liveblog

NOS op 3

liveblog gesloten

KPN doet iets terug voor storing

KPN komt met "een gebaar" naar de bijna twee miljoen klanten die gisteren de dupe waren van de langdurige storing bij interactieve televisie. Zo mogen ze een week lang allerlei programma's gratis terugkijken waarvoor ze normaal gesproken moeten betalen, zoals The Voice of Holland.

Ook mogen klanten in december drie gratis films bekijken.

Pieten redden automobilist in Hoogezand

Een groep Zwarte Pieten heeft vanmiddag in het Groningse Hoogezand een automobiliste gered die met haar auto in een kanaal terecht was gekomen. Even verderop was de Sinterklaasintocht aan de gang. Sommige Pieten werkten ook bij de vrijwillige brandweer en kwamen meteen te hulp. RTV Noord meldt dat er ook een tweede auto in het water belandde, waarvan de bestuurder zelf op de wal kon komen.

Pieten redden autombilist die ter water raakt tijdens intocht

Veel beveilging bij Spaanse voetbalklassieker

De Spaanse voetbalklassieker Real Madrid - Barcelona gaat vanavond door - zij het wel met extreme beveiligingsmaatregelen. Er is meer politie op de been dan ooit en de 85.000 bezoekers die verwacht worden, zullen één voor één gefouilleerd worden. Gisteren werd het stadion doorzocht door een gespecialiseerd team met honden. Zelfs de grasmat onderging een controle.

Storing KPN weer opgelost

Na internet en telefonie is ook tv van KPN weer in de lucht. Het bedrijf had ruim een dag last van een grote storing, waardoor bijna twee miljoen mensen gisteravond geen tv konden kijken. Dat was ook te zien aan de kijkcijfers van gisteravond. Zo had het RTL-programma The Voice of Holland in vergelijking tot vorige week bijna 700.000 kijkers minder.

Rusland schenkt Frankrijk politiehond

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Parijse politie een politiehond geschonken. Bij de invallen in de voorstad Saint-Denis kwam afgelopen woensdag politiehond Diesel om het leven, hij werd gedood door terroristen die zich in een appartement hadden opgesloten.

De dood van de politiehond maakte veel los; op Twitter werd de hashtag #jesuisdiesel al snel trending.

Blatter en Platini wacht sanctie

De ethische commissie van de FIFA wil dat Sepp Blatter en Michel Platini gestraft worden. Ze waren al negentig dagen geschorst. De FIFA-commissie heeft onderzoek gedaan naar schimmige betalingen tussen de voormalige voorzitter van de FIFA en de UEFA-baas.

Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Agenten knoeien met proces-verbaal

Agenten van de politie in Purmerend hebben vier jaar geleden een proces-verbaal aangepast, dat bevestigt een woordvoerder van de politie Noord-Holland. Dat zouden ze hebben gedaan om hun eigen fouten weg te poetsen. De drie agenten hielden een auto aan, en twijfelden achteraf of dat volgens de wet wel mocht. De verdachte is uiteindelijk vrijuit gegaan.

Reisadvies België aangepast om terreurdreiging

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlandse toeristen in Brussel op om waakzaam te zijn. Het reisadvies voor België werd aangepast. Het sein voor reizen naar België staat nog steeds op groen, maar reizigers wordt aangeraden plaatsen waar veel mensen komen, te mijden. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor België, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers wel aan op de hoogte te blijven van de situatie.

Betrokkene aanslagen Parijs opgepakt in Turkije

In Turkije is een Belg opgepakt die de doelwitten zou hebben aangewezen voor de terreuraanslagen in Parijs. Het gaat om een man van 26. Het is een Belg van Marokkaanse afkomst die werd opgepakt in de Turkse badplaats Antalya. Terreureenheden hadden hem gevolgd vanaf het vliegveld.

'Zeer concrete aanwijzing' voor aanslag in Brussel

Er waren zeer concrete aanwijzingen voor een aanslag zoals die in Parijs heeft plaatsgevonden, en daarom is het terreurdreigingsniveau in Brussel opgehoogd. Dat zei de Belgische premier Charles Michel op een persconferentie. De premier somde een rijtje mogelijke doelwitten op: commerciële centra, winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel mensen op af komen.

Allerlei evenementen zijn afgelast, en de Brusselse metro's rijden niet.

Adele speelt Adele in Adelewedstrijd

Zangeres Adele heeft vermomd meegedaan aan een imitatie-wedstrijd. Samen met negen van haar grootste fans streed ze in de talkshow van Gaham Norton om de eerste plek. Vermomd met een andere neus, kin en heel veel make-up ging Adele als Jenny de uitdaging aan. Door een indrukwekkend stukje toneelspel lijkt het nog even te lukken om niet ontmaskerd te worden, maar zodra Adele begint te zingen valt ze toch door de mand.

Dreigingsniveau Brussel verhoogd

Het dreigingsniveau in Brussel is opgeschroefd naar het hoogste niveau. Mogelijk is de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam de aanleiding. Hij werd gezien bij de aanslagen in Parijs en kreeg van twee vrienden en lift terug naar Brussel, waar hij vandaan komt. Sindsdien is hij niet meer gezien.

Alle metrostations in Brussel zijn gesloten en sommige grote evenementen gaan niet door. Opvallend: de Belgische voetbalbond heeft ondanks een verzoek tot afgelasting besloten om de wedstrijden op het hoogste niveau toch door te laten gaan.

Toys 'R' Us weert speelgoedwapens Frankrijk

In de speelgoedwinkels van Toys 'R' Us liggen deze feestdagen geen klappertjespistolen. Uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen heeft de keten bekendgemaakt geen speelgoedwapens te zullen verkopen in Franse winkels.

Treinvertragingen Amsterdam

Rond Amsterdam is er vanmorgen vertraging op het spoor. Dat meldt de NS. Tussen Amsterdam en Breda rijden tot 12.00 uur minder treinen door een eerdere storing. Tussen Schiphol en Driebergen-Zeist rijden minder treinen, en tussen Schiphol en Sloterdijk loop je het komende half uur ook vertraging op.

VN roept op tot bestrijden IS

De VN-Veiligheidsraad roept alle lidstaten op om de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat op te voeren. De vijftienkoppige raad besloot dat "alle noodzakelijke maatregelen" moeten worden genomen om de terreurgroep te bestrijden. Alle landen moeten hun inzet voor zover mogelijk verdubbelen. Ook moeten de lidstaten samenwerken om ervoor te zorgen dat het aantal jihadgangers wordt teruggedrongen.

De VN-Veiligheidsraad in zitting