NOS NieuwsAangepast

Bono: "Sorry voor die iTunes-stunt"

U2 (rechts) en Apple-baas Tim Cook (links) - EPA

"Oeps, sorry." U2-zanger Bono heeft zijn excuses aangeboden. Dat deed hij nadat het nieuwste album van de band, Songs of Innocence, in september automatisch in de afspeellijsten van iTunes-gebruikers terecht was gekomen.

De cd was gratis verkrijgbaar voor meer dan 500 miljoen iTunes-gebruikers in 119 landen. Wie de iTunes updatete, kreeg het album direct in zijn muziekbibliotheek. En het was nogal hardnekkig. Bijna niemand kreeg 't album uit de lijst, waren de klachten. Inmiddels heeft Apple een knop geïnstalleerd waarmee het album makkelijk te verwijderen is.

"Een vleugje vrijgevigheid"

Bono bood zijn excuses aan in een interview, waarin hij door een Facebook-gebruiker werd gevraagd of hij nooit meer een album "op deze manier" uit wilde brengen.

De Ierse zanger antwoordde: "Het was een beetje grootheidswaanzin, een vleugje vrijgevigheid met een sprankje zelfpromotie. En we waren ontzettend bang dat de liedjes waar wij de afgelopen jaren zoveel moeite in stopten, niet gehoord zouden worden door het lawaai in de wereld."

Het is niet de eerste keer dat de ster praat over de mediastunt. Dat deed hij ook al nadat rocklegende Iggy Pop de actie van U2 een "sneue zet" had genoemd. "Ze geven muziek weg voordat het kan floppen, alleen maar om groot te blijven", zei Iggy tegen de BBC.

Maar die sneer kwam bij de bandleden niet heel hard aan. Bono reageerde op de site van U2: "Als je geen behoefte hebt aan onze muziek, zie het dan maar zo: je hebt nu het bloed, zweet en tranen van een paar Ierse gasten in je spam zitten."

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl