liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Eerste kind geboren via eiceldonatie

De eerste vrouw die in Nederland een eiceldonatie heeft gehad, is bevallen van een gezonde dochter. Dat zegt het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp. Moeder en dochter maken het goed.

Andere vrouwen met die een eiceldonatie hebben gehad zijn zwanger, maar het MCK wil niet zeggen hoeveel vrouwen dat zijn. Vorig jaar begon het MCK als eerste in Nederland met de uitgifte van eicellen uit de eicelbank. Daarvoor moesten Nederlanders die dat wilden naar het buitenland.

Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland

De Arctic Sunrise

Rusland moet een schadevergoeding betalen aan Nederland omdat de Russen in 2013 het Greenpeace-schip Arctic Sunrise enterden. Dat mocht niet, zegt het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Volgens het hof hebben de Russen internationaal recht geschonden door het actieschip te enteren en de opvarenden vast te zetten.

Dus, wat nu? Van het hof moet Rusland de schade aan het schip betalen. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de uitspraak van het hof bindend, maar de Russen zeggen dat ze het gezag van het hof niet accepteren.

De regen zorgt vooral in Amsterdam voor veel wateroverlast

Het Vondelpark in Amsterdam na de wolkbreuk

Verschillende straten en tunnels in de hoofdstad staan blank. De brandweer krijgt dan ook veel meldingen binnen. Zo liep de kelder van de medische faculteit van de Vrije Universiteit onder water.

Ook op de A4 en de A10 zorgt de regen voor veel hinder. In kop van Noord-Holland, in Wieringerwerf, heeft een windhoos een boerderij verwoest. Op foto's is te zien hoe muren en stukken dak zijn weggeblazen.

Grootste verlies AEX in tien jaar

De Amsterdamse AEX dook vanmiddag naar een verlies van bijna 9 procent, het grootste verlies voor de AEX in tien jaar. De AEX staat op 404 punten en daarmee is de Amsterdamse beurs weer helemaal terug bij af. De AEX begon dit jaar op 424 punten. Door de Chinese beurscrisis is de hele jaarwinst in een paar weken verdampt.

'Beleggers worden gek'

Dafne Schippers pakt zilver

Dafne Schippers heeft Nederland bij de WK atletiek in Peking aan de eerste medaille geholpen. De 23-jarige atlete veroverde in de finale van de 100 meter zilver. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce prolongeerde in 10,76 seconden de werelditel.

Schippers finishte in 10,81 seconden, opnieuw een Nederlands record. Dat had ze anderhalf uur eerder in de halve finales al op 10,83 gebracht.

De 100 meter van Schippers

Mannen voor de rechter om wapenbezit bij toernooi Pokemon

Twee mannen uit Canada staan vandaag voor de rechter omdat ze vorige week zaterdag zwaarbewapend naar het WK Pokemon gingen. De twee postten een foto met wapens op Facebook met de tekst 'Kevin Norton en ik zijn klaar voor het WK we komen eraan!'.

De politie in Boston hield de twee donderdagavond tegen, waarna ze toegaven wapens in hun auto te hebben - terwijl ze geen wapenvergunning hebben. De politie nam de auto in beslag, en arresteerde de twee zaterdag. Vandaag staan ze voor de rechter voor onder meer verboden wapen- en munitiebezit.

Te koop: voormalige seksboten van het Zandpad

De boten op het Zandpad staan al maanden leeg

Voor 10.000 euro kan 'ie voor jou zijn: een woonboot. Zes voormalige seksboten op het Zandpad in Utrecht staan te koop op Marktplaats. In 2012 nog gerenoveerd en alle vier de kamers hebben een eigen wc, douche en keuken. Een ligplaats is niet bij de koop inbegrepen; de boten blijven daar ook niet liggen.

In 2013 werden de vergunningen van alle exploitanten van raamprostitutie in Utrecht ingetrokken. Het Zandpad heeft de bestemming 'water' gekregen, prostitutie mag er niet meer.

'Nintendo overweegt films uit te gaan brengen'

Nintendo probeert zich breder in de markt te zetten en gaat dat misschien ook wel doen door weer films uit te brengen. In een interview met het Amerikaanse Fortune zegt Shigeru Miyamoto van Nintendo: "We denken na over de vraag hoe films binnen ons bedrijf zouden passen, en dus zullen we ons wellicht in de toekomst op films gaan richten."

Of het bedrijf zelf films gaat maken of gaat samenwerken met filmproducenten is niet duidelijk, schrijft techsite Tweakers.

​Er gaan al langer geruchten over een serie rond Nintendo-serie The Legend of Zelda. De serie zou gemaakt worden door Netflix. Het zou daarbij gaan om een serie met echte acteurs. Nintendo heeft die geruchten echter steeds ontkend.

Tweakers

Dafne Schippers naar WK-finale 100 meter sprint

Dafne Schippers naar WK-finale 100 meter

Dafne Schippers heeft bij de WK atletiek in Peking overtuigend de finale van de 100 meter gehaald. De Nederlandse atlete won haar halve finale in 10,83 seconden, een Nederlands record. Haar oude record stond op 10,92

De finale wordt vanmiddag om 15.35 gelopen en is live te zien op Nederland 1 en online. In de finale is de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce de favoriete. Zij is dit seizoen de snelste vrouw op de 100 meter.

Geintje van Gijon: Barcelona-stickers op Real Madrid-bus

Een ludieke actie van supporters van de Spaanse voetbalclub Sporting Gijon na het 0-0 gelijkspel tegen Real beplakten ze de spelersbus van de tegenstander met stickers. Op de achterkant van de staan afbeeldingen van de door Real gewonnen bekers. Daar zijn nu overal stickers van het Barcelona-logo overheen geplakt.

Waarom de Gijonfans niet kozen voor stickers van hun eigen club is niet duidelijk.

Zoektocht naar vermiste jongen in Maarssen

Luchtfoto van recreatie op de Maarsseveense plassen.

Bij de Maarsseveense Plassen wordt weer verder gezocht naar een vermiste jongen van 14. Hij was met een vriendje op het strand, maar wordt sinds gistermiddag vermist. Gevreesd wordt dat 'ie is verdonken.

De zoektocht werd gisteren gestaakt toen het te donker werd. Vandaag wordt onder meer een sonarboot ingezet.

Twitter blokkeert 'Politwoops' wereldwijd

Twitter blokkeert de accounts van Politwoops, waarop verwijderde tweets van politici worden geplaatst. De dienst werd in mei al in de Verenigde Staten geblokkeerd, maar bleef werken in andere landen, waaronder Nederland. Politwoops vindt dat politici moeten staan voor wat ze zeggen - tweets verwijderen zou daar niet in passen.

De Nederlandse versie van Politwoops

De afgelopen jaren hebben journalisten diverse keren van de dienst gebruik gemaakt om een tweet te achterhalen. Zo verwijderde voormalig Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens het onderzoek van NRC Handelsblad naar zijn declaraties een tweet over zijn reis naar Friesland met een dienstauto.

​Fors minder studenten aan de pabo

Het aantal aanmeldingen voor de 25 pabo-opleidingen in Nederland is gekelderd. Bij sommige lerarenopleidingen is het aantal zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijs Bond (AOb).

Volgens de bond komt dat door de nieuwe toelatingseisen voor pabo, die zijn dit jaar strenger. Nieuwe studenten moeten een toelatingstest doen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek.

Daar gaat ze...

Amalia op de fiets

Prinses Amalia heeft vandaag haar eerste schooldag. Dit filmpje werd gemaakt door haar vader, koning Willem-Alexander. Op de fiets vertrekt de prinses naar haar nieuwe school in Den Haag, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de media gevraagd om weg te blijven bij de school.

Hollande eert Thalys-helden

De Amerikanen die de dader overmeesterden in de Thalys, samen met de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk France Jane Hartley

President Hollande heeft de vier mannen die vrijdag in de Thalys een aanslag verijdelden de hoogste Franse onderscheiding gegeven. De president roemde hun heldendaad en zei dat de mannen naar waarschijnlijk een bloedbad hadden voorkomen.

Jullie heroïsche daad moet een voorbeeld zijn voor een ieder.

President Hollande

'Dodental crash vliegshow Brighton kan oplopen tot 20'

De A27 vlak na de crash

De Britse politie zegt dat het dodental van de crash bij de vliegshow van dit weekend in het Britse Brighton kan oplopen tot twintig. Zaterdag werden nog zeven doden geteld.

Een gevechtsvliegtuig stortte neer op een drukke autoweg. Het toestel raakte een aantal auto's.

Toestand coureur Wilson kritiek na crash in IndyCar

Wilson in coma na crash in IndyCar

De Britse autocoureur Justin Wilson is bij een race van de IndyCar Series op het circuit van Pocono ernstig gewond geraakt. Hij ligt in coma in het ziekenhuis. Zijn toestand is "kritiek", zeggen functionarissen van IndyCar.

De 37-jarige voormalig Formule 1-coureur werd aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van de auto van de Amerikaan Sage Karam. Die reed voor hem op kop en crashte.

Kapotte camera's hinderen onderzoek aanslag Bangkok

Het onderzoek naar de bomaanslag in Bangkok van vorige week gaat niet echt soepel, doordat veel bewakingscamera's in de straten van de Thaise hoofdstad niet werkten.

Van de twintig camera's in een straat werkten er soms maar vijf

Thaise politiechef

Het is daarom onduidelijk welke vluchtroute de verdachte heeft genomen. Doordat de camera's niet werkten, moeten agenten nu zelf invullen hoe de dader kan hebben gelopen.

Aanklager VS diep door stof voor lidmaatschap Ashley Madison

'Sorry dat ik lid was van Ashley Madison'

Een Amerikaanse aanklager biedt zijn excuses aan voor zijn lidmaatschap van Ashley Madison, de website voor mensen die willen vreemdgaan.

Vorige week lekten door een hack de namen uit van miljoenen gebruikers van de vreemgangerssite waaronder die van openbaar aanklager Jeff Ashton uit Florida. Met een brok in zijn keel zei Ashton op een persconferentie dat het hem speet dat hij zijn vrouw en kinderen zo veel pijn heeft gedaan.

Verdwaalde toerist Australië gered door boodschap in zand

De boodschap in het zand van de verdwaalde toerist

Een Britse toerist die hopeloos was verdwaald in de Australische jungle, heeft op creatieve wijze zijn redders op het juiste spoor gezet. In een zandvlakte schreef hij met enorme letters 'help', aangevuld met de datum en een pijl in de richting waarin hij was gaan lopen. Daardoor werd hij na twee dagen rondzwerven gevonden.

'One Direction tijdelijk uit elkaar'

Oh oh, fans wereldwijd hebben geschokt gereageerd op een bericht dat boyband One Direction een jaar uit elkaar gaat. De Britse krant The Sun meldt dat Harry Styles, Louis Tomlinson, Liam Payne en Niall Horan in 2016 aan soloprojecten willen werken.

"Ze zijn al vijf jaar samen, en dat is bijzonder voor een boyband", zegt een bron tegen de krant. "Ze verdienen het om nu een jaartje aan hun eigen projecten te werken."

One Direction tijdens de Billboard Music Awards

Zuid-Korea eist excuses van Noord-Korea

De marathongesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea over de oplopende spanningen tussen de landen lijken nog niet tot ontspanning te leiden.

Noord-Korea moet excuses moet aanbieden voor "gewapende provocaties".

De Zuid-Koreaanse president Park
Overleg in Panmunjom