liveblog
Aangepast

Stroom 28/11/15

liveblog gesloten

Huisarrest voor 24 Franse activisten in aanloop naar klimaattop

Frankrijk heeft in aanloop naar de VN-klimaattop 24 klimaatactivisten onder huisarrest geplaatst. Ze worden verdacht van het plannen van 'een gewelddadig protest' bij het begin van de conferentie. De activisten hebben in het verleden ook al eens geweld gebruikt tijdens hun demonstratie.

Kerkrade wil tv-rechten van Roda JC als garantie voor huur

Kerkrade wil de televisierechten van Roda JC opeisen als garantie voor de huur van het stadion. Ook wil de gemeente de schuld van de Limburgse voetbalclub wegwerken. Dat staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade in handen van 1Limburg. Het college stelt voor dat Roda vanaf volgend jaar 800.000 euro aan mediagelden afstaat.

Roda betaalt de gemeente elk jaar hetzelfde bedrag aan huur voor het stadion, maar de club heeft al een tijdje een huurachterstand. Maandag gaat de lokale politiek over het voorstel praten.

Egyptoloog zoekt door naar verborgen grafkamer Nefertiti

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves gaat door met zijn zoektocht naar het graf van koningin Nefertiti (de stiefmoeder van Toetanchamon). Reeves kan aan de muren van de tombe van Toetanchamon zien dat er geheime ruimtes achter de tombe zitten. Wetenschappers hopen met behulp van het lichaam van Nefertiti meer te weten te komen over hoe mensen in de veertiende eeuw voor Christus leefden. Nefertiti overleed in die periode.

Erdogan betreurt neerhalen Russisch toestel

De Turkse president Erdogan betreurt het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig. "We hadden liever gehad dat het niet was gebeurd, maar het is wel gebeurd. Ik hoop dat zoiets zich nooit meer voordoet," zei hij. Gisteren liet de Russische president Poetin nog weten niet in gesprek te willen met Erdogan, totdat Turkije excuses heeft aangeboden. Erdogan lijkt Poetin met zijn uitspraken tegemoet te willen komen.

De Turkse president Erdogan bezocht president Poetin eerder dit najaar in Moskou

Doden bij aanval op VN-basis Mali

Bij een aanval op een VN-basis in Kidali in Mali zijn twee VN-militairen en een burger omgekomen. Vier mensen zijn zwaard gewond geraakt. De aanslag is nog door niemand opgeëist. Gewapende mannen vielen vanochtend vroeg de Minusma-basis aan en vuurden granaten af. Vier of vijf granaten kwamen op de basis in het noorden van het land terecht.

'KNVB gaat agressieve amateurvoetballers trainen'

De KNVB gaat mogelijk permanent met Halt samenwerken om agressieve amateurvoetballers te leren zich te beheersen. Er loopt sinds 2014 al een proef en mogelijk wordt de aanpak landelijk ingevoerd. Jonge spelers die over de schreef gaan, krijgen minder straf wanneer zij een agressietraining volgen, schrijft NRC Handelsblad. Tijdens die training moeten spelers onder meer een een aantal gesprekken voeren, excuses maken en een verslag schrijven.

Jeugspelers die over de schreef gaan, mogen naar Halt

Macedonië bouwt hek bij grens met Griekenland

Macedonië is begonnen met het bouwen van een hek bij de grens met Griekenland op de plek waar vluchtelingen het land binnenkomen. De afscheiding lijkt op het hek dat Hongarije heeft neergezet om vluchtelingen tegen te houden op de grens met Servië en Kroatië. Macedonië laat alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door, die maken namelijk kans op asiel in Europa. Vluchtelingen met een andere nationaliteit worden tegengehouden.

Werken in dieselrook nog schadelijker dan gedacht

Mensen die jarenlang hebben gewerkt in dieselrook, zoals bouwvakkers en garagepersoneel, gaan vaker dood door longkanker dan tot nu toe werd gedacht. In een conceptrapport van de Gezondheidsraad dat in handen is van de NOS, staat dat een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot zeven extra doden per honderd werknemers. Eerder werd er vanuit gegaan dat het om één extra dode ging.

Doden bij schietpartij abortuskliniek Colorado

Bij een schietpartij in een abortuskliniek in de Amerikaanse staat Colorado zijn zeker drie doden gevallen. Volgens lokale media gaat het om twee burgers en een politieagent. Negen mensen raakten gewond, onder wie vijf politieagenten. Zij zijn buiten levensgevaar. De schutter hield zich schuil in de kliniek en liet zich na een paar uur arresteren.

Politieagent in de buurt van de kliniek

Zoektocht naar opvarenden gezonken jacht gaat verder

De zoekactie naar de opvarenden van het jacht dat gisteren zonk op het IJsselmeer gaat vandaag verder. Volgens de laatste informatie waren er twee opvarenden aan boord, meldt de Kustwacht. Gevreesd wordt dat ze niet meer in leven zijn.

Australiër breekt kerstrecord met 518.838 lampjes

Een Australiër heeft het wereldrecord voor de meeste lampjes in een kerstboom op zijn naam geschreven. David Richards uit Canberra hing 518.838 lampjes in een 22 meter hoge stalen boom. Het record was al vijf jaar in handen van Universal Studios in Japan. De 36 meter hoge boom in Osaka had 374.280 lampjes.

In de kunstkerstboom hangen 518.838 lichtjes