NOS NieuwsAangepast

Phishing mail namens PostNL blokkeert je bestanden

Krijg je een mailtje van PostNL dat hier op lijkt, druk dan vooral op de delete-knop:

Phishing

Het postbedrijf waarschuwt voor phishing mails, nepmails waarmee criminelen je geld proberen over te laten maken. Als je een bijlage in de mail opent, kan je niet meer bij bestanden op je computer.

Wil je daar toch weer toegang tot hebben, moet je geld overmaken. Doe dat vooral niet, want zelfs als je dat doet, is het maar zeer de vraag of je weer toegang krijgt.

Sinds maandag krijgt PostNL klachten (ze waarschuwden al op Twitter), maar het bedrijf kan niet vertellen hoeveel computers zijn besmet. Wel zijn er Russische servers vanwaar de mails werden verstuurd platgelegd, maar het is niet heel ingewikkeld die te vervangen.

Wat moet ik doen?

Krijg je zo'n mailtje, open dan de bijlage niet en gooi de mail weg. Let vooral goed op het taalgebruik: word je bijvoorbeeld aangesproken met 'Geachte klant' in plaats van je eigen naam, ga er dan maar vanuit dan het om een phishing mail gaat.

Heb je de bijlage toch geopend, neem dan contact op met PostNL. Maak geen geld over als daar om wordt gevraagd.

Maar, wacht even, is deze dan wel echt?

Niet zo handig

PostNL stuurde klanten een mailtje om te waarschuwen voor de phishing mail. Maar in die mail zat ook een spelfout en stond een linkje naar meer informatie. Dus vertrouwden klanten die mail ook niet. Niet zo handig, gaf PostNL zelf ook toe.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl