liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

'Blikjesbom-verhaal IS klinkt geloofwaardig'

"Ik ben geneigd het verhaal te geloven", zegt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks over het blikje waarmee IS beweert het Russisch ramptoestel neergehaald te hebben. De bom doet hem denken aan de Lockerbie-aanslag op 21 december 1988. Toen stortte vlucht 103 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am neer.

"Ook toen ontplofte de bom terwijl het vliegtuig op grote hoogte vloog", zegt Hendriks. "Die bom zat verstopt in een heel klein pakje met wat kleding. Dat bleek voldoende te zijn om dat gigantische vliegtuig uit de lucht te halen. Dat blikje waar IS over spreekt, is niet veel kleiner dan die bom."

Vrouwen FC Twente uitgeschakeld in Champions League

De vrouwen van FC Twente zijn in de achtste finales van de Champions League uitgeschakeld. FC Barcelona won in het eigen Mini Estadi met 1-0. In Enschede was Barça ook al de betere ploeg en werd het ook 1-0. Die wedstrijd trok toen een recordaantal fans voor het vrouwenteam van de Tukkers.

Twente-aanvoerster Anouk Dekker gaat neer tijdens een duel met Olga García

NS Publieksprijs voor Joris Luyendijk

De NS Publieksprijs gaat dit jaar naar Joris Luyendijk voor zijn boek Dit kan niet waar zijn. Het is niet de eerste keer dat Luyendijk won, in 2007 deed hij dat ook al met Het zijn net mensen. Hij kreeg 19 procent van de 73.798 stemmen.

Belgen verhoorden terreurbroers, maar lieten ze vrij

De Belgische politie heeft de broers Salah en Brahim Abdeslam eerder dit jaar verhoord, maar weer vrijgelaten. Dat schrijven Belgische media. Brahim Abdeslam blies zichzelf vrijdag op in Parijs. Zijn broer deed ook mee aan de aanslagen maar is nog voortvluchtig.

De politie hield Brahim aan toen hij terugkwam uit Turkije na een mislukte poging Syrië binnen te komen. Justitie wist dat beide broers waren geradicaliseerd, maar ze leken geen directe bedreiging te vormen.

De gezochte Abdeslam Salah

Belastingplan: zoveel ga je erop vooruit

De Tweede Kamer heeft vanmiddag vóór het nieuwe Belastingplan gestemd. Maar wat hebben we eraan?

Eagles of Death Metal treedt even niet meer op

Eagles of Death Metal treedt voorlopig niet meer op, schrijft de Amerikaanse rockband op Facebook. De band trad vrijdag op in het Parijse theater Bataclan toen terroristen binnenvielen. Daarbij vielen 89 doden, onder wie een crewlid van de band.

IS publiceert foto van bom Russisch ramptoestel

Dit blikje Schweppes zou de bom zijn waarmee het Russische vliegtuig boven de Sinaïwoestijn is neergehaald. Dat beweert althans terreurbeweging IS in de nieuwe uitgave van zijn online-magazine Dabiq. Het frisdrankblikje, gevuld met een explosieve stof en een ontstekingsmechanisme, zou genoeg zijn geweest het toestel te laten verongelukken.

Kabinet: desnoods vluchtelingen op straat zetten

Wat als er echt geen bedden voor asielzoekers meer zijn? Dat laat het kabinet uitzoeken in een vergaand scenario. In dat geval zouden jonge, gezonde mannen met wat zakgeld de straat op gestuurd kunnen worden. VVD en PvdA voelen er voorlopig niets voor, maar het plan wordt toch tot op kabinetsniveau serieus besproken.

Vluchtelingen overnachten op straat in Den Haag

Uberpop stopt in Nederland

Uber stopt met de taxidienst Uberpop. Vanaf vrijdagmiddag zijn er geen Uberpopritjes meer te bestellen. Eind vorig jaar oordeelde de rechter dat de taxidienst met amateurchauffeurs illegaal is. Uber ging toen toch door, ondanks boetes en dwangsommen.

Het bedrijf zegt er nu toch mee te stoppen "omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving".

Hockeybond onderzoekt 'incident Bos'

Hockeyster Bos slaat na met stick

Hockeyinternational Willemijn Bos kan een zware straf krijgen. De speelster van Laren, die sinds 2011 deel uitmaakt van het Nederlands hockeyteam, sloeg in de competitiewedstrijd tegen Pinoké haar tegenstandster Fréderique Malefason van achteren met haar hockeystick. De scheidsrechters zagen het niet, maar de Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft nu wel een onderzoek ingesteld.

Bos laat in een reactie aan hockey.nl weten: "Ik ben ontzettend geschrokken van mijn eigen actie en heb direct na de wedstrijd mijn excuses aangeboden aan Fréderique. Ik wil niet weglopen voor de consequenties en heb besloten dat ik aanstaande zondag niet zal spelen in de wedstrijd tegen SCHC."

Man verdedigt jonge moslima in de Londense metro

De Facebookpost van Londenaar Ashley Powys wordt massaal gedeeld. Hij beschrijft hoe hij in de metro naast een meisje met hoofddoek zat, toen een agressieve man op haar afstapte.

Hij noemde haar voddenkop, terrorist, uitschot en zei dat haar volk de slachtoffers in Parijs afgelopen weekend had vermoord.

Ashley Powys

Ashley twijfelde geen moment, duwde de agressieve man bij haar weg en probeerde haar af te leiden van de scheldpartij.

De Facebook post van Ashley Powys

Henk Krol feliciteert Joost Zwagerman op Facebook

"Van harte Joost." zo wenste de 50PLUS-politicus de overleden schrijver Joost Zwagerman een 'gezellige verjaardag' op Facebook. Krol heeft er spijt van zegt hij tegen RTL Boulevard, "Ik kwam vannacht thuis van een lang debat en heb de gewoonte om dan mijn Facebook-volgers te feliciteren. Ja, ik ben mens. Ja, ik maak fouten."

Joost Zwagerman kwam in september door zelfmoord om het leven. Zijn Facebook-pagina is niet verwijderd.

Steeds meer zwaargewonden in het verkeer

Bij verkeersongelukken raken steeds meer mensen zwaargewond. Vorig jaar waren dat er ruim 20.000, 10 procent meer dan het jaar ervoor. Volgens de onderzoekers zijn de zwaargewonden vooral fietsers en bij de ongelukken zijn vaak helemaal geen auto's betrokken. De stijging zou komen doordat meer mensen fietsen en ook steeds vaker op de snelle e-bike.

David Beckham is de 'Sexiest Man Alive'

Het Amerikaanse tijdschrift People benoemt sinds 1985 ieder jaar opnieuw de meest sexy man op aarde. En dit jaar is het oud-voetballer David Beckham:

Het werd bekend gemaakt tijdens de show van Jimmy Kimmel. Op de vraag 'hoe voel je je' reageerde Beckham: "I mean it's the best moment of my career I can't believe it."

Bij de politieactie in Saint Denis zijn twee doden gevallen

Dat meldt een bron bij de Franse politie. Onder de doden zou een vrouw zijn die zichzelf heeft opgeblazen. Het andere slachtoffer zou een man zijn. Ook zijn er vijf mensen opgepakt en zijn drie politiemensen gewond geraakt. In de voorstad van Parijs zouden vijf verdachten zich hebben verschanst in een appartement. Onder wie de het mogelijke brein van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud. Volg de anti-terreuractie in Saint Denis via deze liveblog.

Facebook activeert Safety Check voor Nigeria

Facebook heeft voor de tweede keer de Safety Check geactiveerd, deze keer voor de bomaanslag in Nigeria. Daarbij vielen zeker 32 doden. Met die check krijgen mensen die in de buurt zijn van een ramp de vraag of ze veilig zijn en dat wordt dan weer doorgestuurd naar zijn of haar vrienden. De veiligheidscontrole werd ook ingezet na de aanslagen in Parijs.

Man dreigt zijn huis op te blazen

Volgens de brandweer heeft de man gezegd dat hij de gaskraan open gaat draaien. De omgeving het huis is afgezet en de politie onderhandelt met de man.

Buurtbewoners zeggen dat hij een militair is die op missie in Afghanistan is geweest en met de stress-stoornis PTSS kampt.

Verwarde ex-militair dreigt woning op te blazen

Google+ in een nieuw jasje

Het sociale netwerk van Google is niet zo populair en heeft daarom een vernieuwde versie gelanceerd. Die simpeler zou moeten zijn, meer gericht is op interesses en beter werkt op je smartphone.

Ook al heeft Google+ een hele hoop gebruikers, 2,5 miljard, 90 procent daarvan heeft nog nooit iets op zijn account gedeeld. Dat komt doordat iedereen met een Gmail adres ook automatisch een Google+ profiel krijgt.

Twee vluchten Air France uitgeweken

Volgens de FBI ging het om een vals alarm. De twee vluchten waren vanuit Amerika onderweg naar Parijs en zijn om veiligheidsreden uitgeweken. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN gebeurde dat vanwege bom-meldingen die bij Air France waren binnengekomen. Een vlucht vanuit Los Angeles landde in Salt Lake City, een toestel vanuit Washington week uit naar Nova Scotia in Canada.

Brein aanslagen mogelijk omsingeld

Franse media melden dat het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, zich zou schuilhouden in Saint-Denis. Een voorstad van Parijs. Hij zou daar samen met vier anderen in een huis zitten.

De Franse politie voert op dit moment een grote actie uit in Saint-Denis. Er is ruim een uur lang geschoten. Volg op de politieactie op dit liveblog.