NOS NieuwsAangepast

IS-kaart komt als boemerang terug bij makers

God is Goed in de combi met een IS-strijder die iemand onthoofdt. Dat zien we op dit Boomerang-kaartje. En veel mensen vinden de tekst op de kaart absoluut niet kunnen.

"Over de streep"

Bij de 21 Pathé-bioscopen kregen ze zoveel negatieve reacties dat ze de 5000 tot 10.000 'IS-kaarten' weg hebben gehaald. Maar de populaire Boomerang-kaarten liggen op veel meer openbare plekken, zoals cafés, bioscopen, bibliotheken en theaters.

"Deze kaart gaat wat ons betreft over de streep", zegt directeur Lauge Nielsen van Pathé. "Wij bieden mensen een avondje uit. Daarbij hoort plezier, en deze afbeelding past daar niet bij."

Ook bioscoopketen Wolff liet de kaarten verwijderen uit zijn negen vestigingen. "Een medewerker kwam met de kaart naar ons toe en vroeg zich af of dit wel kon. Wij besloten van niet", zegt woordvoerder Martijn Visscher. "Als mensen een avondje uit zijn, willen ze niet met dit soort boodschappen geconfronteerd worden. Bovendien is het herfstvakantie, waardoor er extra veel kinderen rondlopen."

Tenen trappen

De directeur van Boomerang, Remco Duinkerken blijft achter zijn kaart staan. Het is nooit de bedoeling om mensen te beledigen, zegt hij. "Soms stellen we maatschappelijke kwesties aan de kaak. Die moeten mensen aanzetten tot nadenken en zeker niet op de tenen trappen."

Je moet de kaart zien in een "historisch perspectief". Het gaat volgens hem ook lang niet alleen over IS. In de letters zie je ook afbeeldingen van andere "gruweldaden die in naam van een god worden gepleegd". Tegen de Telegraaf zegt Duinkerken dat de "hoogopgeleide doelgroep" van Boomerang de kaart wel snapt.

Toch lijken veel mensen het niet met de directeur eens te zijn:

Waar vind je die kaart nog?

We waren wel benieuwd welke cafés, bioscopen en theaters de kaart nu wegdoen, of dat misschien al hadden gedaan. Dus belden we rond in 8 verschillende steden. De reacties variëren van "is hier nou ophef over?" tot "ik kan niet begrijpen dat dit echt van Boomerang komt".

In totaal spraken we met 33 uitgaansgelegenheden. Bijna een derde daarvan (20) heeft de kaart inmiddels weggehaald. 9 tenten hebben de kaarten laten liggen en 4 twijfelden nog op het moment dat we hen spraken. We hebben niet alle bioscopen van Pathé en Wolff gebeld, omdat dat het beeld nogal zou vertekenen. Klik op een ballonnetje voor de specifieke reden waarom ze de kaart wel of niet hebben.

Rood: hebben de kaart niet

Geel: twijfelen nog

Groen: laten de kaart hangen

"Stemt tot nadenken"

Tjeerd Royaards, cartoonist en maker van de ansichtkaart valt het op dat het pas een issue is geworden nadat de Telegraaf erover berichtte.

"Daarvoor heb ik welgeteld twee tweets gezien over de kaart", zegt hij. "De reacties op Twitter lijken trouwens verdeeld tussen mensen die de kaart te ver vinden gaan en mensen die de kaart juist goed vinden omdat deze tot nadenken stemt, wat ook onze bedoeling was."

BANNED FRANK

Het is niet voor het eerst dat een Boomerang-kaart voor opschudding zorgt. Eerder bood het bedrijf al zijn excuses aan voor een kaart waarop Anne Frank stond afgebeeld met een Palestijnse sjaal.

Bij de foto stond Banned Frank. Het CIDI protesteerde en uiteindelijk bond Boomerang in.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl