liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Premier Slowakije wil geen migrantenquotum

De Slowaakse premier Robert Fico

"Zolang ik premier ben, zal er geen verplicht migrantenquotum worden ingevoerd in Slowakije". Dat zei de Slowaakse premier Robert Fico, na het besluit van de EU-ministers in Brussel voor de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de lidstaten.

Slowakije was fel tegenstander van een verplichte herverdeling en was één van de vier landen die vandaag tegen stemde. Fico zei verder nog liever "een strafzaak tegen Slowakije te riskeren dan het dictaat uit Brussel te respecteren".

Na 47 jaar mogelijk weer film met Doris Day

Doris Day verschijnt na 47 jaar misschien weer op het witte doek. Ze zou op een verzoek van Clint Eastwood zijn ingegaan. De 91-jarige actrice speelde 47 jaar geleden voor het laatst in een film. Dat was in de romantische komedie With Six You Get Eggrol.

Wel zou ze twee eisen hebben gesteld: de film moet in haar eigen omgeving worden opgenomen en een deel van de opbrengst moet ten goede komen aan haar fonds voor de opvang van verwaarloosde dieren.

Invaller Lewandowski scoort vijf keer in negen minunten

Robert Lewandowski begon het competitieduel tegen VfL Wolfsburg op de bank. Maar zodra hij het veld inkwam, scoorde de spits van Bayern München vijf keer in negen minuten. Door zijn goals won Bayern de wedstrijd uiteindelijk met 5-1.

Robert Lewandowski maakte er vijf voor Bayern in 9 minuten

Filipijnen arresteert Nederlandse pedofiel

De Filipijnse politie heeft een Nederlandse pedofiel opgepakt. Ze verdenken de 67-jarige Jouke M. van mensenhandel, misbruik van minderjarigen, het vervalsen van documenten en het overtreden van de immigratiewet. Ook zijn vrouw is aangehouden. Toen M. werd gearresteerd, was hij naakt. Vlak daarvoor waren er kinderen uit zijn huis gekomen.

Brit wilde prins Charles doden om een roodharige op de troon te krijgen

De Britse rechtbank heeft een 37-jarige man schuldig bevonden aan het voorbereiden van een aanslag op prins Charles. Zijn uiteindelijke doel was om de roodharige prins Harry op de troon te brengen. De man, die zelf ook rood haar heeft, vindt dat roodharigen worden achtergesteld. De rechter sprak van een vreemde zaak, met een heel vreemde man. Begin november maakt de rechter zijn straf bekend.

De schrik zit er bij prins Charles en zijn vrouw Camilla even goed in als ze worden geconfronteerd met een wegvliegende zeearend

Nieuwe dinosaurussoort gevonden in Alaska

Paleontologen hebben in het noorden van Alaska de restanten van een nieuwe soort dinosaurus gevonden. De dinosaurus is een hadrosaurus van een tot nu toe onbekende soort. Dat is een type plantenetende dinosaurus met een bek als een eendensnavel. De fossielen zijn gevonden in een rotslaag van ongeveer 69 miljoen jaar oud.

Artistieke interpretatie van den hadrosaurus, verwant aan de nu gevonden dinosaurus

Apple: "Geen persoonlijke data buitgemaakt bij aanval App Store"

Volgens Apple hebben hackers geen persoonlijke data buitgemaakt met de malware die in de App Store was geplaatst. Dat laat hoofd marketing Phil Schiller weten aan de Chinese site Sina. Gister werd bekend dat veel apps die vooral in China populair zijn, geïnfecteerd zijn met malware. Vandaag bleek dat er nog veel meer apps zijn geïnfecteerd dan gedacht.

Douwe Bob gaat naar het Songfestival

Douwe Bob gaat volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Dat heeft hij via Twitter laten weten. Volgend jaar wordt pas bekend welk nummer hij gaat zingen.

Ziyech kiest definitief voor Marokko

Hakim Ziyech kiest definitief voor het nationale elftal van Marokko. Het was nog even onduidelijk of Ziyech voor het Marokkaanse of Nederlandse nationale team zou kiezen. Hij speelde namelijk eerder al interlands voor Jong Oranje.

Hakim Ziyech kiest voor Marokko

Populaire Android-games bevatten kwaadaardige software

Aanvallers hebben aangepaste versies gemaakt van populaire Android-games en die volgestopt met malware. De spellen waren tussen november 2013 en 2014 in de Play Store te downloaden. Ze hadden een aangepaste naam, zo stond er bijvoorbeeld Plant vs. Zombies in plaats van Plants vs. zombies, waardoor veel mensen het verschil niet opmerkten.

Waarom Kermit en Miss Piggy uit elkaar zijn

Een van de opmerkelijkste break-ups in Hollywood dit jaar is ongetwijfeld de scheiding tussen Kermit de Kikker en Miss Piggy. Nu leggen ze eindelijk uit waarom, in de talkshow van Jimmy Kimmel:

Verplichte herverdeling vluchtelingen gaat door

De EU heeft een akkoord bereikt over de herverdeling van 120.000 vluchtelingen. Uiteindelijk mochten de ministers gaan stemmen op de oplossing. Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië stemden tegen de herverdeling. Maar het merendeel van de Europese ministers stemden voor.

Cameron reageert (niet officieel) op #Piggate

Officieel heeft de Britse premier David Cameron nog niks gezegd over de beschuldigingen die in een ongeautoriseerde biografie over hem staan, waaronder dat hij seks met een dood varken zou hebben gehad. Maar gisteravond liet hij toch zijn gevoelens doorschemeren tijdens een diner voor geldschieters van zijn partij, in de vorm van een grap, meldt de BBC.

David Cameron vertelde zijn gasten dat hij eerder op de dag naar het ziekenhuis moest omdat hij last had van zijn rug. "De dokter zei dat ik een spuitje nodig had en dat ik op mijn buik moest liggen. Dit zal eventjes prikken, een steek in de rug, zei de dokter. Waarop ik zei: dat vat mijn dag goed samen'."

Constantijn Huygens-prijs 2015 voor Adriaan van Dis

De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar Adriaan van Dis. De jury prees de boeken van Van Dis onder meer voor de manier waarop hij met het verleden van zijn ouders omging. Zijn ouders woonden in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en zij waren door de oorlog getekend.

Hoewel nu al bekend is dat Van Dis de prijs zal krijgen, wordt deze pas op 18 januari uitgereikt. Daarnaast ontvangt hij ook 10.000 euro.

Adriaan van Dis in mei bij de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2015 die hij ook won

'Mogelijk veel meer iOS-apps besmet met malware dan gedacht'

Het is mogelijk dat er veel meer iOS-apps geïnfecteerd kunnen worden met kwaadaardige malware-codes dan tot nu toe werd gedacht. Gisteren werd er nog gesproken over ongeveer honderd getroffen apps, waarvan het merendeel in China werd gemaakt. Maar nu zeggen diverse Chinese beveiligingsbedrijven dat het er duizenden kunnen zijn. Precieze aantallen kunnen nog niet worden vastgesteld.

De malware is in dit geval een soort 'achterdeurtje', waaruit kwaadwillenden informatie, zoals wachtwoorden, kunnen wegsluizen.

De in China populaire app WeChat is een van de getroffen apps

Politie ontdekt 400 kilo drugs en partij wapens in flat

De politie in Rotterdam heeft gisteren in een flat zo'n 400 kilo cocaïne gevonden. Ook lagen er wapens en een grote hoeveelheid geld in de flat. Twee Rotterdammers van 37 jaar zijn aangehouden.

De gevonden harddrugs is door de politie in beslag genomen.

Parlementsleden Kosovo bekogelen premier met eieren

Er moest een paraplu aan te pas komen om de premier tegen de vliegende eieren te beschermen.

Premier Kosovo bekogeld met eieren

De politici zijn boos over een akkoord dat moet leiden tot een betere integratie van de Servische minderheid in Kosovo, waar voornamelijk Albanezen wonen. Zij zeggen dat door het akkoord, de kloof tussen de etnische groepen in Kosovo alleen maar groter wordt.

Gertjan Verbeek maakt excuses aan Duitse krant Bild

Trrainer Gertjan Verbeek staat erom bekend dat hij niet op zijn mondje is gevallen, maar gisteren ging hij tijdens een persconferentie net iets te ver. Hij noemde medewerkers van de Duitse krant Bild 'arschlochen', oftewel 'klootzakken'.

Hij werd op het matje geroepen bij zijn club VfL Bochum, die vandaag met een verklaring kwam: "Verbeek heeft toegegeven dat de gebruikte krachttermen zeker niet de juiste woordkeuzes waren."

Verbeek kwaad op 'arschlochen' van Bild

De trainer was boos op Bild, omdat het blad had geschreven dat Bochum volgens Verbeek voor het kampioenschap gaat. Verbeek benadrukte dat het slechts een ambitie en geen doelstelling is.

Vreemden kunnen vrij gemakkelijk foto's bekijken in iOS 9

Heb je Siri ingeschakeld op je iPhone met iOS 9? Dan kunnen vreemden zomaar al jouw foto's en contacten bekijken. Ook als je een pincode hebt. Hoe het precies werkt, kan je in deze video zien:

Volkswagen: 11 miljoen auto's hebben sjoemelsoftware

Het schandaal rond Volkswagen breidt zich steeds verder uit. Het bedrijf maakte zelf bekend dat wereldwijd zo'n 11 miljoen auto's zijn uitgerust met fraudesoftware. Het is nog onbekend of ook in Nederland VW-diesels rijden die verkeerd zijn getest.

Een meting van de uitstoot van een Volkswagen

Eerder raakte Volkswagen in opspraak in de Verenigde Staten. Het bedrijf bleek milieu-inspecteurs om de tuin te leiden bij het testen van de uitstoot van bijna een half miljoen dieselauto's. Hierdoor daalde de waarde van het aandeel vele tientallen procenten en kan het bedrijf een miljardenboete verwachten.

Dronken man per ongeluk levend begraven in India

Een Indiase man is door wegwerkers per ongeluk levend begraven. De man was onderweg van een dorpsfestival naar huis en stopte onderweg bij een slijterij. Daarna is hij in het gat gevallen en buiten westen geraakt. Toen wegwerkers vervolgens het gat kwamen dichtten, zagen ze niet dat de man nog in het gat lag.

Bewoners van het dorp in het midden van India vonden de man de volgende ochtend omdat een deel van zijn hand uit de weg stak. De politie heeft vervolgens het lijk opgegraven. Twee arbeiders zijn gearresteerd en aangeklaagd voor doodslag.

OM: Volkert van der Graaf heeft mediaverbod niet overtreden

Volkert van der Graaf

Het Openbaar Ministerie zegt dat Volkert van der Graaf het mediaverbod niet heeft overtreden. Brandpunt Reporter meldde zondagavond dat hij contact had gezocht met De Telegraaf. De krant publiceerde foto's van de moordenaar van Pim Fortuyn na zijn vrijlating.

Executie uitgesteld omdat veroordeelde niet kan lopen

In Pakistan is de executie van een verlamde man uitgesteld omdat hij niet, zoals de regels van de gevangenis voorschrijven, zelf naar de galg kon lopen, schrijft de Britse krant The Guardian. De gevangenismedewerkers wisten niet zo goed hoe ze hiermee moesten omgaan, dus is de executie uitgesteld.

Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen zanger Dean Saunders

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt zanger Dean Saunders voor drie jaar achter de tralies, meldt het ANP. Hij wordt ervan verdacht dat hij de auto van zijn voormalige schoonouders in brand stak en zijn ex-vriendin sloeg. Vanochtend verscheen hij voor de rechter.

Dean Saunders eerder dit jaar

Saunders ontkent de beschuldigingen. Naar eigen zeggen was hij op de avond van de brandstichting op weg naar "best een kinky date" in Apeldoorn. En in de ruzie met zijn ex zou hij alleen afwerende bewegingen hebben gemaakt toen zij hem sloeg.

Volgens de officier van justitie klopt deze verklaring niet. De ex van Dean liep namelijk een hersenschudding en gekneusde onderkaak op en ze appte over de mishandeling met Deans broer Ben. Verder zou Dean volgens de officier helemaal niet op een "best kinky date" zijn geweest.

'Een op de tien kinderen in Europa wordt mishandeld'

In Europa wordt een op de tien kinderen mishandeld. Dat zegt de Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert op basis van onderzoek. Hij noemt het "een van de grootste kinderrechtenschendingen in Europa. Niet alleen door de omvang, maar ook door de impact."

Vandaag presenteert hij een rapport aan zijn Europese collega's met daarin tien maatregelen, waaronder het stimuleren van positief opvoeden, het trainen van professionals die mishandeling herkennen en het beter behandelen van slachtoffers.

De Nederlandse kinderombudsman Dullaert

Politieactie in Berlijn tegen moslimextremisten

In Berlijn is een grote politieactie aan de gang tegen moslimextremisten. Een paar honderd agenten zijn zeker zes gebouwen binnengevallen, waaronder een grote moskee in de wijk Tempelhof. De verdachten zouden mensen hebben geronseld voor de strijd in Syrië.

De hoofdverdachte is een 51-jarige Marokkaan. Voor zover bekend is hij nog niet gearresteerd.

Politieagenten in de tijk Tempelhof

VW-topman: 'we hebben het totaal verprutst'

De topman van Volkswagen in de VS is in navolging van zijn Duitse baas door het stof gegaan. "Ons bedrijf was oneerlijk tegenover milieudienst EPA, de Californische autoriteiten en tegen jullie allemaal. We hebben het totaal verprutst."

De afgelopen dagen kwam naar buiten dat VW-diesels in de VS zo waren ingesteld dat ze bij testen voldeden aan milieunormen, maar bij normaal gebruik niet.

Topman Volkswagen VS: 'We hebben het verprutst'

Minder managers in Nederlands bedrijfsleven

Het aantal managers in Nederland daalt: in een jaar tijd is het totale aantal met 8 procent afgenomen, van 531.000 naar 490.000. Opmerkelijk is vooral dat er steeds minder mannen leidinggeven, al vormen zij wel nog altijd een meerderheid.

Een op de zeventien werknemers in Nederland is nu leidinggevende, een jaar eerder was dat nog een op de vijftien. Sectoren waar het hardst gesnoeid is in managementlagen zijn het verzekeringswezen en de financiële dienstverlening.

Hadj in 360°-video

Op dit moment zijn zo'n 1,3 miljoen moslims in Mekka vanwege de jaarlijkse hadj. De pelgrimstocht is een van de vijf zuilen van de islam; elke moslim moet die één keer in het leven maken. Alleen als je echt te weinig geld hebt of ziek bent, hoeft het niet.

Als niet-moslim mag je Mekka niet binnen. Maar dankzij Al Jazeera kan je toch een beetje ervaren hoe het is: de nieuwszender maakte een 360°-video van de heilige plek.

9-jarige ramt schoolbus door spin

Dankzij een spin is een schoolbus in de Amerikaanse staat Indiana geramd. Het bizarre verhaal ging zo: een vrouw was net van haar oprit in de achteruit aan het rijden, toen er een spin op haar schouder ging zitten. Ze schrok zo van het dier, dat ze uit de auto sprong.

Haar 9-jarige zoon kwam vervolgens in actie: hij klom van de achterbank op de stoel van zijn moeder en probeerde de auto te stoppen. Maar in plaats van de remmen, drukte hij op het gas. Zo boorde de auto zich in de schoolbus.

Gelukkig zaten er geen kinderen in de bus en kwam de buschauffeur er zonder kleerscheuren van af. De 9-jarige jongen had volgens de politie alleen kleine verwondingen.

Tientallen Britse tieners ziek tijdens studiereis België

Meer dan 40 Britse tieners zijn zo ziek geworden tijdens een studiereis in België dat ze naar het ziekenhuis moesten, schrijft de VRT. Ze hebben waarschijnlijk een voedselvergiftiging opgelopen.

De jongeren bezochten rond Ieper de voormalige slagvelden en kerkhoven. Ze zouden gisterenavond vanuit Zeebrugge naar Groot-Brittannië varen, maar in de haventerminal werden plotseling meerdere leerlingen misselijk.

Man duwde echtgenote van klif voor 4,5 miljoen dollar

De 59-jarige Harold Hentorn is veroordeeld omdat hij zijn vrouw Toni op hun twaalfde trouwdag van een klif in de Rocky Mountains heeft geduwd, om haar levensverzekering van 4,5 miljoen dollar op te strijken.

Harold en Toni Hentorn

Hentorn viel door de mand doordat hij steeds andere verklaringen gaf. Ook werd in zijn auto een landkaart gevonden met een kruis op de plaats van de klif en bleek hij de route al negen keer in zijn eentje te hebben gelopen.

Harold Hentorn kan levenslang krijgen. De straf wordt in december bekendgemaakt.