NOS NieuwsAangepast

Beveiliger van dodelijk concert Zuid-Korea pleegt zelfmoord

Een beveiliger van het concert in Zuid-Korea waarbij gisteren zestien mensen overleden heeft zelfmoord gepleegd.

Gisteren trad de Zuid-Koreaanse K-pop-band 4Minute op in de stad Seongnam. Fans die het niet goed konden zien, klommen op dit ventilatierooster:

ANP

Kom naar beneden

Daar hadden hekken omheen moeten staan, maar die stonden er niet. De fans dansten op het rooster en bleven dat doen, ondanks waarschuwingen dat ze naar beneden moest komen.

Het rooster kon het gewicht niet aan bezweek. De val naar de bodem van de parkeergarage was achttien meter. Zestien mensen overleden, tien raakten zwaargewond.

Schaamte

Voor één 37-jarige beveiliger kwam dat nieuws te hard aan. Hij zocht een gebouw in de buurt op en sprong daar een paar uur later vanaf. Hij liet een briefje achter voor zijn vrouw: "Sorry voor de doden, zorg alsjeblieft goed voor mijn kinderen."

Zuid-Korea is nog steeds bezig met de grote ramp met een ferry in april. Daar kwamen 300 mensen bij om het leven. Ook na die ramp pleegden veel mensen zelfmoord. Zuid-Korea heeft een flinke schaamtecultuur, en het aantal zelfmoorden wordt zelfs een epidemie genoemd.

Waarom Zuid-Koreanen zo vaak zelfmoord plegen, blijft een moeilijke vraag. Volgens sommigen heeft het te maken met de snelle modernisering van het land en de grote druk die mensen voelen wat van hun leven te maken. Anderen gooien op het op een culture oorzaak: schaamte en het gevoel niet goed genoeg te zijn lijken in de identiteit van de Koreanen te zitten, schrijft de Washington Post.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl