NOS NieuwsAangepast

Dj'en op ADE: just press play?

Wie de komende dagen in onze hoofdstad is, heeft aan beats geen gebrek. Het jaarlijkse Amsterdam Dance Event vindt weer plaats en trekt meer dan 2000 dj's. Een verwacht aantal van 350.000 bezoekers loopt uit voor deze artiesten. Maar draaien ze wel live?

Sander van Doorn, Steve Aoki en Laidback Luke "raken gewoon wat knopjes aan, spelen wat luchtgitaar en gooien op het juiste moment hun handen in de lucht", aldus de maker van deze YouTube-video.

Dit voorbeeld van "playbackende" dj's staat niet op zichzelf. De Canadese wereldster Deadmau5 gaf het zelfs al toe op zijn website: "We all hit play".

Im just so sick of hearing the NO!!! IM NOT JUST DOING THIS, I HAVE 6 TABLES UP THERE AND I DO THIS THIS AND THIS like honestly. who gives a fuck? i dont have any shame in admitting that for unhooked sets.. i just roll up with a laptop and a midi controller and select tracks n hit a spacebar.Deadmau5

Volgens Deamau5 is het helemaal niet erg ervoor uit te komen dat het drukken op de spatiebalk soms genoeg is om een feest te starten. "Ik heb mijn talent gebruikt in de studio en voor mijn plaat. Dat is wat telt."

ANP

"Kan echt niet"

Veel danceliefhebbers zijn het absoluut niet met Deadmau5 eens. "Deze goedbetaalde dj's - soms krijgen ze bedragen van meer dan een ton - zouden zich echt moeten schamen als ze staan te faken voor een groot publiek. Het is gemakzuchtig en lui", aldus muziekkenner Gert van Veen. "Als je naar een rockconcert gaat, pik je het toch ook niet als ze staan te playbacken? Dit haalt het hele idee van dj'en onderuit."

Volgens Van Veen wordt er vooral op grote, commerciële feesten nogal eens gefaket. "De undergroundscene en alle dj's die daaruit voort zijn gekomen, willen niets te maken hebben met dit soort praktijken."

Faken

Dat beamen Tess van Zwol en Claire Timmermans van het jonge dj-duo Cat Carpenters. "Als je in onze scene faket, verlies je je geloofwaardigheid als dj." Op het Amsterdam Dance Event zal je daarom niet zo snel fakers vinden, denken ze. "De dj's die daar draaien zijn gepassioneerd, hebben veel skills en willen graag hun eigen tracks laten horen."

Tess en Claire denken dat mensen die op 'playbackende' dj's afkomen, er waarschijnlijk niets van merken. "Die mensen komen voor de show, voor het licht en voor het vuurwerk."

DJ Chuckie op het Amsterdam Dance Event | ANP

Showman of dj?

Ook de internationaal succesvolle dj Chuckie denkt dat mensen vooral afkomen op het spektakel. "Vroeger was je de platendraaier in de hoek, nu ben je steeds meer de entertainer."

Superster David Guetta is waarschijnlijk zo'n dj die vooral het showelement belangrijk vindt. Hij leek in ieder geval in een andere wereld te zijn toen hij op Tomorrowland stond, zegt dj Chuckie. "Ik vroeg hem later: 'Wat was dat nou man?' Daarop zei hij: 'Ik was voor me uit aan het staren, maar de muziek ging gewoon door'."

Boring!

Volgens Chuckie is het live mixen echt wel te doen. "Als je je goed hebt voorbereid, gaat dat prima." Chuckies eigen tactiek is simpel. "Vaak bedenk ik wat mijn eerste twee platen zijn en verder probeer ik mijn publiek aan te voelen, en kijk ik wat werkt."

Ook de Cat Carpenters drukken nooit alleen de play-knop in. "Hoe boring! Wij kunnen onze emotie ook niet faken. Als we blij zijn met een mix dan zie je dat. En dat voelt het publiek ook."

Door: Sanne en Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl