NOS NieuwsAangepast

De man die maar op zijn slaap bleef tikken

Hij is er. De eerste Google Glass-junk. Althans, er is voor het eerst geschreven over iemand met die verslavingsverschijnselen. In de VS werd een 31-jarige militair opgenomen voor een alcoholverslaving, maar in de kliniek werd ook duidelijk dat hij verslaafd was aan de Google Glass. Dat schrijven artsen in het tijdschrift Addictive Behaviors.

The Guardian schrijft dat de man alles door de Google-bril beleefde. Hij gebruikte hem zo'n 18 uur per dag. Alleen douchen en slapen deed hij zonder. In de kliniek raakte hij opgefokt, omdat hij het brilletje niet op had. Zelfs als 'ie droomde, leek het alsof hij de bril droeg, vertelde hij tijdens de behandelingen.

Trekjes

De patiënt checkte in 2013 in in de verslavingskliniek voor de alcoholverslaving. En z'n artsen daar kregen door dat er meer aan de hand was. Want tijdens de opname moet je alles buiten laten: geen alcohol, geen drugs, geen sigaretten. Maar ook geen elektronische apparatuur.

Het viel de psychiaters op dat de man maar op zijn slaap bleef tikken met zijn wijsvinger. En dat doe je ook als je de Glass aanzet. Toen artsen hem er naar vroegen, zei hij dat het zwaarder was om het zonder zijn Google Glass te moeten doen, dan zonder de drank.

.

Behandeling

De behandeling sloeg aan. Na een maand in de kliniek zei de militair dat hij zich minder opgefokt voelde, het trekje om met zijn vinger naar zijn slaap te bewegen was bijna weg en zijn kortetermijngeheugen was verbeterd. Hij werd uit de kliniek ontslagen en sindsdien hebben zijn artsen niet meer van hem gehoord.

In de wetenschappelijke wereld is er de nodige discussie over internetverslavingen. Sommigen zeggen dat er aan zulke verslavingen andere psychologische problemen ten grondslag liggen. Maar daar is dr. Andrew Doan het niet mee eens. Hij schreef mee aan het paper over de patiënt.

"Het is overduidelijk dat mensen lijden aan internetverslavingen en het is slechts een kwestie van tijd voordat het onderzoek en de behandelmethodes op een lijn zitten. We dachten ook altijd dat alcoholisme geen probleem was, het lag altijd aan de persoon en zijn omgeving", zei Doan tegen NBC News. "Het duurt gewoon even voor we doorhebben dat dit echte problemen zijn."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl