NOS NieuwsAangepast

Zo ziet Kobani eruit na een maand oorlog

Islamitische Staat

.

Op dit moment zouden er nog zo'n tweeduizend burgers in Kobani zitten, terwijl er aan het begin van de Syrische burgeroorlog nog 60.000 mensen woonden. Uit Syrië zijn de afgelopen maanden tienduizenden mensen naar Turkije gevlucht.

Volgens het Pentagon hebben de luchtaanvallen die de VS uitvoerde wel resultaat gehad. Het Amerikaanse leger denkt honderden IS-strijders te hebben gedood. Dat betekent niet dat Kobani nu niet meer zal worden ingenomen. Ondanks de aanvallen is het nog steeds mogelijk dat de stad in handen van IS valt, zegt een woordvoerder.

Eindeloze strijd?

De ongeveer veertig luchtaanvallen van de laatste dagen zijn bedoeld om de verdedigers van de stad te helpen en tijd te winnen. Op die manier kunnen de Koerden hun troepen opbouwen en IS bestrijden, zegt oud-generaal John Allen. Hij had het tegen journalisten over "een noodzakelijke reorganisatie" op de grond.

De strijd om Kobani speelt zich vooral af op straat, in smalle steegjes en tussen de huizen. De situatie in Kobani is volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester hopeloos, zei hij eerder. "Straat voor straat en van huis tot huis wordt gevochten. Dat kan nog heel lang gaan duren."

AFP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl