liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Mansveld stuurde het rapport bewust niet naar Kamer

Staatssecretaris Mansveld deelde het kritische rapport over ProRail niet in eerste instantie niet met de Kamer omdat ze vindt dat het rapport thuishoort binnen ProRail. "Interne rapporten vallen onder interne bedrijfsvoering", zei ze in het debat over de problemen bij de spoorbeheerder.

De oppositie vindt dat Mansveld de uitgelekte stukken meteen naar de Kamer had moeten sturen. Pas nadat De Telegraaf ze vanochtend had gepubliceerd, vroeg ze het rapport op bij ProRail en stuurde ze het voor het debat naar de Kamer.

Tweets binnenkort mogelijk langer dan 140 tekens

Twitter zou erover nadenken om het limiet van 140 tekens te schrappen. Dat zeggen bronnen tegen techsite Re/Code. Of je binnenkort ook echt uitgebreide teksten kunt gaan delen op Twitter, is niet bekend. Twitter wilde niet reageren op de geruchten.

Felle kritiek oppositie op Mansveld

De oppositie heeft in het Kamerdebat over ProRail felle kritiek geuit op staatssecretaris Mansveld. Ze vragen zich af of de staatssecretaris de situatie nog wel onder controle heeft. De meeste kritiek gaat over het achterhouden van rapporten waarin staat hoe goed ProRail functioneert.

CDA, SP en PVV vragen zich af of Mansveld nog wel de juiste persoon op de juiste plaats is.

Mansveld arriveert in de Tweede Kamer voor aanvang van het debat

Google presenteert nieuwe Chromecast en telefoons

Google heeft de opvolger van de Chromecast en twee nieuwe telefoons gepresenteerd. De Chromecast 2 heeft een nieuw jasje en zou een stuk sneller werken dan de oude versie. De Chromecast Audio is een nieuwe dongle die je aan je 'domme' speakers kan hangen. Vervolgens kan je er muziek naartoe streamen.

Ook presenteerde Google de Nexus 5X en de 6P. Beiden zijn een kleine verbetering van de Nexus 5 en 6. En Google komt nu ook met een tablet die je als hybride laptop kan gebruiken: de Pixel C. Een tablet met een 10,2-inch scherm (net iets groter dan de iPad Air 2). Een toetsenbord is los verkrijgbaar.

Bij de Nexus 5X zit de vingerafdrukscanner op de achterkant

Tot slot presenteerde Google de nieuwste versie van Android. 'Marsmallow' is vanaf volgende week beschikbaar op alle Nexus-toestellen. Een van de belangrijkste veranderingen van de update is de optie om de toegang van apps tot bijvoorbeeld foto's of contacten te ontzeggen. Wanneer andere Android-toestellen Marsmallow kunnen gaan gebruiken, is niet bekend. Veel telefoonfabrikanten gooien graag eerst een eigen sausje over de software.

Nog drie extra locaties voor identificatie vluchtelingen

Er komen nog drie extra tijdelijke locaties waar vluchtelingen worden geïdentificeerd. De nieuwe plekken komen in Zevenaar, Veenhuizen en Leusden te staan. Met de uitbreiding kan de politie dagelijks 550 extra vluchtelingen identificeren.

De politie opende vorige week al drie extra locaties in Amsterdam, Rotterdam en Budel. Met de extra locaties word het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlast. Die kon de grote stroom niet meer aan.

Lopend op weg naar opvang- en aanmeldcentrum Ter Apel

Arnhemmers aangehouden voor aansluiten bij IS

Op Schiphol zijn twee mannen uit Arnhem aangehouden omdat ze zich aan zouden willen sluiten bij IS. De twee zijn 18 en 23 jaar oud en zaten eerder al vast in Turkije. Ook werden ze al eerder in de gaten gehouden vanwege radicalisering.

IS-strijders patrouilleren in hun kalifaat

Nederlandse uitkeringen in Marokko toch omlaag

Nederlanders die in Marokko wonen, krijgen in de toekomst toch een lagere uitkering. Na lang en intensief onderhandelen zijn Nederland en Marokko het eens geworden over de aanpassing. Volgend jaar nemen de uitkeringen af met 10 procent, en de drie jaar daarna ook. In 2019 ontvangen Nederlanders in Marokko dus 40 procent minder uitkering dan nu.

Een Nederlands en een Marokkaans paspoort

Edward Snowden verschijnt op Twitter

Jawel, hij heeft Twitter, Edward Snowden. Ook wel leuk: het enige account dat hij volgt is die van de NSA.

Edward Snowden op Twitter

De beste cartoons van dit jaar

  • Stichting pers&prent
    Joep Bertrams - 'Charlie Hebdo' kreeg de eerste plek
  • Stichting pers&prent
    'Woldhek - Josef Poetin' was ook genomineerd
  • Stichting pers&prent
    'Zie ginds komt de stoomboot' maakte ook kans

De tekening Onsterfelijk van cartoonist Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs gewonnen. Hij maakte de cartoon naar aanleiding van het drama bij Charlie Hebdo begin dit jaar. De Inktspotprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de beste spotprent.

De jihadist vindt dat hij iemand zijn hoofd moet afhakken, maar als je dat bij Charlie Hebdo doet, leeft hij gewoon door en steekt z'n tong nog eens uit

Joep Bertrams tegen Hart van Nederland

Nabestaanden MH17 krijgen mobieltjes van slachtoffers terug

De mobieltjes, laptops en camera’s van de slachtoffers van MH17 gaan naar de nabestaanden. Het OM heeft de apparaten onderzocht, maar er stond geen bruikbare informatie op. De meeste apparaten zijn zwaar beschadigd of beveiligd met een wachtwoord, dus het was lastig om de inhoud te onderzoeken.

Tussen de wrakstukken zijn ook telefoons, laptops en camera's gevonden

Reusachtige nazivlag leidt tot opschudding in Nice

In de Franse stad Nice schrokken veel mensen zich een ongeluk toen ze plots een nazivlag op een overheidsgebouw zagen hangen.

De vlag werd op het Palais de la Prefecture gehangen

"Veel voorbijgangers begonnen te schreeuwen toen de vlag werd gehesen", vertelt een toerist aan de BBC.

In Nice werd een film opgenomen over de Tweede Wereldoorlog, alleen was de producent even vergeten om dit aan de voorbijgangers te vertellen.

'Zo'n 1100 doden bij bedevaartramp Mekka'

Het aantal doden dat tijdens de hadj is gevallen is ongeveer 1100. Dat zeggen functionarissen van verschillende landen die helpen bij de afwikkeling van de ramp in Saudi-Arabië. Dat is veel hoger dan het laatste officiële dodental van 769 dat door de Saudi-Arabië naar buiten is gebracht.

Zwitsers willen weer FIFA-bobo uitleveren

Eduardo Li is de derde verdachte in het grote omkoopschandaal bij de FIFA die wordt uitgeleverd aan de VS. Daarmee zit de Costa Ricaan in hetzelfde schuitje als Rafael Esquivel uit Venezuela en de Uruguayaan Eugenio Figueredo, die al eerder uitgeleverd werden.

De drie behoren tot de zeven verdachten die eind mei in Zürich werden opgepakt in verband met een groot omkoopschandaal bij de FIFA.

​Eduardo Li (l) en Sepp Blatter in betere tijden

Vier jaar cel voor doodrijden baby Lutten

De 51-jarige dronken automobilist die een baby doodreed in het Overijsselse Lutten moet vier jaar en een maand de cel in. Daarnaast is de dader in totaal twaalf jaar zijn rijbewijs kwijt.

De man reed in maart de baby en zijn vader op een doorgaande weg aan. De baby overleed ter plekke en de vader raakte zwaargewond. De man reed na de aanrijding door.

Hulpverleners zijn bezig na het ongeluk in Lutten

Maffia actief in Nederlandse bloemenhandel

De Italiaanse politie en justitie hebben bij een grote operatie vier mannen aangehouden. Ze zouden Nederlandse bloemenleveranciers oplichten. Ook worden ze verdacht van heling, witwassen en faillissements- en btw-fraude. De vier kochten om vertrouwen te winnen, eerst een klein aantal bloemen van leveranciers. Daarna plaatsten ze grotere bestellingen, waarvan sommige in de tonnen konden lopen.

Zodra ze de bloemen binnen hadden, lieten ze hun bedrijven failliet gaan. Tien Nederlandse ondernemers hebben aangifte gedaan. Hun schade varieert van tienduizenden euro's tot 2 miljoen euro.

Bloemen op de veiling in Aalsmeer

Duikers vinden neon-schildpad

"Hé, wat heb je gevonden?" "Een fluoriserende schildpad!"

De schildpad geeft niet uit zichzelf licht, maar reflecteert licht in een andere kleur. Het werkt in principe op dezelfde manier als de glow-in-the-dark sterren die jij misschien ook nog steeds aan je plafond hebt hangen.

Er was al bekend dat sommige koralen, vissen en haaien biofluoriserend zijn. Dit is de eerste keer dat dit bij een reptiel is gezien.

Europese Commissie onderzoekt kartelvorming in Formule 1

De Formule 1-teams Force India en Sauber vinden dat er in hun klasse een kartel van grote teams de dienst uitmaakt. Reden genoeg om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Vooral het systeem waarmee de inkomsten worden verdeeld, vinden de teams oneerlijk. De grote spelers van de Formule 1 als Mercedes, Ferrari, McLaren en Red Bull bepalen hoe het geld wordt verdeeld. En daarbij geven ze zichzelf altijd net wat meer dan de rest.

De Formule 1-teams Sauber en Force India hebben een klacht ingediend bij de Eurpoese Commissie.

Van der Steur betreurt gang van zaken rond foto

Minister Van der Steur betreurt de gang van zaken rond de communicatie over de foto van Volkert van der Graaf. Volgens Van der Steur zijn er inschattingsfouten gemaakt. Hij wil dat de communicatie verbetert en dat informatie op tijd wordt gedeeld.

Medewerkers van het Openbaar Ministerie, Reclassering en NCTV wisten dat op 16 juni vorig jaar een foto van Van der Graaf zou worden gemaakt. Maar daarover werd de minister niet geïnformeerd.

Scheidsrechter loopt met pistool veld op

Speler maakt een overtreding, tegenstander wordt boos en er ontstaat een verhitte discussie of de overtreder wel of niet een rode kaart moet krijgen. Niets nieuws. Maar de scheidsrechter van de Braziliaanse wedstrijd Brumadinho-Amantes da Bola voelde zich zo bedreigd, dat hij naar de kleedkamer liep en terugkwam met zijn dienstpistool:

Volgens The Telegraph is de scheidsrechter in het dagelijks leven politieagent. Wat zijn straf wordt, is nog niet bekend.

FIFA schorst Jack Warner voor het leven

De ethische commissie van de FIFA schorst Jack Warner voor het leven. Uit onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 blijkt dat Warner een hoofdrolspeler was in een groot aantal omkoopschandalen.

Volgens de verklaring heeft Warner "vaak en veelvuldig wangedrag vertoond toen hij een hoge functie bekleedde bij de FIFA en CONCACAF, de Noord-Amerikaanse voetbalbond. Hij was de spil in omkoopschandalen en illegale praktijken."

Jack Warner

Over mogelijke gevolgen voor de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar zegt de FIFA verder niets.

Man opgepakt om zelfgemaakte autoboot

In Rome is een man opgepakt omdat hij zijn auto ombouwde tot boot. De politie nam de autoboot in beslag omdat het geen geldig vaartuig is. De man was bezig met een rondvaart door Italië: hij begon in La Spezia, in Noord-Italië, en was onderweg naar Venetië.

De autoboot vaart over de Tiber

Hij had al eerder een waarschuwing gekregen van de waterpolitie en verschillende havenmeesters hadden ook al gezegd dat hij zijn avontuur moest staken. In Rome werd hij tegengehouden door de brandweer, die hem over heeft gedragen aan de politie.

'Scheiden moslims en christenen idioot plan'

VVD-fractieleider Zijlstra vindt het een idioot plan om christenen en moslims te scheiden in asielzoekerscentra. Hij vindt dat in Nederland mensen uit verschillende groepen en met verschillende religies samen moeten kunnen leven, en als ze dit niet kunnen, ze niet welkom zijn in Nederland.

Zijlstra: scheiden moslims en christenen idioot plan

Eigenares thuiszorgorganisatie geeft zichzelf 1 miljoen euro van de winst

De eigenares van een thuiszorgorganisatie uit Uden heeft ruim 1 miljoen euro van de winst op haar eigen rekening gestort. De PvdA stelde hierover Kamervragen en vindt dat "eigenaren van thuiszorgorganisaties zich niet langer zo moeten kunnen verrijken."

De eigenares zei tegen het Brabants Dagblad dat deze winst is opgebouwd sinds ze het bedrijf in 2006 startte, en dat ze dit bedrag in de loop van de afgelopen drie jaar aan zichzelf heeft uitgekeerd.

Nepal stelt voorwaarden aan beklimmen Mount Everest

Je mag niet meer zomaar de Mount Everest beklimmen. Nepal wil ernstig gehandicapten, mensen onder de 18, en mensen die ouder zijn dan 75 jaar tegenhouden de berg op te gaan. Ook moeten klimmers eerst aantonen dat ze al eerder een berg hoger dan 6500 meter hebben beklommen. Nepal wil er zo voor zorgen dat het klimmen veiliger wordt, niet alleen voor de klimmers, maar ook voor de gidsen, dragers en reddingswerkers.

Vernietiging van het basiskamp van de Mount Everest door lawines.

De discussie over veiligheid kwam op gang door twee dodelijke lawines, kort na elkaar. Dit voorjaar vielen in het basiskamp achttien doden door een lawine die door een grote aardbeving was veroorzaakt. Vorig jaar kwamen bij een lawine zestien gidsen om.

Uber 'mogelijk criminele organisatie'

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een inval gedaan bij het kantoor van Uber in Amsterdam, de organisatie achter de taxidienst UberPOP. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Uber wordt verdacht van het overtreden van de Wet personenvervoer, omdat je via UberPOP taxiritten kunt boeken bij mensen die geen taxivergunning hebben en rijden in hun eigen auto - dus zonder blauw kenteken.

Uber wordt in documenten van de inspectiedienst Leefomgeving en Transport, die RTL Z in handen zegt te hebben, zelfs een criminele organisatie genoemd.

'Overheid moet strengere maatregelen nemen tegen illegaal downloaden'

De overheid doet niet genoeg tegen illegaal downloaden. Dat vindt SEKAM, de organisatie die auteursrechten in de filmindustrie beschermt. Als de overheid geen maatregelen neemt, wil de organisatie de misgelopen inkomsten terug. Dat kan hoog oplopen, want uit onderzoek uit 2014 zou blijken dat de Nederlandse filmindustrie 78 miljoen euro per jaar misloopt door illegaal downloaden.

Je hoeft niet bang te zijn dat je zelf ook een schadeclaim aan je broek krijgt: SEKAM wil geen individuele downloaders aanpakken. “Dat staat niet op de agenda en het is ook praktisch onmogelijk”, zegt Bas le Poole van SEKAM. Wel willen ze dat er betere voorlichting komt en dat aanbieders van illegale content harder aangepakt worden.

De overheid moet opdraaien voor gemiste inkomsten, vindt SEKAM

Nitro Circus-ster overleden na skydive-ongeluk

MTV-ster Erik Roner is overleden bij een skydive-ongeluk. Hij deed een stunt bij de opening van een golfevenement in Californië, waarbij hij bij het landen een boom raakte.

Hij was een fantastisch persoon, hij maakte alles en iedereen om hem heen beter.

Motorcrosser Travis Pastrana

Roner was een professioneel skiër en basejumper en werd bekend met Nitro Circus, een extreme sports-programma met onder anderen motorcrosser Travis Pastrana.

Bijzonder transport in Hoofddorp: vliegtuig

Fiets je rustig ’s nachts naar huis, rijdt er ineens een vliegtuig naast je. In Hoofddorp werd vannacht een Boeing 737 over de weg vervoerd. Wel zonder vleugels, anders paste hij niet tussen de lantaarnpalen door.

Boeing 737 versleept over de weg

Het toestel komt uit Duitsland en gaat gebruikt worden als lesmateriaal op een school voor vliegtuigtechniek in Hoofddorp.

De Netflix and chill-knop

Je favoriete serie, gedimde lichten en takeout food: hét recept voor een weekend je bed niet uitkomen. Om dit soort weekenden nog makkelijker te maken, maakte Netflix een knop voor je. Een druk op die knop zet Netflix aan, zet je telefoon op ‘niet-storen’, bestelt eten voor je en dimt de lichten. Is de bedoeling.

Netflix presenteerde het prototype op de World Maker Faire, afgelopen weekend. Je kan de knop niet kopen, maar je mag hem wel zelf namaken. Hij werkt nog niet optimaal, dus roept de streamingdienst op om je eigen ideeën op de Make-it site achter te laten, om de Netflix and chill-knop nog chiller te maken.

David Cameron 'te druk' voor aanklacht #piggate

De Britse premier Cameron zegt het te druk te hebben om juridische stappen te ondernemen tegen de schrijvers van zijn ongeautoriseerde biografie, die vorige week uitkwam. In het boek Call Me Dave is te lezen dat Cameron in zijn studententijd seks met een dood varken zou hebben gehad.

Cameron ontkent de gebeurtenis overigens. Call Me Dave is geschreven door een journalist en een voormalig geldschieter van premier Cameron, Lord Ashcroft. Cameron en Ashcroft hebben tegenwoordig ruzie.

Ik zie waarom het boek geschreven is, en ik denk dat iedereen er zo doorheen prikt.

premier Cameron

Tinder wil af van billboard

Datingapp Tinder heeft de Amerikaanse AIDS Healthcare Foundation gevraagd een billboard in Los Angeles te verwijderen. Op het bord zijn silhouetten te zien waarin de namen van datingapps Tinder en Grindr staan, maar ook soa's als chlamydia en gonorroe. De stichting zegt het bewustzijn over soa's te willen vergroten en datingapp-gebruikers te willen aanmoedigen zich vaker te laten testen.

Porsche aangeklaagd voor dood Paul Walker

Paul Walker

Autobedrijf Porsche is aangeklaagd voor de dood van de Amerikaanse acteur Paul Walker. Hij overleed twee jaar geleden toen hij met 151 kilometer per uur tegen een boom reed. Porsche zou op de veiligheidsvoorzieningen hebben bezuinigd.

Volgens de dochter van The Fast and the Furious-acteur had haar vader nog geleefd als de auto veiliger was geweest.

Londen wil Tourstart 2017 niet meer

Marcel Kittel sprint in Londen naar ritwinst tijdens de derde etappe van de Tour in 2014

Londen ziet op het laatste moment af van het organiseren van de start van de Tour de France in 2017. Het 'Grand Départ' zou te duur worden voor de Engelse hoofdstad. "Om waar voor ons geld te krijgen, moeten we soms moeilijke keuzes maken", zei één van de belangrijke geldschieters.

Tour-organisator ASO is niet blij met het lastminute besluit, dat een dag voor het tekenen van de contracten werd genomen. Normaal wordt de locatie van de Tourstart anderhalf jaar van tevoren bekendmaakt.

Fluminense en Ronaldinho per direct uit elkaar

Het einde van de carrière van Ronaldinho nadert. De voormalige Braziliaanse sterspeler heeft na overleg met zijn club Fluminense zijn contract laten beëindigen. Hij speelde pas twee maanden bij de club uit Rio de Janeiro en deed mee in negen wedstrijden, maar kwam niet tot een treffer of een assist.

We blijven verbonden aan elkaar en hebben plannen voor andere projecten in de toekomst.

woordvoerder Fluminense

De Telegraaf publiceert documenten ProRail

Medewerkers van ProRail controleren het spoor

De Telegraaf heeft documenten gepubliceerd over ProRail, die staatssecretaris Mansveld en de spoorbeheerder niet aan de Tweede Kamer wilden geven. Het gaat om interne rapportages die een uiterst kritisch beeld geven van de boekhouding. De Telegraaf had al eerder geciteerd uit de stukken, maar heeft ze nu dus ook in handen. Vandaag moet Mansveld in de Tweede Kamer uitleg geven over de problemen bij ProRail.

VN-lunch: Poetin lacht, Obama niet

Het was bijna een jaar geleden dat ze elkaar tegenkwamen, en maandag hieven Poetin en Obama het glas weer tijdens een lunch van VN-chef Ban ki-Moon. Echt gezellig zag het het er niet uit:

  • EPA
  • EPA
  • EPA
    Vladimir Poetin en Barack Obama voor hun gesprek

Rusland sluit overigens niet uit dat het meedoet aan luchtaanvallen op terreurbeweging IS in Syrië, maar zal in geen geval grondtroepen naar het strijdtoneel sturen. Dat zei Poetin na de ontmoeting met Obama.