liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Kabinet bouwt 3500 woningen voor vluchtelingen

Een asielzoeker loopt door een tent in de tijdelijke noodopvanglocatie in Heumensoord bij Nijmegen

Het kabinet gaat 3500 extra woningen voor vluchtelingen bouwen. Er komt extra geld om kantoren om te bouwen tot woonruimten en er worden nieuwe prefab-woningen neergezet.

Zo'n 16.000 vluchtelingen hebben op dit moment recht op een eigen huis, maar kunnen daar niet naartoe omdat er een tekort is. Daardoor houden ze een plek in een asielzoekerscentrum bezet.

ANWB: fabrikanten verzamelen ongezien data van automobilist

Volgens de ANWB verzamelen autofabrikanten veel informatie uit personenauto's, zonder dat de eigenaar dat weet. Het gaat dan vooral om nieuwe auto's. Ruim drie kwart van de Nederlandse automobilisten heeft geen idee dat hun data wordt doorgestuurd, terwijl dat wel vaak in het koopcontract staat.

Brussel houdt hoogste dreigingsniveau, maar dan 'light

Het dreigingsniveau in Brussel blijft de komende dagen nog steeds op het hoogste niveau, maar toch worden sommige veiligheidsmaatregelen langzaam bijgesteld. Morgen gaan bijvoorbeeld scholen en de metro weer open. Volgens correspondent Joris van Poppel geldt er vanaf morgen eigenlijk een soort 'dreigingsniveau vier light'. Er wordt nog wel altijd hard gezocht naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam.

Belgen zoeken handlanger van voortvluchtige terrorist

De Belgische en Franse politie zijn op zoek naar Mohamed Abrini, een handlanger van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Hij werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met Abdeslam gefilmd bij een tankstation langs een snelweg richting Parijs. Abrini reed toen in een Renault Clio, die later werd gebruikt bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Het is niet bekend of hij direct betrokken was bij de aanslagen.

De gezochte Mohamed Abrini

'Gewonden bij schietpartij en gijzeling in Roubaix'

Volgens Franse media zijn er bij een gijzeling in de Noord-Franse stad Roubaix gewonden gevallen. Ooggetuigen zeggen dat er mensen in een woning gegijzeld worden gehouden, ook zouden ze schoten van een kalasjnikov hebben gehoord.

Rusland bevestigt dood piloot

De Russische legerleiding zegt dat één van de twee piloten van het door Turkije neergeschoten gevechtsvliegtuig is omgekomen. De Russen zeggen dat hij door Turkmeense rebellen is doodgeschoten toen hij zich met een parachutesprong wilde redden. Een commandant van de rebellen zei eerder dat beide piloten op die manier zijn doodgeschoten.

Piloten landen aan een parachute

'Elf doden bij aanslag in Tunesië'

In Tunesië zijn elf mensen omgekomen bij een explosie in de hoofdstad Tunis. Waardoor de explosie ontstond, is nog onduidelijk: de autoriteiten kunnen nog niet zeggen of een bom tot ontploffing is gebracht, of dat er een explosief op het busje is afgevuurd.

De explosie was in een belangrijke straat in het centrum van Tunis, de Mohamed V Avenue. Aan die straat zijn veel banken gevestigd en hoofdkantoren van grote bedrijven.

Overheid gaat IS geen 'Daesh' noemen

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer vindt het geen goed idee om IS 'Daesh' te noemen. Kamerlid Kuzu van de fractie Kuzu/Öztürk had dat voorgesteld, omdat hij dat woord beter vindt voor de beeldvorming van moslims. Maar alleen zijn eigen fractie, GroenLinks en Kamerlid Krol van 50Plus stemden voor.

In Afghanistan en andere landen in het Midden-Oosten wordt IS Daesh genoemd. De terreurgroep zelf heeft het woord verboden, omdat het lijkt op een Arabische woord voor 'iemand die iets vertrapt'.

Amazon-miljardair Bezos laat raket landen op aarde

Ruimtevaartpioniers proberen al langer een raket de ruimte in te sturen en vervolgens weer te laten landen, en nu is het Amazon-miljardair Jeff Bezos gelukt. Het is een belangrijk moment, omdat herbruikbare raketten de kosten flink kunnen drukken. Nu moet er namelijk nog voor iedere vlucht een nieuwe raket worden gebouwd.

'Ga niet naar Turkije op vakantie'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov raadt Russen af nog naar Turkije te reizen. Volgens hem is de terreurdreiging in Turkije net zo groot als in Egypte, waar vorige maand een Russisch passagierstoestel werd opgeblazen. Turkije is een populair vakantieland voor de Russen.

Vandaag schoot Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht op de Turks-Syrische grens. De inzittenden wisten met een parachute te ontkomen, maar zouden in de lucht alsnog zijn doodgeschoten.

'Russische piloten zijn doodgeschoten'

De ondercommandant van Turkmeense strijders in Syrië zegt dat de twee piloten van het neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig zijn doodgeschoten. De twee piloten sprongen vanochtend uit hun straaljager, nadat die waren neergehaald door Turkse F-16's. Ze kwamen met een parachute naar beneden en zijn volgens de Turkmeense militie gedood terwijl ze in de lucht hingen. De lichamen van de twee zouden later zijn gevonden.

De twee piloten kwamen aan een parachute naar beneden, nadat hun toestel was beschoten

30 jaar cel voor roofmoorden Drenthe

Twee broers uit Hoogeveen zijn veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor twee roofmoorden. Ze schoten in 2012 een man dood die zijn hond uitliet. Een jaar later vermoordden ze een bejaard echtpaar.

Het Openbaar Ministerie vond dat er in alle gevallen sprake was van moord, maar dat vond de rechter niet Volgens de rechter was de dood van de man in 2012 doodslag, dus zonder voorbedachten rade.

Het echtpaar werd vermoord vanwege de waardevolle spullen in huis, hebben de broers bekend. Ze wilden snel rijk worden en kozen oudere mensen als makkelijk doelwit.

'Terroristen Parijs waren goed voorbereid'

De terreuraanslagen in Parijs zijn zorgvuldig voorbereid door de aanslagplegers. De locaties waar de aanslagen werden gepleegd, werden eerder bezocht. Ook hebben de terroristen een soort militaire training gehad. Dat staat in een intern document van verschillende Amerikaanse veiligheidsinstanties dat in handen is van nieuwszender CNN.

In het document wordt lokale politiediensten geadviseerd om te trainen op scenario's als in Parijs en vooral te letten op verdachte mensen die locaties lijken te bestuderen. Daarnaast wordt bekend dat in een vuilnisbak in de buurt van concertzaal Bataclan een telefoon is gevonden met daarop een plattegrond van het complex.

Aankondiging van de rockband die optrad in de Bataclan-concertzaal toen de terroristen er binnentraden

Reiziger breken uit gestrande trein

Een groep reizigers is uit een gestrande trein bij Zaltbommel gebroken. Nadat de passagiers een stuk langs het spoor hadden gelopen, stapten ze in een taxi, schrijft Omroep Brabant. Dat deden ze volgens een medereiziger, omdat ze een vlucht vanaf Schiphol niet wilden missen. Die vlucht zou maar twee keer in de week vertrekken.

PSG speelt in speciaal 'Parijs-shirt'

De spelers van voetbalclub Paris Saint-Germain spelen de komende twee wedstrijden in een tenue met de opdruk 'Je suis Paris', ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs.

Het shirt zal gedragen worden tijdens de Champions League wedstrijd in en tegen Malmö woensdag en zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Troyes. Dat is de eerste thuiswedstrijd sinds de aanslagen.

Het betreffende shirt

Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer

Het Turkse leger heeft een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald bij de Syrische grens. Het vliegtuig zou het Turkse luchtruim hebben geschonden, maar dat is volgens Moskou niet waar. Zij zeggen dat het toestel alleen boven Syrië heeft gevlogen. Een woordvoerder van het Turkse leger zegt dat het toestel, een SU-24, niet reageerde op waarschuwingen en daarna door F-16's is beschoten.

OM wil meer controle op drugs in post

Het Openbaar Ministerie wil dat post naar het buitenland beter wordt gecontroleerd op wapens en drugs. Steeds vaker stuiten de autoriteiten op buitenlandse luchthavens op illegale spullen in pakketjes en brieven uit Nederland. Dat gebeurt vooral in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Geregeld worden synthetische drugs als amfetamine aangetroffen in poststukken uit Nederland

VN onderzoekt veiligheid van luchthavens wereldwijd

De VN gaat bekijken hoe veilig het is op luchthavens. Ze gaan kijken of bagage van reizigers wel goed wordt onderzocht. Dat gebeurt vanwege de bomaanslag op een Russisch vliegtuig in Egypte. Die bom was waarschijnlijk aan boord gebracht op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh, waar de veiligheidscontroles zo lek als een mandje zijn.

Steeds meer kinderen leven in een bijstandsgezin

Steeds meer kinderen groeien op in een bijstandsgezin met weinig geld. Het zijn er 223.000, dat komt neer op meer dan zes procent van de kinderen zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een bijstandsgezin heeft soms niet genoeg geld voor sport, muziekles of speelgoed. In Rotterdam groeien de meeste kinderen op in de bijstand, achttien procent, gevolgd door Amsterdam.

Percentage bijstandskinderen van het totaal aantal minderjarigen per gemeente in 2014