurste album ooit

De Amerikaanse hiphopgroep Wu-Tang Clan heeft de duurste cd ter wereld verkocht. Het is hun nieuwste dubbelalbum Once upon a time in Shaolin, en daar is maar één exemplaar van gemaakt. Het album is geveild en heeft miljoenen opgebracht. Detail: de eigenaar moet de cd wel voor zichzelf houden, want het mag de komende 88 jaar niet in het openbaar worden gedraaid.