liveblog

NOS op 3 Stroom

liveblog gesloten

Containerbaby lag in plastic tas

De politie in Amsterdam zoekt getuigen die kunnen helpen bij het identificeren van de baby die zondag in een vuilcontainer werd gevonden in Amsterdam. Die oproep deed de politie in het tv-programma Opsporing Verzocht. De baby is een meisje van tien tot twintig dagen oud, heeft een getinte huid en een grote pigmentvlek onderaan haar rug.

Vrouw filmt seksuele intimidatie tijdens wandeling in New York

Zo ziet seksuele intimidatie eruit in de stad New York. Om aan te tonen wat vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen tijdens een normale wandeling, besloten mediamaker Rob Bliss en actrice Shoshana B. Roberts het te filmen. Het filmpje hierboven is onderdeel van een campagne van Enter Hollaback!, een organisatie die strijdt tegen de seksuele intimidatie van vrouwen.

Tafeltennisser 'sloopt' arena, moet prijzengeld inleveren

De Chinese tafeltennisser Zhang Jike won zondag de Liebherr Men's World Cup in Düsseldorf, maar ging in al zijn euforie nét iets te ver. De juryleden van het toernooi waren zo boos, dat Jike kon fluiten naar zijn prijzengeld van maar liefst 45.000 dollar. En Jike? Die heeft spijt: "Het was geen acceptabel gedrag en het spijt me. Dit was de perfecte overwinning. Ik heb lange tijd onder druk gestaan van mensen die twijfelden aan mijn vorm."

EU fel tegen belasting per gigabyte

Het plan van de Hongaren om belasting te heffen over GB's is verschrikkelijk en zal niet werken, zegt de Europese Commissie. Sommige Hongaren worden van het internet uitgesloten als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Eurocommissaris Neelie Kroes noemt het plan "schandelijk". Welk plan? Premier Orbán van Hongarije wil dat internetters vanaf volgend jaar ongeveer 50 cent per gebruikte gigabyte gaan betalen. Zo moet de schatkist van het land worden gevuld, zegt de regering.

Duizenden mensen demonstreerden met hun mobiele telefoon in de lucht.

'Bijna iedereen is bang voor clowns'

Gisteren is een jongen van 14 uit Frankrijk gearresteerd, omdat hij mensen de stuipen op het lijf joeg in een clownspak. Frankrijk is namelijk klaar met die 'clownterreur' op straat.

Begrijpelijk, zegt psychiater Damiaan Denys tegen NOS op 3. "Bijna iedereen is bang voor clowns. Die dragen een masker, zodat je geen emoties in het gezicht ziet. Dat vinden we heel bedreigend, want we willen dat iemand reageert als we iets zeggen. Daarnaast zijn clowns heel onvoorspelbaar. Daar hebben we geen controle over en dat vinden we onprettig."

  • Youtube
    "The most horrific clown of all time", wordt hij liefkozend genoemd. Dit personage uit American Horror Story zou dé inspiratie zijn van de Franse terrorclowns.
  • Youtube
    Nachtmerrie van menig kind en volwassene: Pennywise, de clown uit Stephen Kings' IT.
  • Youtube
    Een jongetje vindt een video in zijn "trick or treat"-mandje. Op de video staan filmpjes van een heel enge clown. En die komt natuurlijk spoken.
  • Youtube
    Een artieste is bang voor clowns. Als ze een aanbod aanneemt om een clown te schilderen, zit er opeens een échte killer clown achter d'r aan.
  • Youtube
    Mannen verkleed als clown zijn in horrorfilms an sich al eng, maar clownpóppen zijn nog veel angstaanjagender.
  • Youtube
    "Horny the Clown", mascotte van een hamburgerketen, heeft het gemunt op plaatselijke tieners. Bedoeld als comedy/horror, maar dat maakt de clown niet minder eng.

Een bos, middenin Milaan: Bosco Verticale

Het bos komt letterlijk naar je toe in Milaan. Daar heeft architect Stefano Boeri Bosco Verticale opgeleverd. Vrij vertaald: een verticaal bos. De ene toren bijna 80 meter hoog, de ander meer dan 110. Op de balkons van de flats staan 800 bomen, 4000 struikjes en 15.000 andere planten, schrijft Grist.

PSS Sleman - PSIS Semarang: 3-2 → alleen maar eigen goals

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zo ziet het eruit als twee teams dolgraag willen verliezen. De bovenstaande wedstrijd in de tweede divisie van Indonesië is geëindigd in 3-2: allemaal eigen doelpunten. Beide teams "worden gesteund door de Indonesische maffia", schrijft 101 Great Goals. Maar dat betekent niet dat er per se sprake is van matchfixing. "De clubs probeerden te voorkomen dat ze bovenaan eindigden in hun poule, omdat ze dan tegen een 'sterkere' tegenstander zouden uitkomen."

Live: Noorse berg op instorten

De rood omcirkelde rotspartij kan elk moment naar beneden vallen

Hij is 1200 meter hoog, en hij staat op instorten. Bovenstaande berg, de 'Mannen' in Noorwegen, kan elk moment naar beneden komen: deskundigen verwachten dat het gesteente van 40.000 kubieke meter ieder moment vanaf de helling naar beneden kan komen. Meekijken? Dat kan hier: de Noorse omroep NRK heeft een livestream van de berg.

Monstertruck staat stil zonder Mario

De resten van het ongeluk met de monstertruck

Het is een maand geleden dat een monstertruck in Haaksbergen het publiek inreed. Maar nog altijd is niet onderzocht of er wat mis is met het voertuig. Justitie krijgt het apparaat namelijk niet meer aan de praat. Mario D., de verdachte, zal daarom het OM helpen de monstertruck te starten. De komende weken worden op een afgeschermd terrein rijproeven gedaan. Eind dit jaar moet het onderzoek zijn afgerond.

"Sneltest XTC-pillen zorgt voor schijnveiligheid"

Minister Schippers van Volksgezondheid is niet van plan om drugstesten op feesten toe te staan. Met deze test kan je zien of er MDMA er in XTC-pillen zit. Maar Schippers denkt dat zo'n test zorgt voor schijnveiligheid. "Er blijkt niet uit hoevéél er van die stof in zit en of er misschien nog andere middelen in zitten," zei ze in de Tweede Kamer.

Tijdens Amsterdam Dance Event vielen anderhalve week geleden drie doden, waarschijnlijk na het slikken van een XTC-pil. Daarop barstte de discussie los over de vraag of de sneltesten op feesten weer moesten worden ingevoerd. Schippers benadrukt dat pillen voorafgaand aan een feest gewoon kunnen worden getest. Waar dat kan, lees je hier.

Artsen Ruwaard niet geschorst

Drie omstreden cardiologen krijgen geen beroepsverbod, ondanks grote fouten die ze maakten in het oude Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De inspectie wilde dat het drietal niet meer als arts mocht werken, omdat ze grote fouten maakten: ze communiceerden slecht, namen grote risico's bij behandelingen en hadden de dossiers niet op orde. Volgens het tuchtcollege leverden de artsen inderdaad slecht werk, maar gaat een schorsing te ver. Het is namelijk niet duidelijk of het hoge aantal sterfgevallen in het ziekenhuis ook echt de schuld is van de drie artsen. Ze krijgen daarom alleen een berisping.

Einde voor de klassieke iPod

De klassieke iPod was erg populair.

Deze iPod zal nooit meer gemaakt worden, aldus Apple-directeur Tim Cook tijdens een conferentie in Californië. De onderdelen voor de klassieker zijn volgens Cook niet meer te verkrijgen en de populariteit daalde. De eerste iPod kwam in 2001 en luidde het startschot voor het downloaden van muziek. De enige twee iPods die nog worden gemaakt zijn de iPod touch en de iPod nano.

Tivoli-Vredenburg is een dagje vegetarisch

In Tivoli-Vredenburg is vandaag geen stukje koe, kip of varken te krijgen, schrijft 3voor12. En dat allemaal vanwege het optreden van de vegetarische zanger Morrissey. "Hij wil graag dat iedereen op zijn speeldag vegetarisch eet, ook het personeel, en wij hebben besloten aan die wens gehoor te geven", vertelt Kimtessa Hill van Tivoli-Vredenburg aan 3voor12. Morrissey eist eigenlijk overal waar hij komt dat het vleesvrij is. Niet iedereen is daar blij mee.

Hitte op 1 november

Pak de T-shirts en zomerbroeken maar weer uit de kast, want het wordt 1 november mogelijk uitzonderlijk warm. Het record staat nu op 17,3 graden en het is goed mogelijk dat dit record gaat sneuvelen, zegt Weerplaza.

Financiën wist al langer van 642 miljoen

Het ministerie van Financiën was al sinds 17 oktober op te hoogte van de 642 miljoen euro die Nederland extra aan Brussel moet betalen. Rutte hoorde het vorige week pas tijdens een Europese top. De ambtenaren van het ministerie trokken niet aan de bel, omdat het om een voorlopige heffing gaat. In de Tweede Kamer is er veel ophef over het extra bedrag. Volgens de SP speelt het kabinet toneel door verbaasd te reageren en was het al langer op de hoogte.

#Lunchbite: Leiden Sleutelstad

Trotse Leidenaren delen massaal dit filmpje van 'hun' stad. En eerlijk is eerlijk: maker van Arne Wossink heeft de Sleutelstad prachtig in beeld gebracht.

Big Brother ook in China

Big Brother is al in tientallen landen te zien geweest, maar nu eindelijk ook in China. Endemol en het Chinese internetvideobedrijf Youku Tudou hebben een deal gesloten, schrijft The Guardian. Volgens jaar is de serie 10 weken lang online te zien.

Slachtoffer veerbootramp Zuid-Korea gevonden

Een half jaar na de veerbootramp in Zuid-Korea is een nieuw lichaam gevonden. Daarmee komt het officiële dodental op 295. De vrouw is gevonden op het toilet en door middel van DNA geïdentificeerd. Negen opvarenden van de Sewol worden nog vermist. De nabestaanden eisen dat het schip niet wordt opgehesen totdat alle vermisten zijn gevonden. Ze zijn bang dat de lichamen anders zullen wegspoelen.

1 maand protesten in Hongkong

Het is een maand geleden dat de protesten in Hongkong begonnen. Op het dieptepunt ging het traangas door te straten en waren er hevige gevechten. Op dit moment is het rustig in Hongkong, al zijn er nog steeds demonstranten die weigeren te vertrekken. Hier zie je de foto's van vandaag:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Betalen voor YouTube, advertenties weg

YouTube zonder reclame: het kan mogelijk in de toekomst, maar wel als je daar wat geld voor neerlegt. YouTube-directeur Susan Wojcicki zei op technologiebeurs Code/Mobile dat ze nadenken over een betaalde versie, omdat steeds meer mensen de advertenties zat zijn. Het is onduidelijk wanneer de betaalde dienst beschikbaar is en hoeveel je moet betalen. In de zomer werd al duidelijk dat YouTube ook het plan heeft om een muziekdienst te starten.

Pier van Scheveningen...eenmaal, andermaal, verkocht!

De Pier van Scheveningen

De Pier van Scheveningen is volgens het ANP verkocht. De verwachting is dat in het voorjaar weer over de pier kan slenteren. Het iconische bouwwerk in Scheveningen kwam in moeilijk vaarwater toen de eigenaar failliet ging en niemand 'm wilde kopen. Uiteindelijk sloot rechter de pier, omdat het gebouw niet veilig genoeg was. Gevreesd werd dat de pier moest worden afgebroken.

Of je in het voorjaar ook weer kan bungeejumpen van de pier, is niet bekend.

"Bordeel op Chinese campus"

Het Guanxing International Hotel op de universiteitscampus van de Chinese stad Wuhan is volgens Chinese media geen hotel, maar een bordeel. De 13.000 studenten van de Technische Universiteit Wuchang krijgen er op vertoon van hun studentenpas korting. Eén student vertelde aan een Chinese krant dat hij bij zijn voetmassage "speciale diensten" aangeboden kreeg. Saillant detail: de zwager van de rector van de universiteit is eigenaar van het 'hotel'.

271 miljoen mensen op Twitter

Meer dan 271 miljoen mensen zitten op Twitter. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Maar er kwamen wel minder gebruikers bij dan voorgaande kwartalen. Ook qua financiën ziet het er nog niet heel optimistisch uit voor het bedrijf: de omzet steeg, maar het verlies groeide ook.

Lees meer over de teleurgestelde aandeelhouders bij The Wall Street Journal.

OM: Crash MH17 was geen ongeluk

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bevestigd wat we allemaal al vermoedden: de vliegtuigramp met MH17 was geen ongeluk en geen terrorisme. Het Kabinet schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Er blijven nu nog twee mogelijke oorzaken over: "een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de lucht". Ook lijken de bewijzen zich op te stapelen dat het vliegtuig "met een raket is neergehaald". Het kan nog wel een flinke tijd duren voordat de definitieve rapporten verschijnen.

"Sorry voor 'Fat Girl Costumes'"

Een screenshot van de website van Walmart

Winkelketen Walmart heeft sorry gezegd voor de plus-size Halloweenoutfits die op de site stonden onder de naam 'Fat Girl Costumes'. Na veel ophef op Twitter paste Walmart de naam van de categorie aan: de outfits staan nu onder het tabje 'Women’s Plus-Size Halloween Costumes'. Deze blogger vermoedt dat de maker van de website een grapje wilde maken, maar later vergat de titel te veranderen.

"H&M-kleding gemaakt door dwangarbeiders"

Dwangarbeiders maken kleding van C&A, H&M, Primark en Replay. Dat zegt onderzoeksbureau Somo, dat vijf Indiase spinnerijen onderzocht. De Indiase werknemers zouden lange werkdagen maken voor weinig geld. Ook zouden ze soms worden opgesloten. Volgens Somo is er sprake van "moderne slavernij." Het probleem is vooral dat kledingmerken alleen fabrieken controleren en niet onderzoeken met wie fabriekseigenaren samenwerken.

Dwangarbeiders werken voor kledingmerken